Kilijan Embape (©AFP)
Kilijan Embape (©AFP)

Kilijanov poslednji evropski ples u Parizu i tipično špansko pitanje - šta ako ne uspete?

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.05.24. | 10:29

Francuski napadač će protiv Dortmunda odigrati poslednju utakmicu u Ligi šampiona na Parku prinčeva i ponajviše će od njega zavisiti kako će je pamtiti

Još vrlo malo, praktično čim zakorači u jun, misli Kilijana Embapea biće na nekom drugom mestu. Gotovo smo sigurni - na Santijago Bernabeuu. I ne deli ga puno od toga. Još pet-šest utakmica u dresu Pari Sen Žermena, kluba iz njegovog rodnog grada. Kluba koji je toliko verovao u njega da ga je načinio drugim najskupljim igračem u istoriji fudbala. Od tih nekoliko utakmica jedna je znatno teža, nesumnjivo važnija od drugih, makar do ovog utorka. Večerašnja u revanšu polufinala Lige šampiona protiv Dortmunda (21.00, Arena Premium 1).

Park prinčeva odbija da kaže zbogom Ligi šampiona za ovu sezonu, ali ono što ne može da izbegne je da će njegov princ reći zbogom dvoru u kojem je proveo toliko godina kakav god ishod dvomeča bio. Jer sve i da dođe do finala, igraće ga na Vembliju pa će večerašnji ples 25-godišnjeg Francuza biti njegov poslednji evropski na Parku prinčeva u dresu Pari Sen Žermena.

Izabrane vesti

A nade da će se prvog juna tamo - na Vembliju - i naći, Pari Sen Žermen je poverio u svoju prvu zvezdu. Jer iako Naser al Kelaifi i Luis Enrike potenciraju priču o stavljanju tima ispred pojedinaca, ona će morati da sačeka narednu godinu. I ako bude stani-pani, a minimalni zaostatak iz prvog meča (1:0) najava je baš takvog scenarija, znamo svi u koga će biti uprti pogledi čitavog Parka prinčeva. U Embapea koji je i pored toga što mu je tek 25 leta, jedini u aktuelnom sastavu francuskog šampiona sposoban da rešava velike utakmice i već ima 20 golova u nokaut fazi elitnog evropskog takmičenja, manje samo od petorice (Tomas Miler, Karim Benzema, Robert Levandovski, Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo).

Međutim, pred Žutim zidom bio je neobično miran. Čitav njegov prošlonedeljni nastup na Vestfalenu stao je u onu stativu iz drugog poluvremena. Sa takvim Kilijanom teško da će Pariz moći mnogo čemu da se nada. Da se isto ne bi ponovilo i večeras, Enrike je, pišu francuski mediji, na treninzima tokom protekle nedelje probao još jednu varijantu, sa Embapeom na krilu, tamo gde se najbolje i oseća. Da u rezervi ima još nekoliko planova za put do finala. Međutim, novinari nisu mogli da ga ne upitaju - šta ako ne uspe? Hoće li to biti neuspeh?

"To je tipično špansko pitanje. Baš u vašem stilu. Šta je najgore što bi moglo da se desi? Sutra će sunce ponovo izaći u Parizu, život će se nastaviti. Mi, kao sportiski, aplaudiraćemo protivniku čak iako on to ne zasluži. Onda ćemo ponovo ustati i opet pokušati. To je naš cilj."

I zaista, Naser Al Kelaifi je početkom sezone sve pokušavao da ubedi kako Liga šampiona više nije opsesija Pari Sen Žermena. Međutim, kako je njegov klub vremenom rušio prepreke jednu za drugom, i apetiti predsednika Parižana rasli pa je uoči revanša polufinala izjavio kako je utakmica sa Dortmundom najvažnija otkako je pre više od decenije stigao u prestonicu Francuske.

Delom i zbog toga što će Pari Sen Žermen ovogodišnje polufinale, za razliku od onog iz 2020. igrati pred svojim navijačima. I mada samu eliminaciju ne smatra tragedijom, Enrike je uveren u prolaz. I u njega je pokušao da uveri najvatrenije pristalice koje su tokom jučerašnjeg treninga došle da pruže podršku igračima uzvikujući 'On va gagner' (Pobedićemo).

"To je jedino što znam da kažem na francuskom. I jedino što mi se sviđa. Pored toga, verujem u to", zaključio je Enrike.

No, pitaće se i gosti iz Nemačke. Ako početkom sezone nisu ni pomišljali o Vembliju, posle 1:0 iz prvog meča i te kako imaju šta da izgube. Ipak, nije Edin Terzić dao da ga pobeda bez primljenog gola navede na opuštanje i ubedi kako je sve bilo idealno u prvom meču. Partije iz Madrida (1:2) u četvrtfinalu i Ajndhovena (1:1) u polufinalu teško da će biti dovoljne za prolaz.

"U grupnoj fazi se ovde (na Parku prinčeva) nismo baš pronašli. Nedostajalo nam je hrabrosti. U ove dve utakmice u Dortmundu (protiv Pari Sen Žermena) pokazali smo da možemo da igramo dosta drugačije", izjavio je Terzić.

"Morate da zaradite put do Vemblija. Sve što je potrebno je remi u revanšu, ali mi želimo pobedu. Imamo malu prednost i dobru priliku. Moramo sve da radimo zajedno, sa dobrim planom i dobrom idejom. PSŽ će sigurno biti bolji nego prošle nedelje. Želimo da zaradimo ovu kartu za finale."

Prvi zadatak na tom putu - zaustaviti Embapea. A, on će večeras biti posebno motivisan.

PSŽ - DORTMUND, 21.00, prvi meč 0:1

Pariz

Stadion: Park prinčeva

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

PSŽ (4-3-3): Donaruma - Hakimi, Markinjos, Beraldo, Mendes - Zair Emeri, Vitinja, Ruis - Dembele, Embape, Barkola

DORTMUND (4-2-3-1): Kobel - Rijerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Zabicer, Džan - Adejemi, Brant, Sančo - Filkrug

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (REVANŠ MEČEVI)

Utorak

21.00: (1,53) PSŽ (4,80) Dortmund (6,00), prvi meč 0:1

Sreda

21.00: (2,00) Real Madrid (3,50) Bajern (3,70), prvi meč 2:2

***kvote su podložne promenama


tagovi

Pari Sen ŽermenKilijan EmbapeBorusija DortmundLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara