Fermin Lopes (©Reuters)
Fermin Lopes (©Reuters)

Ferminovo najefikasnije veče u karijeri, Ter Štegen kao Zubizareta (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.05.24. | 23:23

Duel protiv Almerije potvrdio da je Barsina mlađarija najproduktivnija u "ligama petica"

Nije sezona obeležena zamenskim domaćinstvom na Monžuiku bila uspešna. Kako su Katalonci izgledali u tekućoj takmičarskoj godini, čini se da titulu ne bi osvojili sve i da sezona traje 76 kola umesto 38. Posle trijumfa na Parku Prinčeva (3:2) u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona, činilo se da bi Barselona mogla da spase sezonu dolaskom do završnice na međunarodnoj sceni, ali je posle hladnog tuša u revanšu Ćavijem tim izgubio svako pravo da aktuelnu sezonu nazove uspešnom.Kako je donedavno bila trećeplasirana, Blaugrana treba da bude zadovoljna što će završiti sezonu iznad Đirone i tako izbeći da na bude čak ni najbolji klub u svojoj pokrajini.

Jedinu svetlu tačku u prethodnih osam, devet mesece predstavljali su Barsini mladi igrači, mahom tinejdžeri. Fermin Lopes možda nije tinejdžer (ima 21 godinu), ali je u večerašnjem trijumfu na gostovanju prežaljenoj Almeriji (2:0) prvi put u seniorskoj karijeri dao dva gola i tako došao do brojke od 10 pogodaka u svim takmičenjima u svojoj debitantskoj sezoni u svetu "odraslih". Meč će ostati obeležen i podatkom da je Mark Andre Ter Štegen odigrao svoju 410. utakmicu za Barselonu, čime se po broju nastupa za katalonskog giganta izjednačio sa legendarnim Andonijem Zubizaretom. Samo je Viktor Valdes među golmanima odigrao veći broj utakmica za klub (535).

Izabrane vesti

Ta Barsina mlađarija jedina je bila kadra da razgali srca navijača u prethodnom periodu, a Laminu Jamalu i Gaviju pridružio se ovog proleća i17-godišnji Ektor Fort. Dečak rođen 2006. godine poslao je precizan centaršut ka Ferminu u 14. minutu i zabeležio asistenciju za četiri godine starijeg saigrača. Bio je to sedmi gol u tekućoj sezoni koji je Barsa dala nakon asistencije nekog od tinejdžera (Jamal 4, Fort 2, Gavi 1), više nego bilo koji drugi klub u Evropi.

Uzimajući u obzir da su i jednom i drugom timu najveće ovosezonske želje ostale pusti san (Barsi odbrana titule, a Almeriji opstanak) duel je imao praktično revijalan karakter. Fermin se u takvoj igri najbolje snašao i sredinom drugog poluvremena došao i do drugog pogotka na utakmici, za obezbeđivanje četiri boda prednosti u odnosu na Đironu na dva kola do završetka sezone. To drugo mesto nije zanemarljivo samo iz jednog razloga - jer vodi u Superkup Španije. Borba za najmanje bitan trofej, ali ipak trofej vodiće se januara sledeće godine između finalista Kupa Kralja (Atletik Bilbaa i Majorke) i prva dva tima na tabeli Primere (Reala i izvesno Barselone).

PRIMERA - 36. KOLO

Utorak

Osasuna - Majorka 1:1 (1:0)

/Monkajola 14 - Darder 65/

Real Madrid - Alaves 5:0 (3:0)

/Belingem 10, Vinisijus Žunior 27, 70, Valverde 45+1, Guler 81/

Đirona - Viljareal 0:1 (0:1)

/Traore 59/

Sreda

Rajo Valjekano - Granada 2:1 (1:0)

/Ležen 23, De Frutos 80 - Boje 89/

Sevilja - Kadiz 0:1 (0:0)

/Gvardiola 90+6/

Hetafe – Atletiko Madrid 0:3 (0:2)

/Grizman 27, 42, 51/

Selta – Atletik Bilbao 2:1 (0:1)

/Svedberg 68, Alvarez 71 – Berenger 23/

Četvrtak

Las Palmas - Betis 2:2

/Aleks Suarez 28, Moleiro 64 - Marmol 21ag, Ajoze Perez 49/

Almerija - Barselona 0:2

/Lopes 14, Fermin 67/

Sosijedad - Valensija (u toku)



tagovi

BarselonaAlmerijaFermin Lopes

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara