©Starsport
©Starsport

Četiri meseca Partizanove transformacije: Od trejlera za loš horor, do naučne fantastike

Vreme čitanja: 4min | pon. 30.10.23. | 11:19

Igor Duljaj od priprema bez pojačanja, do pobede nad Voždovcem u potpunosti promenio izgled crno-belih

Tačno četiri meseca od odlaska u Sloveniju na letnje pripreme, bez zvaničnog spiska putnika i rivala, Partizan je došao u situaciju da jutro dočekuje na vrhu superligaške tabele, sa 11 pobeda u nizu i sedam bodova više od najvećeg rivala.

Slomljen otpor Voždovca u drugom poluvremenu i nedeljna pobeda (3:0) doneli su crno-belima nastavak mnoštva impresivnih brojki, od kojih je u prvom planu svakako period bez ispuštenog boda. Paralelno sa trijumfima, klub iz Humske uspeo je da unapredi praktično sve segmente igre i značajno podigne formu, te se kroz oktobar prošetao uz pet slavlja u isto toliko susreta i gol razliku 14:0. U senci minuta bez primljenog gola, broja lopti koje je Mateus Saldanja poslao u mrežu rivala ili buđenja Ksandera Severine, ostala je činjenica da je danas tim koji gledamo sušta suprotnost ekipe koja je kraj juna dočekala praktično bez glave i repa.

Izabrane vesti

Polazak u Sloveniju 30. juna bez jasnog spiska raspoloživih snaga, sa statusom Fusenija Dijabatea i Nemanje Jovića u magli i uz tek dvojicu novajlija (Aleksandar Jovanović i Nikola Antić), predstavljao je početak priče koja ne obećava. Svestan da sa ograničenim igračkim kadrom u oštroj konkurenciji nema čemu da se nada Igor Duljaj se nije libio da svaki razgovor sa medijima iskoristi da uputi vapaj upravi za pojačanjima, a iako prilično zakasnelo, rukovodstvo kluba je na kraju ispunilo veći deo zahteva stručnog štaba.

Ceh činjenici da su sklapali tim u hodu crno-beli su platili debeklom protiv Nordsjelanda koji je na bolan način demonstrirao da Evropa ne trpi improvizaciju, pa se internacionalni put Partizana ove sezone završio već na drugom koraku, uz eliminisanog samo jednog rivala - Sabah iz Bakua, trenutno osmi od 10 klubova u šampionatu Azerbejdžana.

Uvertiru u kratku evropsku priču predstavljao je remi sa TSC-om (2:2) do kojeg su Topolčani stigli tek u sudijskoj nadoknadi, pa je na kraju avgusta, posle mesec dana zvaničnih izazova, bez Evrope i već u bodovnom zaostatku u odnosu na večitog rivala, početak sezone u Humskoj delovao poput najave za loše režirani horor.

Opšta slika predstavljala je povod najvatrenijim pristalicama za bojkot utakmica na domaćem terenu, dok se poziv rukovodstva na odgovornost sveo na ostavku predsednika Milorada Vučelića. Ipak, na avgust za zaborav, nadovezao se mesec iskušenja kroz koji su igrači Partizana prošli položivši svaki test. Dva preokreta od 0:2 do 3:2 ispostavila su se kao reakcija za kojom je žudio Duljajev tim. Rolerkoster tokom kojeg su se najzad posložile sve kockice u mozaiku mladog trenera uticao je da tim koji je lutao stekne samopouzdanje i jasnu formu.

ODBRANA - OD SLABE TAČKE DO TEMELJA DOMINACIJE

Pred Aleksandrom Jovanovićem, koji je od prvih utakmica među stativama crno-belih pokazao da je ogromno pojačanje, rame uz rame sa mladim kapitenom Svetom Markovićem, stasao je novi štoper reprezentativnog kalibra Mihajlo Ilić. Dvojac centralnih defanzivaca rođen u novom milenijumu ispostavio se kao sprega odbrane u kojoj su posle perioda osporavanja, u pravom svetlu počeli da se predstavljaju i bekovi, pa je defanziva koja je od prvog dana označena kao slaba tačka, postala temelj današnje slike Partizana.

Govoreći o odbrambenim zadacima, neizbežno je osvrnuti se i na sazrevanje Kristijana Belića, koji je od igrača čiji je temperament predstavljao konstantnu pretnju po njegov tim, prerastao u sinonim sigurnosti na sredini terena. Vezista je žute kartone iz prethodne sezone zamenio dobijenim duelima na sredini terena i asistencijama pa je sa pravom najbolje ocenjeni igrač prvenstva u dosadašnjem delu sezone.

Bez primljenog gola 508 minuta, odnosno od gostovanja u Pančevu i pogotka Aleksandra Đorđevića sa bele tačke u prvom poluvremenu, Partizanova defanziva ispostavila se kao garancija mira ofanzivcima čak i u momentima kada rival uspeva da neutrališe napade i inicijativu crno-belih, kao što je to bio slučaj protiv Spartaka i Voždovca.

PUN SJAJ STRANIH OFANZIVACA I ŠIROKA PALETA JUNAKA

Uz zagarantovanu nulu pored imena rivala, ofanzivci crno-belih stekli su komfor da mirno i kroz kontinuirani pritisak čekaju kada će umor i pad koncentracije učiniti svoje. Uz Mateusa Saldanju koji sa devet pogodaka nosi epitet prvog strelca Partizana i Mozzart Bet Superlige, kontinuitet je odmah po dolasku u Humsku stekao i Gajas Zahid čijih je pet golova značajno doprinelo efikasnosti lidera Mozzart Bet Superlige.

Brazilac i Norvežanin su se ekspresno adaptirali na novu sredinu i praktično sa aerodroma ušli u željeni ritam, a i kada je delovalo da je odbrana rivala našla rešenje za njih, saigrači na čelu sa Nemanjom Nikolićem i Bibarsom Nathom uspevali su da slome otpor protivnika i začnu rapsodiju koja je po pravilu sledila. Širok spektar ofanzivnih aduta, pružio je crno-belima i luksuz da istrpe pojedine igrače, pa se posle niza igara zbog kojih se našao pred opravdanim kritikama u punom sjaju pokazao i Ksander Severina.

Isticao je Duljaj da je potrebno strpljenje sa mladim Holanđaninom, nekoliko puta je naglasio da 22-godišnji fudbaler ima puno poverenje, a Severinin odgovor predstavljao je važan gol kojim je Partizan načeo Zmajeve, drugi od dolaska u Humsku.

Junak jučerašnje pobede Partizana samo je nastavio niz u kojem su prethodno identični epitet tokom poslednjih mesec dana ponela četvorica njegovih saigrača na isto toliko utakmica. Epitet najboljeg protiv Napretka pripao je Aldu Kaluluu, Mladost iz Lučana je slomio Gajas Zahid, protiv Spartaka se istakao Svetozar Marković, dok je Nemanja Nikolić obeležio slavlje u Kragujevcu, što potvrđuje kompaktnost crno-belih i timsku snagu za kojom je Humska čeznula sezonama unazad, a kakvu pre četiri meseca nisu mogli da predvide ni najveći optimisti.



tagovi

Mozzart Bet SuperligaAleksandar JovanovićMateus SaldanjaIgor DuljajFK PartizanKsander Severina

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara