Seržo Konseisao i Pinto da Košta
Seržo Konseisao i Pinto da Košta

Novi ugovori treneru i sinu kao poslednji adut Šefa koji ne gubi izbore već 42 godine

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.04.24. | 18:56

U subotu se održavaju izbori u Portu koji bi mogli da donesu početak nove ere

Seržo Konsesisao kao igrač nije ostavio dubok trag u Portu iako je bio odlično krilo. Kada se posle brojnih pozajmica afirmisao kao mlad igrač, posle dve sezone u prvom timu ga je kupio Lacio i kasnije je van Portugalije gradio bogatu karijeru. Vratio se nakratko kao veteran, odigrao desetak utakmica ali nije mnogo dao popularnim Zmajevima na terenu.

Međutim, kao trener im je dao mnogo i izrastao u legendu. Trener je sa najviše utakmica u istoriji Porta (374), a vremenski je duže od njega na klupi bio samo Francuz Adof Kazanj pre 100 i kusur godina u vreme amaterskog fudbala.

Izabrane vesti

Od 2017. godine Konseisao sedi na klupi jednog od najvećih klubova Evrope. Za dva meseca će napuniti sedam godina trenerskog staža na klupi Porta. U današnje vreme je to ozbiljan trenerski podvig. Osvojio je u tom periodu tri titule prvaka države, tri nacionalna kupa, jedan Liga kup, tri portugalska Superkupa... Više nego rivali iz Benfike i Sportinga. U Ligi šampiona je dva puta stizao do četvrtfinala, tri puta do osmine finala, jednom ispao u grupi, jednom u kvalifikacijama... Nije uspeo da probije tu barijeru četvrtfinala koja traje već 20 godina od dolaska Žozea Murinja.

Afrimisao je i mlade igrače poput Andrea Silve, Rubena Neveša, Edera Militaa, Fabija Silve, Luisa Dijasa, Vitinje, Otavija koji su doneli ozbiljan novac u klupsku kasu.

„Osvojio sam 10 trofeja za šest godina ovde. Od poslednjih sedam trofeja u portugalskom fudbalu. ja sam uzeo šest. U mom mandatu je klub na kupovinama i prodajama igrača napravio lus od 600.000.000 evra“, rekao je zimus Konseiao nakon prolaska grupne faze Lige šampiona.

I od tada mu je sve krenulo nizbrdo...

Ovo mu je najgora sezona od dolaska pre sedam godina. Nikada u prethodnih šest sezona nije bio slabije plasiran od drugog mesta, a ove će to sigurno biti jer za liderom Sportingom kasni čak 18 bodova, a za drugoplasiranom Benfikom 11 i nema šansu da se plasira u Ligu šampiona po prvi put od dolaska na kormilo Zmajeva. Utisak bi mogao da popravi Kup Portugalije u kojem igra u finalu protiv Sportinga, a Ligi šampiona je nesrećno eliminisan na penale od Arsenala u osmini finala.

Iako je rezultatski podbacio, klub mu je pružio najveću moguću podršku i danas su potpisali produžetak saradnj. Čak do 2028. godine! 

Konseisaov prvi ugovor u Portu po dolasku iz Nanta je bio na dve godine i vredan 1.500.000 evra bruto po sezoni što je manja plata od one koju je imao u Francuskoj. Ali, vremenom i trofejima se izborio za bolje uslove. Prvi produežtak je potpisao 2021. kada mu je godišnja plata skočila na 3.500.000 evra bruto, a 2021. je potpisao trogodišnju saradenju vrednu 5.000.000 evra po sezoni koja ga je učinila najplaćenijim trenerom portugalskog fudbala.

Nema sumnje da je i sada finansijski prošao bolje, ali i da se klub zaštitio otkupnom klauzulom. Do sada je ona iznosila 18.000.000 evra i terala zainteresovane klubove poput Barselone, Napolija i ostalih koji su imali portugalskog stručnjaka na radaru.

Ipak, Konseisaov produžetak ugovora sa Portom je došao u delikatnom momentu i procenjen je više kao politički nego sportski potez jer se u Portu prekosutra održavaju predsednički izbori. Predsednik Porta je već 42 godine Pinto Da Košta (86) poznat i po nadimku Šef. Do sada je odradio 13 predsedničkih mandata, a kandidovao se i za 14. Najtrofejniji je predsednik u istoriji sporta sa 2.586 pehara u 21 različitom sportu od kojih je 68 osvojio fudbalski klub. Obe titule prvaka Evrope (1987. i 2004.) su osvojene za vreme njegove vladavine. 

Do sada je uvek pobeđivao glatko na izborima (na prošlim imao 68,65 odsto glasova) zahvaljujući glasačkoj mašineriji, uticaju medija i tvrdog jezgra sa tribina. Ali u poslednje vreme ga prati sve više skandala i nepoverenja.

Još 2004. je prvi put ozbiljno optužen za korupciju u transfer politici i podmićivanje sudija ali je posle višegodišnjih sudskih sporova i preokreta u procesima prošao bez neke velike kazne i ukinuta mu je dvogodišnja suspenzija. Pod novom istragom se našao 2017. godine ali opet nije bilo dovoljno dokaza. Pre tri godine su ga istražni organi optužili za korupciju, prevaru i falsifikovanje dokumenta ali ni tada nije osuđen.

Portugalski mediji sada pišu da mu pobeda na klupskim izborima nikad nije bila pod većim znakom pitanja. Protivkandidat mu je nekadašnji trener Andres Viljas Boaš sa kojim je Porto osvojio poslednji evropski trofej (Liga Evrope 2011.). On misli da nakon više od četiri decenije može da dođe do promene vlasti u klubu. Insistira na transparentijim finansijima jer je Porto i pored visokih prihoda prošlu sezonu završio u minusu od preko 50.000.000 evra i ima velike probleme sa finansijskim fer-plejom. Za sportskog direktora obećava Španca Andonija Zubizaretu koji je tu funkciju obavljao u Barseloni i Marselju.

Kada je nedavno objavio zvaničnu kandidaturu, Viljas Boaš je ubrzo bio meta huliganskog napada,. Provaljeno mu je u kuću, pretučen je član osoblja i ukraden mu je automobil. Dobio je i fotografije svoje dece koje je neko drugi snimio. Nekoliko dana kasnije, vođa Portovih ultrasa je objavio fotografiju sa Pintom da Koštom uz opis:

„Da biste srušili Kralja, moraćete da pređete preko nas. Bog daje velike bitke velikim ratnicima“.

Potom je došlo do tuče i incidenata na generalnoj skupštini kluba za koju se prijavilo 4.000 članova ali je tek polovini dozvoljeno da prisustvuje. Huligani su pretili i zastrašivali članove koji imaju pravo glasa na izborima. Viljas Boaš je to opisao kao „jedan od najmračnijih dana u istoriji Porta“.

Kako se dan izbora bliži, predizobrna kampanja je sve žešća, a Pinto da Košta je kao glavne adut sačuvao novi ugovor sa trenerom Konseisaom i jednogodišnji produžetak saradnje sa veteranom Pepeom. Juče je ugovor sa Portom potpisao i Fransisko Konseisao, trenerov sin. On je ponikao u klubu, debitovao je u prvom timu kod oca ali je letos na iznenađenje mnogih prodat Ajaksu za 5.000.000 evra. Tamo nije igrao i već posle šest meseci se vratio u Porto na pozajmicu gde ga je i dalje čekao njegov dres sa brojem 10 koji klub nije letos dao nikom drugom. Nakon par meseci na pozajmici, Porto je iskoristio pravo da otkupi Konseisaa od Ajaksa za 10.000.000 evra. Duplo više od onoga što je letos holandski klub platio Portu za igrača. Potpisan je ugovor do 2029. godine uz klauzulu da će igraču pripasti 20 odsto obeštećenja od narednog transfera.

Videćemo u subotu da li će ovi potezi Pinta da Košte biti dovoljni za još jednu pobedu i 14. mandat na čelu kluba ili u Portu počinje nova era.


tagovi

Pinto da KoštaSeržo KonseisaoFransisko Konseisao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara