Džošua Zirkze (©Reuters)
Džošua Zirkze (©Reuters)

Ulični igrač je 'vruća roba', ali Kumanu ne treba! Supersonični bekovi Holandije i muka sa špicem

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.05.24. | 22:16

Evropski klubovi su poludeli za Džošuom Zirkzeom, međutim, za njega nema mesta na spisku za EURO. Otpali i Jurijen Timber, Noa Lang, Kalving Steng…

Nije strano Ronaldu Kumanu da povuče čudnovate poteze, da na klupi drži igrače – kako u reprezentaciji, tako i svojevremeno u klubu – koje bi mnogi drugi bez ikakvog razmišljanja stavili u prvu postavu. Sklon je iznenađenjima. Nekada je na dobitku, nekada ne. Ali, odlukama uvek ustalasa površinu i podeli javnost. Nikoga potezima koje povuče – često ni onime što kaže posle meča u svoju odbranu ili na račun drugih – ne ostavlja ravnodušnim.

Evropsko prvenstvo se bliži, a selektor Holandije je i pre no što je počela kontinentalna smotra povukao prvi potez na zaprepašćenje mnogih. Džošua Zirkze je ‘vruća roba’ na tržištu, bacili su oko na njega Juventus i Milan, ali Ronaldu Kumanu nije potreban! Izbacio je preliminarni spisak od 30 imena i na jemu nije bilo mesta za momka koji je ove sezone dao 12 i namestio još sedam golova za Bolonju.

Izabrane vesti

Jeste, imao je Džošua Zirkze problema sa povredama. Ali, i pored toga je ove sezone odigrao 37 utakmica. I to na visokom nivou. Bio je jedna od glavnih poluga u mašineriji Tijaga Mote, ekipi koja je najprijatnije iznenađenje Serije A. Sada je postao neprijatno iznenanđenje Ronalda Kumana.

Precrtao je momka koji za sebe kaže da je ulični igrač, zbog stila igre. Na spisku nema ni Kalvina Stengsa, kao ni Noe Langa, koji je u polufinalu Lige nacija dao gol Hrvatskoj u nadoknadi vremena. Ipak, sezona mu je tanka u PSV-u. Em povrede, em slab doprinos. Nije bogzna kakvo čudo što nema Jurijena Timbera, kome su stradali ligamenti kolena odmah po dolasku u Arsenal. Još se nije vratio u takmičarski ritam.

Džošua Zirkze je zapravo jedini zbog koga može da se digne velika prašina što nije na spisku. Svi ostali – koji treba da budu – su tu.

Holanđanima će glavni aduti na Evropskom prvenstvu biti igrači koji špartaju duž aut-linija. Supersonični su Džeremi Frimpong i Denzel Damfris. Ko god da istrči po desnoj strani – možda u nekim varijantama i obojica – biće smrt za protivnike. Strahovite probleme u stanju je na kontra strani da napravi i Jan Matsen iz Borusije Dortmund.

Virdžil van Dajk, Nejtan Ake, Miki van de Ven, Stefan de Fraj… Izbora na štoperskim pozicijama ne nedostaje. Takođe ni u vezi, gde će se mnogo toga vrteti oko Frenkija de Jonga i vrsnog driblera Ćavija Simonsa. Nije bio gadljiv Ronald Kuman da pozove ni Žoržinja Vajnalduma, iako igra u Saudijskoj Arabiji…

Zato će biti muka sa klasičnom ‘devetkom’. Na Mudnijalu u Kataru dobijao je prostor Vout Veghorst – možda i više no što treba, jer kvaliteti su mu skormni – najčešće kada su preskakane linije. Ni sada nije ništa bolja situacija, pa ostaje da se vidi hoće li Ronald Kuman, ipak, odlučiti da igra sa pokretljivijim igračem napred i da najistureniji budu Kodi Gakpo, Memfis Depaj ili neko treći.

SPISAK REPREZENTACIJE HOLANDIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO:

Golmani: Džastin Bajlou (Fajenord), Mark Fleken (Brentford), Nik Olaj (Sparta Roterdam), Bart Verbrugen (Brajton).

Odbrana: Nejtan Ake (Mančester Siti), Dejli Blind (Đirona), Virdžil van Dajk (Liverpul), Denzel Damfris (Inter), Džeremi Frimpong (Bajer Leverkuzen), Lutšarel Gertrujda (Fajenord), Matijs de Liht (Bajern Minhen), Jan Matsen (Borusija Dortmund), Miki van de Ven (Totenhem), Stefan de Fraj (Inter).

Vezni red: Rajan Gravenberh (Liverpul), Frenki de Jong (Barselona), Teun Kopmajners (Atalanta), Tižani Rajnders (Milan), Marten de Ron (Atalanta), Đerdi Shauten (PSV), Kvinten Timber (Fajenord), Džoi Verman (PSV), Žoržinjo Vajnaldum (Al Itifak), Ćavi Simons (RB Lajpcig).

Napad: Stiven Bergvajn (Ajaks), Brajan Brobi (Ajaks), Memfis Depaj (Atletiko Madrid), Kodi Gakpo (Liverpul), Donjel Malen (Borusija Dortmund), Vout Veghorst (Hofenhajm).



tagovi

reprezentacija HolandijeEURO 2024Ronald KumanDžošua Zirkze

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara