Najbolja Zvezda u ovom veku: Samo jedan poraz, 16 mečeva bez primljenog gola i osam koeficijentnih bodova

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.12.20. | 10:28

Ili dokaz da je Crvenoj zvezdi Liga Evrope u ovom trenutku prava mera

Desio se poraz u polufinalu kupa od Partizana, uz vrlo skromnu igru u ofanzivnom delu. Desilo se i provlačenje u Tirani, kada je kapiten Crvene zvezde Milan Borjan morao herojskim intervencijama da spasava drugove u zaustavnom vremenu. Desila se i ona nesrećna Omonija i ispadanje posle penal ruleta, pa i onaj Ararat kada se Crvena zvezda provukla u Ligu Evrope, ali je u dobrom delu meča odigrala bez ukusa i mirisa.

Ljuljao se jedan tim kao barka na uzburkanom okeanu, tokom celog leta, kao i pokušaji Dejana Stankovića da nagovesti veliku trenersku karijeru. Međutim, mladi stručnjak na klupi srpskog šampiona na dobrom je putu da napravi veliki zaokret i iskreira najbolje rezultate kluba sa Marakane u ovom veku. Bar kada je reč o jesenjem delu sezone.

Izabrane vesti

Utisak u velikoj Zvezdinoj jeseni bio bi blizu savršenstva da je iskorišćena bar jedna prilika u Liberecu, ali suštinski crveno-beli nisu ništa izgubili. Produžili su niz nepobedivosti, završili još jedan meč bez primljenog pogotka i dodatno napredovali na UEFA listi.

Zvezda je posle gostovanja u Liberecu popravila i onako brutalnu jesenju statistiku. Srpski šampion je odigrao 28 zvaničnih mečeva, i doživeo je samo jedan poraz. Govorimo o gostovanju u Nemačkoj kada je Hofenhajm uz silne muke skršio otpor crveno-belih.

Naravno, uvek se može govoriti o statistici kao nepouzdanom faktoru, jer bi Crvena zvezda imala više poraza i negativnih rezultata da se kojim slučajem, kao u dva navrata u mandatu Vladana Milojevića, plasirala u Ligu šampiona. Ima u tome istine, kao i mišjenju da je Liga Evrope u ovom trenutku prava mera za klubove sličnog kvaliteta, mera koja Zvezdi omogućava da bude konkurentna, a uz dobar rad bilduje statistiku. Uostalom, crveno-beli su osvojili više koeficijentnih bodova od Ferencvaroša i Midtjilanda, koji su se kroz kvalifikacije domogli elitnog takmičenja.

Jesen sličnu ovoj Crvena zvezda je imala u prvoj takmičarskoj godini Vladana Milojevića. Pedantni stručnjak je tada počeo neverovatni uzlet, koji personifikuje i UEFA lista. Crveno-beli su u tom trenutku bili 195. na rang-listi UEFA, nalazili su se u društvu Slovana iz Bratislave, Serveta, sada su na 52. mestu. Bivši trener imao je mnogo teži posao od Stankovića. Crvena zvezda je posle teških kvalifikacija žrebana iz četvrtog šešira. I u grupi sa Arsenalom, Kelnom i BATE Borisovom zabeležila kao i sad, samo jedan poraz. Od Tobdžija u Beogradu. Međutim, te jeseni crveno-beli su položili oružje u prvenstvenom duelu protiv Napretka u Kruševcu.

Tim Dejana Stankovića nema sličan kiks, jer je u prvenstvu samo dva puta odigrao nerešeno.

Zvezda je upravo u prvoj sezoni pod Vladanom Milojevićem osvojila najviše koeficijentinih bodova za UEFA listu. Remijem u Beogradu stala je na koti osam, pa će ova generacija imati šansu da popravi i taj parametar, jer je u Liberecu izjednačila najbolji evropski rezultat. Makar po UEFA, iako je Vladan Milojević i dalje vlasnik najvrednije pobede, one protiv Liverpula u Beogradu.

SAD DA VIDIMO MOŽE LI STANKOVIĆ DA SE PONAVLJA KAO MILOJE...

Postoji još jedan važan podatak kada je reč o ovoj jeseni Crvena zvezda. Crveno-beli su na 16 mečeva (od 28 ukupno) uspeli da sačuvaju mrežu, najviše zahvaljujući bravurama Milana Borjana, ali Dejan Stanković je napravio veliki pomak kada je u pitanju defanzivna igra. Podigao je nivo forme pojedinih igrača, i od Nemanje Milunovića napravio jednog od najboljih štopera Liga Evrope.

Pored Stankovićeve i Milojevićeve ere, Crvena zvezda je još dva puta u ovom veku zamirisala na jako ozbiljan tim, koji može da bude konkurentan na tri fronta. Generacija Slavoljuba Muslina 2000. godine bila je blizu evropskog proleća. Ispala je trke za Ligu šampiona posle dva remija u sudaru sa Dinamom iz Kijeva počistila Lester, ali nije dočekala proleće u Evropi. Presudio je kontroverzni poraz u Vigu, jedan od retkih te jeseni, kada su Stevo Glogovac i Nenad Lalatović igrali sa dva žuta kartona. Promašili su tada crveno-beli proleće, baš kao i u mandatu Valtera Zenge.

Te 2005. godine Crvena zvezda je jesen završila samo sa tri poraza. Izgubila je od Bazela, Tromsa i u prvenstvu od Borca iz Čačka. I pored toga mogla je do proleća, ali nije izdržala u Strazburu.

Jasno je, da je bar u prvoj sezoni, Dejan Stanković uspeo da popuni cipele Vladana Milojevića, čak i statistički napravi pomak. Međutim, mladi stručnjak tek treba da pokaže da je dovoljno kvalitetan i kadar da se ponavlja.

Pred Stankovićem je još mnogo posla kako bi ova sezona bila upisana u istoriju Crvene zvezde kao najuspšenija u ovom veku. Potreban je još jedan korak u Ligi Evrope, mada će to sve zavisti od sreće u žrebu. Takođe, titula još nije osigurana iako su crveno-beli stavili šapu na pehar koji je već tri godine stanovnik muzeja u Ljutice Bogdana. Tu je i kup koji se čeka još od Roberta Prosinečkog i 2012. godine.


tagovi

Dejan StankovićVladan MilojevićMilan Borjan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara