Navijači Borusije besni na klub: Uzeli ste 20 krvavih miliona! Gde vam je moral?

Vreme čitanja: 2min | ned. 25.08.24. | 01:00

"Gde bi danas Ukrajinci bili bez oružja iz Amerike i Evrope? Mi kroz naše partnerstvo s Rajnmetalom želimo da odigramo malu ulogu u svemu tome"...

Navijači u Nemačkoj poznati su po najširem spektru društvenih aktivosti. Vrlo često kroz pesmu i transparente na tribinama daju svoje mišljenje po raziličitim političkim pitanjima, prošle godine sprečili su ulazak sumnjivog privatnog kapitala u nemački fudbal, a često izražavaju i nezadovljstvo načinom na koji njihovi omiljeni klubovi dolaze do novca, iliti sponzorskih ugovora.

Poslednja takva akcija dogodila se juče na Vestfalenu, gde je navijačka armija Borusije jasno stavila do znanja čelnicima kluba šta misli o njihovom partnerskom odnosu na kompanijom Rajnmetal iz Diseldorfa, koja se bavi proizvodnjom oružja.

Izabrane vesti

U znak protesta, navijači su postavili maketu tenka ispred stadiona uoči meča protiv Ajntrahta iz Frankfurta i pokazali crveni karton Arminu Papergeru, generalnom direktoru pomenute kompanije.

Podsetimo, Dortmund je još 29. maja saopštio da je potpisao trogodišnji ugovor Rajnmetalom, tri dana pre nego što je ekipa doživela poraz u finalu Lige šampiona od Real Madrida na Vembliju, ali je tada sve to ostalo u drugom planu.

Da navijači neće tako lako preći preko svega, videlo se juče. Udruženje "Južna tribina Dortmund" u subotu je saopštilo da se više od 90 navijačkih grupa složilo da Rajnmetalu i njegovom novcu nije mesto u sportu, pa samim tim ni u Dortmundu.

"Novac na prvom mestu, prave vrednosti na drugom".

"Gde vam je moral"?

"Uzeli ste 20 krvavih miliona".

Ovo su bili samo neki od transparenata na najvećoj navijačkoj tribini Vestfalena.

Još jedno podsećanje: Borusija će zahvaljujući trogodišnjem ugovoru sa Rajnmetalom inkasirati blizu 25.000.000 evra, iliti oko 11.000.000 po sezoni.

Rajnmetal je najveći svetski proizvođač artiljerijske municije i očekuje se da će ove godine ostvariti rekordnu prodaju od oko 10 milijardi evra.

"Prvi put posle mnogo godina imamo rat u Evropi. Većina Nemaca pozdravlja činjenicu da se Bundesver modernizuje kako demokratija i sloboda u našoj zemlji ne bi bile ugrožene", izjavio je pre oko dva meseca Hans Joakim Vacke, doskora prvi čovek Borusije. "Isto tako, dobar deo ljudi pozdravlja što podržavamo Ukrajinu s našom odbrambenom tehnologijom. Gde bi danas Ukrajinci bili bez oružja iz Amerike i Evrope? Mi kroz naše partnerstvo s Rajnmetalom želimo da odigramo malu ulogu u svemu tome. Dobro znamo da o ovoj temi postoje različita mišljenja kod naših navijača. Zato je diskusija važna".

Najavio diskusiju, a onda nekoliko dana kasnije stavio paraf na pomenuti trogodišnji ugovor. Toliko o demokratiji.

Tokom jučerašnjeg protesta navijači Dortmunda podsetili su javnost da je Rajnmetal prvo pokušao 'da uđe' u Borusiju iz Menhengladbaha, ali je dobio negativan odgovor dva puta. U oba slučaja razlozi su bili 'moralne prirode', stojalo je u saopštenju Gladbaha krajem prošle godine, što su navijači pozdravili, bez obzira na prilično nezavidnu finansijsku situaciju u klubu.


tagovi

Borusija DortmundBundesliga

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara