©Star Sport
©Star Sport

Njegoš Petrović: Nisam više onaj klinac, spreman sam da preuzmem odgovornost

Vreme čitanja: 7min | sub. 20.04.24. | 10:03

"Verujem da je naš domet da izborimo kvalifikacije, a onda kroz njih – ukoliko ne osvojimo Kup – da igramo i grupnu fazu u Evropi. Ubeđen sam da za to imamo potencijal", kaže vezista Lala

Nije mnogo vremena trebalo da Njegoš Petrović priraste za srce navijačima Vojvodine. Iako na samom početku prolećnog dela Mozzart Bet Superlige nije blistao u dresu Stare dame, sa dobrim rezultatima tima proigrao je i vezista, koji je s dva pogotka doneo veoma važne trijumfe svom timu: najpre je pet minuta pre kraja meča srušio Novi Pazar u Novom Sadu (1:0), a onda na istom mestu posle nebeskog skoka u dubokoj nadoknadi pogodio za trijumf nad TSC-om, u derbiju prošlog kola (3:2).

Ima možda nešto i u toj simbolici oko prezimena. Njegoš Petrović je gazda na stadionu „Karađorđe“, koji nosi naziv po Đorđu Petroviću, vođi Prvog srpskog ustanka. Iako igra na poziciji zadnjeg veznog, Njegoš je pokazao da ume da se pojavi u pravo vreme na pravom mestu, te da u maniru vrsnog napadača reši pitanje pobednika. Kako kaže u razgovoru za Mozzart Sport, u Srbiju je stigao na pozajmicu iz Granade kako bi se fudbalski vratio u život i pomogao Vojvodini da napravi iskorak u domaćem prvenstvu.

Izabrane vesti

Nekadašnji član Crvene zvezde trenutno je i više nego zadovoljan svojim izdanjima i rezultatima ekipe, koja je na poslednjih osam mečeva ostvarila sedam pobeda, računajući i plasman u polufinale Kupa Srbije. Ne skriva želju da ga Vojvodina na leto otkupi od Granade, te da i u narednom periodu nosi dres novosadske Stare dame, sa kojom mu je cilj da igra grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Pre toga treba obezbediti evrovizu, za koju će se u plej-ofu boriti sa kragujevačkim Radničkim 1923 i Čukaričkim. Pred Vošom je paklen raspored u prva tri kola, kada će odmeriti snage sa beogradskim „večitima“, ali pre toga im sledi novi okršaj sa TSC-om, ovog puta u Bačkoj Topoli (15.00, TV Arena Premium 1).

"Biće nam mnogo teže nego na „Karađorđu“ sasvim sigurno. Mislim da trener Žarko Lazetić radi odličan posao sa svojom ekipom i da svaki čovek koji se imalo razume u fudbal to može da vidi. Za TSC imam samo reči hvale. I mi smo u jednom sjajnom nizu i napredovali smo i ljudski i fudbalski. Treba samo da nastavimo u ovom ritmu i da pokažemo mnogo više od onog što smo prikazali na prethodnoj utakmici. Mogli smo tada da odigramo i mnogo bolje. Možda smo imali i malo sreće i zato smo pobedili. To nam se verovatno vratilo za neke ranije utakmice u kojima nas i nije pratila sreća. Koliko je god bila zanimljiva i dobra za gledanje ta utakmica u Novom Sadu, verujem da će ova da bude još zanimljivija", kaže Njegoš Petrović na početku razgovora za Mozzart Sport.

A u tom susretu u Novom Sadu upravo je Njegoš Petrović bio čovek odluke. U poslednjim momentima meča Vošin vezista se u maniru vrsnog centarfora ubacio u kazneni prostor i cenataršut Andrije Radulovića sproveo u mrežu za veliku pobedu i erupciju oduševljenja na lepo popunjenom „Karađorđu“.

"Ne znam ni iz kog sam razloga krenuo u šesnaesterac, jer sam igrač koji uvek ostaje pozadi sa odbranom, kao osigurač. Video sam tada našeg beka Lazu (Milana Lazarevića) da je ušao u sredinu, igrao se poslednji minut i odlučio sam da krenem ka gore. Čim sam video da Radule (Andrija Radulović) prima loptu, nekako sam znao da će me pogoditi. Hvala Bogu namestilo se da postignem taj odlučujući gol".

Ali nije to prvi put da tako rešava utakmicu i Vojvodini donosi ceo plen. Sličnu situaciju navijači Stare dame mogli su da vide i u derbiju protiv Novog Pazara, kada je je pet minuta pre kraja Petrović otključao bravu protivničkog gola.

"Spreman sam da preuzmem odgovornost, jer ipak nisam više onaj klinac koji je otišao iz Srbije. Takođe i saigrači su počeli da preuzimaju odgovornost, počevši od golmana Carevića sve do Alekse Vukanovića u špicu. Nekada radimo i ono što nam nije zadatak. Daću primer kada je Aleksa protiv Novog Pazara uradio ono što je trebalo da uradim ja – došao je do sredine terena i uzeo loptu, a onda sam ja dao taj gol. Nekako se držimo svi zajedno i treba samo tako da nastavimo".

Petrović nikada nije imao takvu golgetersku seriju kao sada u dresu Vojvodine, za koju je tri puta bio strelac.

"Nisam nikada imao ovakav niz golova. Retko postižem golove, ali mi je jako drago što se sada tako namestilo. Srećan sam zbog toga veoma. Vojvodina mi je dala šansu da se fudbalski vratim u život i mnogo mi je drago što im vraćam dobrim partijama, a i tim golovima. Jako je teško kada se posle šest, sedam meseci neigranja vratiš na teren, bilo da igraš na igralištu sa drugarima ili profesionalno. Hvala Bogu, sada sve ide po planu".

Svakako je trebalo i malo vremena da se nekadašnji fudbaler Crvene zvezde privikne na srpski fudbal, koji je napustio 2021. godine, kada je otišao u špansku Granadu.

"Koliko god sam bio naviknut na srpski fudbal, na neki način mi je mnogo toga bilo novo kada sam se vratio. Sa novim trenerom (Božidarom Bandovićem) nam je takođe trebalo malo vremena da proigramo, da uhvatimo pravi ritam i da naučimo da se razumemo međusobno na terenu, da nađemo zajednički jezik. Posle te pobede nad Voždovcem u finišu (2:1), sve je krenulo kako treba. Ispostavilo se kao tačno to što je šef govorio da nam je potrebna ta jedna pobeda da se pokrenemo. Posle toga smo se značajno podigli".

A kada uporedi situaciju u srpskom fudbalu u momentima kada je napustio i sada, Njegoš ističe da je pomak jasno vidljiv.

"Mnogo se podigao kvalitet našeg fudbala, počevši od brzine, pa do toga da treneri imaju neke nove ideje. Igra se zanimljiviji fudbal, sve je na višem nivou. Ne bih sada da izdvajam neke primere, ali bih da spomenem tu našu poslednju utakmicu protiv TSC-a (3:2). Obično na tim derbi utakmicama ne bude mnogo golova, a sada ih je bilo pet. Takođe, i na ostalim mečevima ima dosta golova i smatram da srpski fudbal ide u dobrom pravcu".

Iako je postojala dilema oko povratka u Srbiju, Petrović veruje da je doneo pravu odluku. Trenutno nastupa kao pozajmljen igrač Granade, ali ima želju da i naredne sezone nosi dres novosadskog superligaša.

"Razmišljao sam i na kraju odlučio da se vratim, a na neki način sam bio siguran da ću u tom slučaju jako teško moći opet da igram negde u jačim ligama u Evropi, jer sam težio da napravim veliku karijeru. S druge strane, opet sam se s tim pomirio i ovde sam se vratio da pomognem Vojvodini, ali i da Voša pomogne meni. Za sada verujem da su obe strane zadovoljne i nadam se da će ovako nastaviti. Iako sam na pozajmici iz Granade, želeo bih iskreno da i sledeće godine budem igrač Vojvodine".

Njegoš malo kroz šalu, a malo kroz zbilju ističe da je spreman da ulogu golgetera prepusti napadačkom arsenalu tima.

"Često se našalim u svlačionici po tom pitanju... Rekao sam Vukanoviću, Raduloviću, Kembelu, Seriju i ostalim da meni ne treba više golova, da sam svoje ’odradio’ ha-ha-ha i da je na njima da postižu pogotke. Meni je na ličnom planu važno samo da nastavim s dobrim partijama, a golovi i asistencije mi nisu bitni. Važno je samo da ekipa pobeđuje".

Novosađani će pokušati da do kraja prvenstva sačuvaju trenutno čevrto mesto, koje ih vodi u kvalifikacije za Ligu konferencije. Međutim, ukoliko se domognu trofeja Kupa Srbije, igraće plej-of za ulazak u Ligu Evrope, a u džepu će imati najmanje grupnu fazu najmlađeg UEFA takmičenja. A u masovnijem takmičemju ih očekuje polufinalni meč sa Radničkim 1923 na „Čika Dači“.

"Već sam komentarisao da nam je svejedno s kim igramo u polufinalu Kupa u ovom momentu. Sve tri ekipe su veoma ozbiljne i neugodne i manje-više je bilo svejedno s kim ćemo igrati. Kragujevčani su u jako dobroj formi, a znamo i kakve su ekipe Zvezda i Partizan. Jedino mi je žao što ne igramo kod kuće protiv Radničkog, jer će nam tamo biti dosta teže. Međutim, verujem da ćemo im se odužiti za taj poraz u prvenstvu (1:2)".

Lični interesi mu nisu u planu, a sa Vojvodinom sanja grupnu fazu evropskog takmičenja, s uverenjem da ovaj tim ima potencijal za nešto tako.

"Smatram da smo sjajan tim i da možemo mnogo toga da napravimo. Verujem da je naš domet da izborimo kvalifikacije, a onda kroz njih – ukoliko ne osvojimo Kup – da igramo i grupnu fazu u Evropi. Ubeđen sam da za to imamo potencijal. Naravno, pojačanja su dobrodošla, ali i ovi momci imaju kvalitet za to", završio je razgovor Njegoš Petrović.

MOZZART BET SUPERLIGA, PLEJ-OF - 31. KOLO:

14.00: (2,90) Radnički Kragujevac (3,30) Čukarički (2.45)

15.00: (2,05) TSC (3,45) Vojvodina (3,60)

18.00: (1,42) Crvena zvezda (5,00) Partizan (8,00)

18.00: (2,25) Mladost Lučani (3,20) Napredak (3,40)



tagovi

Njegoš Petrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara