Nikola Jakšić (©Starsport)
Nikola Jakšić (©Starsport)

Beogradski projekat klasa iznad splitskog: Jakšić nezaustavljiv na Poljudu

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.04.24. | 20:16

Demonstracija sile regionalnog šampiona i izvestan odlazak na Fajnal for Lige šampiona

Dugo su na prostoru nekadašnje Jugoslavije glavnu reč vodili Partizan, Mladost i Jug. Od tri giganta samo je dubrovački klub uspeo da se održi u vrhu i nosi sa dva velika projekta – beogradskim i splitskim. Uložili su Novi Beograd i Jadran velika sredstva, napravili moćne timove, prepune zvezda. Ipak, razlika između dva tima je u klasi, dvostruki evropski šampion u najvećim utakmicama nije bio ni blizu da ugrozi ekipu Živka Gocića, koja će se izvesno pojaviti na Malti.

U roku od deset dana Novi Beograd je u dva navrata potukao Jadran. Prvo je na Poljudu postao regionalni šampion, vratio je trofej u srpsku prestonicu, da bi silu demonstrirao i u Ligi šampiona. Nije bio ubedljiv kao u odlučujućem meču Jadranske lige, kada je razlika bila dupla, ali ni danas na Poljudu nije dao ni promil šanse domaćinu da izbegne poraz i upiše prve bodove u drugoj fazi Lige šampiona – 15:10.

Izabrane vesti

Činjenično stanje je trenutno takvo da Novi Beograd u regionu nema pravog konkurenta. Istina, znali su i dubrovački Jug i splitski Jadran da mu zaprže čorbu, da pokažu zube i pobede, međutim, kada je došao deo sezone u kome se dele pehari – bili su u podređenom položaju. Pogotovo klub sa Poljuda, koji je ovog proleća doživeo čak tri ubedljiva poraza od srpskog prvaka.

Novi Beograd je odskočio nakon završetka reprezentativnih akcija. Prošetao se kroz Superligu Srbije, ušao u polufinale kao najboplje plasirani tim i imaće prednost do kraja plej-ofa. U drugoj fazi Lige šampiona je pretrpeo porac na peterce od Pro Reka, ali na Fajnal-foru Lige šampiona će izvesno igrati. I što je za Živka Gocića možda i najbitnije – ekipa je u uzlaznoj putanji.

Bilo je perioda kada je Novi Beograd previše zavisio od Alvara Granadosa, naročito prethodne sezone. Više to nije slučaj. Španski reprezentativac je imao i lošijih izdanja, a opet je novobeogradski klub na autoritativan način dolazio do pobeda. Tako je bilo i na Poljudu, gde je protraćio tri napada sa igračem više, dao jedan gol iz pet pokušaja... I pored toga Jadran je bio u debelom minusu.

Splićani su samo u prvoj deonici bili ravnopravni, sve dok se nije razgoropadio Nikola Jakšić. Kapiten reprezentacije Srbije bio je nezaustavljiv u gradu pod Marjanom. Sa četiri pogotka je utabao Novom beogradu put ka trećem slavlju u drugoj fazi Lige šampiona. Imali su dobre role i Marko Radulović i grčki bek Dimitrios Skumpakis, naruku Novom Beogradu išlo je i isključenje Jerka Marinića Kragića, te niski procenti šuta domaćina. A, sve je bilo gotovo već u trećoj deonici kada je Angelos Vlahopulos za manje od dva minuta svezao tri gola.

LIGA ŠAMPIONA, DRUGA FAZA – 4. KOLO:

GRUPA A

Sreda

Jadran Split – Novi Beograd 10:15

Marselj – Pro Reko (u toku)

GRUPA B

Utorak

Olimpijakos – Ferencvaroš 10:8

Breša – Barseloneta 5:12



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluPro RekoVK Novi BeogradVK MarseljVK Jadran SplitŽivko GocićJure MareljaNikola JakšićMarko RadulovićAngelos VlahopulosJerko Marinić Kragić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara