Topić i Đurišić (©MN Press, ©Star Sport)
Topić i Đurišić (©MN Press, ©Star Sport)

Topić svrstan među Top 6 pikova, Đurišiću se predviđa kraj prve ili početak druge runde

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.05.24. | 10:23

Obojici stigao poziv na 'Draft Combine', a agent Miško Ražnatović je razjasnio situaciju

Ovogodišnji NBA draft trebalo bi da bude posebno interesantan jer će Srbija najverovatnije posle više od dve decenije ponovo imati pika među prvih pet!

NBA liga objavila je listu 78 košarkaša iz celog sveta koji su pozvani na predstojeći 'Draft Combine', a među njima našli su se Nikola Topić i Nikola Đurišić. Ono što je mnoge dovelo u zabunu je termin kada će 'Draft Combine' biti održan. U pitanju je interval od 12. do 19. maja, što je vreme odigravanja finala Jadranske lige koja bi trebalo da startuje 13. maja.

Izabrane vesti

Iz tog razloga javio se agent dvojice supertalentovanih košarkaša Miško Ražnatović i pojasnio situaciju.

"Imajući u vidu da je dosta interesovanja podigla informacija vezana za poziv Topića i Đurišića za NBA Draft Combine u Čikagu, od 12. do 19. maja, neophodno je određeno pojašnjenje. Plej-of ABA u oba slučaja ima apsolutni prioritet, i igrač koji bude igrao finale će preskočiti Combine", poručio je Ražnatović.

Poslednja analiza i predviđanja kažu da je Nikola Topić svrstan u kategoriju igrača kojima se predviđa izbor od drugog do šestog mesta, pa bi Srbija prvi put od Darka Miličića 2003. godine mogla da ima svog košarkaša među pet najboljih. To je izuzetna čast i privilegija, a šta to znači za Topićevu budućnost u Crvenoj zvezdi? Igrači izabrani u prvih pet, pa čak i deset, obično završavaju sezone u svojim matičnim klubovima ili koledžu i odlaze u NBA ligu jer je procena da mogu da imaju momentalni uticaj na igru, odnosno da franšize veruju u njihov talenat i potencijal. To znači da bi Topićev boravak na Malom Kalemegdanu mogao da se završi već ovog leta.

Čak se i Crvena zvezda oglasila po pitanju mogućnosti da Topić ode u SAD pre kraja sezone.

"KK Crvena zvezda u cilju istinitog informisanja javnosti, a nakon pojavljivanja odreђenih dezinformacija u petak uveče nakon prve utakmice polufinala ABA lige, obaveštava sledeće:

Igrač našeg kluba Nikola Topić ima višegodišnji ugovor sa KK Crvena zvezda i neće napuštati ni privremeno naš klub, ni po jednom osnovu, dok mu ne prođu sve obaveze koje ima kao igrač KK Crvena zvezda.

Podsećamo da nas u tekućoj takmičarskoj sezoni u narednom periodu očekuju izuzetno važne utakmice u dva takmičenja", poručuju iz Crvene zvezde.

Što se tiče Nikole Đurišića, za njega su procene nešto drugačije. On je viđen kao pik pred kraj prve ili na početku druge runde što je takođe jako dobro, ali ne mora automatski da znači da će otići u NBA iako su šanse i dalje jako visoke. Đurišić je poslednjih sedmica bio viđen kao pojačanje Crvene zvezde zajedno sa kapitenom Mege Urošem Plavšićem, s tim da je to zasad samo priča po kuloarima, odnosno ništa konkretno nije objavljeno o njihovom mogućem prelasku u crveno-bele.

Topić konstantno napreduje poslednjih godina, a prvi deo sezone u Megi bio mu je izvanredan. To mu je donelo zvanje zvezde u usponu Jadranske lige, kao i poziciju u idealnoj petorci takmičenja. Ligaški deo je završio sa učinkom od 18 poena, sedam asitencija i četiri skoka, uz prosečni indeks korisnosti 19,5. Najveći deo istog napravio je upravo tokom šestomesečnog boravka u Megi, kada se profilisao kao jedan od najboljih igrača lige. Povratak u Crvenu zvezdu nije bio lak. Promenjena mu je uloga, a brzo je i povredio koleno zbog čega je bio odsutan tri meseca! Vratio se na parket za plej-of i sada polako hvata zalet za završnicu sezone.

Đurišić je u ovoj sezoni prošao put od igrača koji je glavna podrška tandemu Topić-Plavšić, do nosioca igre Mege. Eksplodirao je u drugom delu sezone i postao vedeta tima Marka Baraća. Blistao je u četvrtfinalnoj seriji sa Cedevitom Olimpijom, zbog čega je privukao ogromnu pažnju javnosti i naravno skauta koji su redovno na Meginim utakmicama.

ŠTA JE DRAFT COMBINE?

Za kraj razjašnjenje - šta je 'Draft Combine'? Ukratko, NBA Draft Combine je višednevna 'izložba' koja se održava svakog maja, uoči drafta. Tokom nekoliko dana, grupa igrača koja je dobila poziv prolaze kroz niz testova, merenja i medicinskih ispitivanja, obavljaju se razgovori iliti intervjui sa njima, a tamo pokazuju svoje atletske i fizičke sposobnosti, kao i šuterske karakteristike kroz niz vežbi. Takođe igraju i pet na pet pred trenerima NBA klubova, generalnim menadžerima i skautima.

Na 'Draft Combine' se dolazi samo po pozivu, a igrači tokom tih nekoliko dana imaju mogućnost da promene kod emisara NBA klubova percepciju o njihovim kvalitetima što može značajno da utiče, pozitivno ili u nekoj meri negativno, na izbor prilikom Drafta.

Ipak, velika promena u odnosu na prethodne godine je to što je od 2024. za košarkaše učešće u 'Draft Combine' obavezno kako bi bili kvalifikovani za draft. Prema dogovoru NBA lige i Unije igrača, košarkašima koji su pozvani na 'Combine' je obaveza da se odazovu, inače neće biti moći da učestvuju na draftu sve do prve sledeće košarkaške lutrije u kojoj mogu da budu deo istog.

Razlog zašto je ovakva odluka doneta jesu primeri iz prethodnih godina u kojima su pojedini igrači odbijali da rade određene vežbe ili igraju utakmicu pred čelnicima klubova, pa čak i da ih intervjuišu. Neki su propuštali kompletan događaj. Prema slovu novog sporazuma, to više neće biti moguće.

Postoje izuzeci, kada se ova pravila ne primenjuju. Ako igrač fizički ne može da stigne u vreme 'Draft Combine' zbog obaveza u svojim klubovima ili povrede, onda nema prepreka za učešće na draftu.

To znači da u slučaju Topića ili Đurišića neće biti problema da se nađu na listi potencijalnih kandidata za izbor koji će se ove godine odvijati u dva dana. Prvo će se 26. juna u Barklajs Centru u Bruklinu birati prvih 30 pikova, a dan kasnije preostalih 30 u ESPN studiju na Menhetnu.

Nadamo se da ćemo Topića i Đurišića videti već prvog dana!


tagovi

Nikola TopićNikola ĐurišićNBA ligaKK MegaKK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

NBA
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara