Golovi obojeni u ljubičasto, Stanković i Pešić se vraćaju u Srbiju, Genku penali uzeli, pa dali

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.09.23. | 16:55

Kako izgledaju rivali Čukaričkog u grupnoj fazi Lige konferencije

Opet će Fjorentina doći u Srbiju. Samo što ovoga puta, budite sigurni, neće ući u meč onako labavo kao na stadionu „Rajko Mitić“ kad je isprašena od Crvene zvezde i primila pet golova za poluvreme. Odmah da bude jasno, za Italijane ne važi ona sintagma „preče im je prvenstvo od Evrope“. Dokazano na primeru minle sezone, jer je u jednom trenutku tim Vinčenca Italijana bio u donjem domu tabele i pretila mu je borba za opstanak, a paralelno je gazio internacionalnim stazama i dogurao do finala Lige konferencije. Čak ni u obračunu za trofej nije bio loš naspram Vest Hema, ali je poražen.

No, ako se zna da je reč o najefikasnijem timu prethodne sezone u Ligi konferencije postaje jasno kakav je izazov pred Čukaričkim. Posebno u Leskovcu, jer je Fjorentina bila ubedljiva na gostovanjima, ako ne računamo finale na neutralnom terenu u Budimpešti, dobila je čak šest od sedam utakmica na strani. Po tri gola Hartsu, Rigi i Bazelu, po četiri Bragi, Sivasu i Lehu. Imala je najboljeg strelca takmičenja Artura Kabrala (sedam golova koliko i Zeki Amduni iz Bazela, ali je Brazilac odigrao manje minuta), a mogla je da se podiči i dvojicom najboljih asistenata takmičenja, pošto su Kristijano Biragi i Kristijan Kuame namestili po pet golova. U plej-ofu za plasman u grupnu fazu na početku ove sezone eliminisala je Rapid iz Beča i to pogotkom Nika Gonsalesa u poslednjem minutu iz penala.

Izabrane vesti

U međuvremenu su neki od glavnih igrača napustili Toskanu. Kabral je prešao u Benfiku u transferu vrednom 20.000.000 evra, štoper Igor završio u Brajtonu (17.000.000), naš levi bek Aleksa Terzić je postao član Salcburga (5.500.000), a prodati su još vezisti Jusef Maleh (Leče, 5.000.000) i Šimon Zurkavski (Specija, 3.200.000), te štoper Jakom Rasmunsen (Brondbi, 3.000.000 evra), dok je po isteku ugovora centralni vezni Rikardo Saponara prešao u Veronu.

Nikola Milenković je godinama oslonac odbrane, dok je Luka Jović napustio Firencu i stigao u Milan. Bez obzira ko je na terenu, Viola neguje efikasan fudbal, što je potvrdila u prva dva kola Serije A (pobeda u Đenovi 4:1 i 2:2 sa Lečeom).

FRADI JE DOVEO ŠPICA KOJI DAJE GOLOVE, A KOŠTA 800.000 EVRA

Milenković i Jović (ako bude registrovan) neće biti jedini Srbi koji će se nameriti na Brđane. U Budimpešti je sve spremno za promociju Dejana Stankovića u novog šefa stručnog štaba Ferencvaroša. Nekadašnji strateg Crvene zvezde je posle epizode u Sampdoriji prvi favorit da sedne na klupu petosturkog prvaka Mađarske koji je tokom leta tumarao, ali deluje da je našao izlaz iz tunela.

Počelo je smenom Stanislava Čerčesova, pošto je Rus završio misiju posle ispadanja od amatera sa Farskih Ostrva, jer njegov tim nije dao gol Ki Klaksviku. Posle toga je uzdrmanu ekipu preuzeo Čaba Mate, samo u svojstvu prelaznog rešenja, dok ne dođe novi trener. A to će biti Stanković. Mate mu ostavlja povoljniju situaciju nego pre nekoliko sedmica, jer je Fradi preko irskog Šamroka, malteškog Hamruna i litvanskog Žalgirisa ušao u grupu.

U prvenstvu stoji solidno, dobio je Ferhervar (5:3) i Paksi (6:1), ali izgubio od Puškaš akademije (1:2). I dalje je to kvalitetan tim, u kome se kao lider po broju golova zasad nametnuo novajlija baš iz Paksija, Bernabas Varga, autor već 11 golova. Plaćen svega 800.000 evra. Mada, valja imati u vidu kvalitet rivala kojima je tresao mreže. Oslonac je i Malijac Adama Traore, koji dejstvuje po desnom krilu, dok je za kreacije zadužen Tokmak Nguen, nikad ostvarena želja čelnika Partizana i Crvene zvezde.

Posle porvede zbog koje je propustio početak sezone sve češće je na terenu nekadašnji špic crveno-belih, Aleksandar Pešić, a osim Srbina značajno pojačanje predstavlja i dolazak levok beka Krasnodara, Kristijana Ramireza.

Ferencvaroš ima kontinuitet u Evropi, ovo mu je peto uzastopno učešće u grupnoj fazi. Prethodno je jednom bio u Ligi šampiona i triput i Ligi Evrope.

GENK PRODAO GOLMANA U LAJPCIG I ANGAŽOVAO ZAMENU IZ ANDERLEHTA

Koliko je zahtevan posao pred izabranicima Igora Matića pokazuje podatak da su iz trećeg šešira izvukli Genk. Tim čije su ambicije bile da se takmiči u Ligi šampiona. Kao viceprvak Belgije je krenuo počeo kvalifikacije u „stazi pratilaca“, ali ga je zaustavio Servet. I to – penalima. Nije izgubio nijednu utakmicu, jer je posle 1:1 u Švajcarskoj bilo 2:2 u Genku i tek sa bele tačke je eliminisan. Posle toga je igrao dvomeč sa Olimpijakosom u kvalifikacijama za Ligu Evrope i dobro se pokazao, uprkos eliminaciji. U Pireju je poklekao u prvom minutu (0:1), u revanšu vodio sve do petog minuta nadoknade kad je Aleksandropulos pogodio za 1:1. Na tom meču Genk je promašio jedan penal (jedan i dao), dok je poslednjih pola sata igrao sa igračem manje. Posle toga je usledila još jedna drama. Opet penali. Dobio je prvi meč protiv Adane, izgubio u Turskoj, ali je ovoga puta sa bele tačke prošao.

Tako se Genk vratio u grupnu fazu UEFA takmičenja posle godine pauze. Ne tako davno igrao je Ligu šampiona, bio poslednji u grupi sa Liverpulom, Napolijem i Salcburgom, pre šest godina i četvrtfinalista Lige Evrope, tokom jeseni će preći granicu od 100 evropskih utakmica.

Letos je uložio svega 10.000.000 evra u renoviranje tima. Od poznatijih igrača doveo Hendrika van Kombrugea, dogogodišnjeg golmana Anderlehta, koji bi trebalo od naredne sezone da bude „jedinica“ umesto Martena Vandervorta, prodatog Lajpcigu, ali ostavljenog na pozajmici do sledećeg leta. Za malo više od 5.000.000 doveden je talentovani krilni napadač iz norveškog Sarpsborga, Kristofer Bonsu Ba, a iz Zulte Varegema Alieu Fadera (21).

Na kupi je Vuter Vranken, osvajač Kupa Belgije 2019. sa Mehelenom.


tagovi

ČukaričkiLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara