Marko Podraščanin (©CEV)
Marko Podraščanin (©CEV)

Kraljevski oproštaj Podraščanina! Prva evropska titula u džepu, rastanak nije mogao biti lepši

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.05.24. | 17:34

Srpski odbojkaš odigrao poslednji meč za Trentino i kao kapiten ga vratio na krov Evrope, posle 13 godina

Oproštajni meč kao na filmu. Sve ono što je priželjkivao da se desi danas u Antaliji - Marko Podraščanin je i dosanjao. Srpski odbojkaš je prvi put u karijeri postao klupski šampion Evrope! Bila je to njegova poslednja utakmica za Trentino, koji je ove sezone uspešno predvodio kao kapiten. Njegov klub vratio se na krov Evrope posle 13 godina čekanja. U velikom finalu italijanski tim potpuno je nadigrao poljski Jastrežebski - 3:0 (25:20, 25:22, 25:21).

Podraščanin je imao čast i da stavi tačku, jer je postavio poslednji blok i tako bacio sve saigrače, trenere i navijače koji su stigli iz Italije u trans. I sam je pao na kolena proslavljajući jedan od najvećih trenutaka u karijeri. Povukao je najviše u prvom setu, kada je bilo bitno da se skine pritisak sa mlađih saigrača, a do kraja susreta je davao sigurnost ekipi koliko god je mogao. Blokovi su dolazili u važnim trenucima, servisi su bili snažni, a napadi pametni... Skupio je ukupno osam poena - imao je napad 5-3 (60 odsto) i pet blokova. Nešto kasnije večeras će podići pehar, pošto je dodela planirala posle ženskog finala, u kome se sastaju Koneljano i Vero Volej Milano od 19.00 časova. Italija će slaviti dva šampiona Evrope.

Izabrane vesti

Ekipa iz Trenta je četvrti put došla do šampionskog naslova - prethodne tri titule bile su povezane - 2009, 2010, 2011, a posle toga je usledio dugačak post. Danas je konačno prekinut, a velike zasluge idu na račun našeg reprezentativca, kome se završava četvorogodišnji mandat.

Igrao je Podraščanin sa Trentinom finale 2021. i 2022, ali ih je oba puta zaustavila Zaksa. Sanjali su u Trentu da će treća biti sreća - i tako je i bilo. Ukupno četvrto finale za Marka, pošto je igrao i sa Peruđom jedno - bilo je i ono pravo. Ova mlada ekipa će uglavnom ostati na okupu, ali za iskusnog kapitena se znalo da odlazi na kraju sezone. Teško da je mogao da zamisli bolji rastanak...

Igrao je Trentino tokom cele sezone sjajno, delovalo je da je na dobrom putu da odbrani titulu u Italiji, ali povreda prvog dizača Sbertolija mu je pokvarila planove. Ispao je u polufinalu plej-ofa, izgubio i u seriji za treće mesto, pa je sve karte bacio na finale Lige šampiona.

Očigledno da su momci koji vodi Fabio Soli danas na teren izašli motivisaniji i sa većom željom. Jastrežebski je stigao u Antaliju kao šampion Poljske, a do novog uspeha za kraj sezone nije mogao.

Odigrao je italijanski tim skoro pa savršen meč, od početka do kraja je držao sve u svojim rukama. Bukvalno svako je odradio svoj deo posla kako treba i ovo je definitivno velika timska pobeda. Za blokove su se pobrinuli sjajni Podraščanin i Kozamernik, Laurencano je kupio i moguće i nemoguće lopte po terenu, Sbertoli je dirigovao najbolje što može, Lavija i Rihlicki su napadali, jako servirali i blokirali, a Alesandro Mikjeleto je gospodario terenom.

U sastavu Jastrežebskog jedini koji je uspeo da se nadigrava sa protivnikom bio je Tomaš Fornal. On je završio meč sa 19 poena, ozbiljno je pretio, ali nije uspeo da produži ovaj susret.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Mikjeleto sa 16 poena (napad 24-13, 54 odsto). Imao je neverovatne procente prijema - dodao je 11 lopti, od toga je 73 odsto bilo pozitivno, a 55 odsto idealno. Kamil Rihlicki je upisao 15 poena (26-14), a Danijele Lavija 11 (napad 23-19). Marko Podraščanin i Jan Kozamernik zabeležili su po osam. Slovenac je baš kao i Srbin imao pet blokova, a učinak u napadu je bio 4-3 (75 odsto).

SUPERFINALE LIGE ŠAMPIONA

Odbojkaši

Trentino - Jastrežebski 3:0

Odbojkašice

19.00: (1,40) Koneljano - Vero Volej Milano (2,70)


tagovi

Marko PodraščaninTrentinoCEV Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara