Miloš Teodosić i Kevin Panter u prošlosezonskom obračunu (Starsport)
Miloš Teodosić i Kevin Panter u prošlosezonskom obračunu (Starsport)

Panter dolazi sa naoštrenim kandžama, ali Zvezda zna kako da ga pripitomi

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.10.24. | 08:02

Doskorašnji kapiten Partizana se večeras (20.00) vraća u Beograd i sada kao igrač Barselone izlazi na megdan crveno-belima, koji su jedina neporažena ekipa u Evroligi posle tri odigrana kola

Istorija Kevina Pantera i Crvene zvezde je već opširna, a danas će postati još opširnija pošto će crveno-beli i njihov najpre nekadašnji igrač, a onda i veliki rival ispisati još jednu zajedničku stranicu. Izabranici trenera Janisa Sferopulosa večeras od 20.00 u okviru četvrtog kola Evrolige u Beogradskoj areni dočekuju ekipu Barselone za koju od ovog leta nastupa momak iz Bronksa koji je do pre samo nekoliko meseci svakodnevno trčkarao po parketu najveće dvorane na Balkanu.

Za tri godine koliko je nosio kapitensku traku u Partizanu, Panter i Zvezda su imali nebrojano međusobnih duela koji su odlazili na ovu ili onu stranu. Zbog zajedničke prošlosti, često je taj odnos i prelazio granice sportskog, pa stoga ne treba sumnjati da će hitronogi bek imati "toplu dobrodošlicu" i ovog puta. Sada još više s obzirom da se u Beograd vraća sa naoštrenim kandžama pošto je pre dva dana u pobedi nad Monakom zabeležio najbolju partiju u dosadašnjem toku sezone u kojoj je postigao 21 poen (5/7 za dva, 3/8 za tri, 2/2 slobodna bacanja) uz tri skoka, isto toliko asistencija i dve ukradene lopte.

Izabrane vesti

Oscilirao je Panter još od pripremnog perioda sa šutem, sve vreme se tražio u novom timu i logično, tek upoznavao sa sredinom, saigračima i zahtevima trenera Đoana Penjarole. Međutim, protiv francuskog predstavnika je podsetio na sebe iz perioda u crno-belom dresu. Pogotovo onom od pre dve sezone kada je i uvršten u drugu najbolju petorku Evrolige.

"Panter je uvek sjajan strelac. Znamo ga od prošle godine. Znamo šta treba da uradimo protiv njega. Ali ne možemo se fokusirati samo na njega jer imaju igrače koji mogu da postignu mnogo poena. Imaju igrače koji su u dobroj formi i mogu da naprave razliku. Imamo primere i drugih utakmica iz prošle godine. Zato im pristupamo kao celini, naravno, uzimajući u obzir svakog pojedinca", govorio je trener Sferopulos pred današnji okršaj.

I njegove reči imaju apsolutnu logiku. Katalonci raspolažu ogromnim talentom. Glavnu reč i dalje drži sjajni Nikolas Laprovitola, u reketu je iskusni Jan Veseli kome polažu Vili Ernangomez i od ove sezone Čimezi Metu, nigerijska akvizicija iz NBA lige. Ne treba nikako smetnuti sa uma ni Džabarija Parkera, Aleksa Abrinesa, Tomaša Satoranskog, kao ni Darija Brizuelu koji je lani baš protiv Zvezde na strani odigrao najbolju partiju u Evropi kada je ubacio 20 poena uz šest pogođenih trojki iz sedam pokušaja.

Ipak, nedavna Panterova raspucanost, njegovo poznavanje hale, ali i međusobni odnos, tera crveno-bele da budu pod naročitim oprezom kada je on na parketu. Međutim, ono što visi nad glavom ubojitom šuteru pred izlazak na megdan jedinoj neporaženoj ekipi u ligi jeste njegov učinak u susretima u kojima je gostovao Crvenoj zvezdi.

Pamti se u glavama navijača Partizana Panterova maestralna izvedba u majstorici finala ABA lige od pre dve sezone kada je sa 32 poena zatrpao koš najvećeg rivala i vratio dugo čekanu jadransku krunu. Sem tog, bilo je tu još sijaset duela kada je Panter nemilosrdno cepao Zvezdinu mrežicu, ali gotovo svi ti učinci došli su u mečevima na kojima je parni valjak bio domaćin. U onim kada se gostovalo Zvezdi, Panter je uglavnom bio potpuno druga sorta igrača. Neubedljiv, sramežljiv, zbunjen, frustriran. Jednom rečju - pripitomljen.

U ABA ligi je u regularnom delu u domu crveno-belih, u porazu rezultatom 86:88, imao 14 poena, ali je gotovo polovicu ubacio sa linije penala. Iz igre 3/8. I to je čak i solidno izdanje u poređenju sa finalnom serijom. Dobro je poznato da je Zvezda "pometlala" Partizan, a Panter je u sva tri meča bio nesvojstven. U prvom 13 poena (4/9 šut iz igre) uz tri izgubljene lopte. U drugom tek sedam i samo dva pogođena šuta iz osam pokušaja, dok je na poslednjem skupio jedva pet poena (2/9).

"Nemam sumnje u Kevina Puntera, biće dana kada će biti bolji i dana kada će biti drugačiji. Ono što najviše cenim je to što, kada stvari ne idu dobro, nastavlja da radi kako bi se poboljšale", kazao je šef struke gostiju, Penjarola nakon sjajne Panterove partije protiv Monaka.

Zvezdina prednost uz vatrenu podršku koja ledi krv u žilama jeste i to što ovom duelu prilazi sa ogromnim samopouzdanjem koje je donelo nestvarno dobro otvaranje evropske kampanje. Tri pobede, od toga poslednja na gostovanju Fenerbahčeu koji je postigao samo 57 poena, ono je što crveno-bele čini najboljom defanzivnom ekipom u takmičenju. Pritom, potpuno su Sferopulosovi momci iz igre izbacili prvu Fenerovu poentersku opciju Vejda Boldvina koji je imao samo tri poena, a nešto slično su uradili i u slavlju nad Baskonjijom u drugoj rundi kada je Markus Hauard, inače najbolji strelac prošlogodišnje sezone, meč okončao sa samo sedam poena.

Znaju očigledno crveno-beli kako da minimalizuju učinak protivničkih bekova. Nije ni čudo zašto se toliko ponavljaju u stavu da je odbrana ono što će im doneti pobedu. Nisu u krivu. Jer, definitivno će im odbrana doneti i produžetak trijumfalnog niza u Evroligi. Između ostalog, i odbrana specijalno postavljena za Kevina Pantera.

To im barem nije strano.

"U poslednjih par utakmica, Kevin Panter igra odlično, ali mislim da oni zaista imaju sastav u kojem bilo ko može da iskoči. Imaju 12 izuzetnih igrača, ne bih nikoga izdvajao. Panter, Veseli, Laprovitola su igrači koji znaju kako se igraju ovakve utakmice i možda bi na njih trebalo obratiti posebnu pažnju. Tu su i domaći igrači koji mogu da saspu 15, 20 poena. Trebalo bi zato biti oprezan", podvlači Nikola Kalinić.

EVROLIGA 4. KOLO

Četvrtak

Alba - Fenerbahče 71:78

/Hermanson, Spanjola 13 - Hejs-Dejvis 14/

Makabi - Partizan Mozzart Bet 79:91

/Rendolf 19 - Braun 20/

Olimpija Milano - Žalgiris 82:85

/Mirotić 17 - Giedraitis 21/

Real Madrid - Panatinaikos 90:86

/Kampaco 19 - Nan 23/

Bajern - Pariz 109:107

/Edvards 32 - Šorts 22/

Petak

19.00 (1,25) Monako (17.0) Virtus (4,70)

19.30 (2,10) Efes (15,00) Olimpijakos (1,90)

20.00 (1,95) Crvena zvezda (15,00) Barselona (2,05)

20.30 (2,10) Asvel (15,00) Baskonija (1,90)



tagovi

Kevin PanterKK Crvena zvezdaKK BarselonaEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara