Džoel Bolomboj (©ABA liga)
Džoel Bolomboj (©ABA liga)

Zvezda pretvorila Megu u prah i pepeo: Nazire se deveto ABA finale u nizu

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.05.24. | 20:46

Crveno-beli deklasirali izabranike Marka Baraća u prvom meču polufinala 103:73. Revanš na programu 7. maja

Odlika velikih ekipa je da dižu formu kako se bliže borbe za trofeje. Crvena zvezda je partijom protiv Mege u prvom duelu polufinalne serije ABA lige dala naslutiti da u sebi sadrži takvu vrlinu pošto je u dvorani "Aleksandar Nikolić" pometlala pod sa četvrtoplasiranom ekipom ligaškog dela regionalnog takmičenja deklasiravši je rezultatom 103:73 čime je povela sa 1:0. Plasman u deveto uzastopno finale moćiće da ostvari već za četiri dana kada je na programu revanš.

Prava timska košarka viđena je u ubedljivom trijumfu u kojem su se najviše istakli Nemanja Nedović i Rokas Gedraitis sa 13 poena, te Trej Tompkins koji je ubacio 11. Kod poraženog tima je fenomenalan bio Nikola Đurišić sa 26 poena, četiri skoka i pet asistencija (indeks 31), dok je Filip Jović brojao do deset.

Izabrane vesti

Skoro pune tribine nekadašnjeg "Pionira" su odluku kluba da do kraja plej-ofa crveno-beli budu domaćini u toj hali pokazale kao pametnom. Nije nikakva tajna da je istorijski to mnogo više bio dom raznim generacijama tima sa Malog Kalemegdana nego bilo koja dvorana, a kamoli Arena. Da se u njoj osećaju kao svoji na svom pokazali su uvodni minutu meča u kojem su Sferopulosovi izabranici leteli po terenu.

Očigledno su im se pete uželele vetra posle duge pauze jer su tempom doslovno izbezumili mladi sastav iz naselja Braće Jerković kod kojeg se već u prvoj deonici pokazalo da će izostanak kapitena Uroša Plavšića biti teško nenadoknadiv.

Bez ozbiljne poenterske i skakačke snage u reketu, Mega je izašla pred Zvezdu kao bez noge. Koliko god da talenta postoji u golobradom Filipu Joviću, momak iz Bijeljine nije još kadar da se rve sa centrima poput Džoela Bolomboja i Luke Mitrovića. Mada je stvarno pokazao zavidno umeće i ni trunku treme.

U tome su crveno-beli najviše i tražili način kako bi utakmicu što ranije uveli u mirnije vode, a prva dvocifrena prednost (21:10) došla je već pri kraju startnog perioda igre. Sve je šampion Srbije u početnih deset minuta ubacio u reketu, dok su sa linije za tri poena prvi poeni stigli iz ruku gostujućeg sastava koji je serijom 4:10 uspeo da smanji zaostatak do kraja kvartala.

Koliko god stvari na parketu nisu išle u njihovu korist, ni u jednom trenutku sastav trenera Marka Baraća nije pomišljao da crveno-belima olakša posao na putu ka prvoj pobedi u polufinalu. Niti su se plašili kontakt igre, niti sopstvenih odluka, međutim nedostatak iskustva znao je da izađe na površinu u trenucima brzanja i situacijama kada se od njih zahtevalo strpljenje u građenju akcija. Neretko su delovali kao muve bez glave što je iskusnom domaćinu došlo kao poručeno. Pogotovo asu poput Miloša Teodosića čijim ulaskom je Zvezda krenula da polako, ali sigurno krcka otpor gostiju.

Na tri minuta do odlaska na veliki odmor, crveno-beli su otišli na tada maksimalnih 46:29, pošto su krenuli da pogađaju i spolja preko raspucanog Rokasa Gedraitisa (ubacio 11 poena), a do kraja poluvremena je rezultat na semaforu glasio više nego udobnih 52:33.

Dve su činjenice kod igrača Mege. Prva da su pokazali zavidan borbeni duh, a druga da su izgoreli u želji. Pre svih ekstra talentovani Nikola Đurišić koji je previše forsirao u napadu, očigledno pokušavajući da nadomesti poene povređenog Plavšića. Pokazao je još jednom da barata ozbiljnim repertoarom, da ne beži od odgovornosti, ali i da je za neke stvari još uvek "zelen". Da je kojim slučajem sem Plavšića uza sebe imao i dojučerašnjeg saigrača Nikolu Topića, možda bi se utakmica zakomplikovala. Ovako je Topić, sada u crveno-belom dresu, u trećem kvartalu zajedno sa ostatkom svog tima zadao konačni udarac u bradu rivalu.

Mada je i teška povreda kolena sjajnog Stefana Miljenovića sredinom treće deonice bio detalj posle kojeg su gosti definitivno bacili peškir u ring. Vukao je mladi organizator igre ekipu zajedno sa Đurišićem tokom celog susreta, međutim posle jednog prodora je uz bolan urlik završio na parketu sa kojeg se podigao tek nakon nekoliko minuta. I to uz pomoć medicinskog stafa jer nije bio u stanju da se osloni na nogu što upućuje da ga očekuje duža pauza. Nažalost po njega, ekipu Mege i celokupnu polufinalnu seriju.

C. ZVEZDA - MEGA 103:73

(27:20, 25:13, 26:22, 25:18)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić"

Gledalaca: 6.215

Sudije: Tomislav Hordov, Dragan Porobić, Stefan Ćalić

C. ZVEZDA: Teodosić 10 (5as.), Tompkins 11, Davidovac 2, Mitrović 8, Lazić 9, Bolomboj 9, Ilić 5, Nedović 13, Gedraitis 13, Gilespi 5, Topić 8 (6as.), Dos Santos 10 (5as.)

MEGA: Milijašević 3, Miljenović 9, Jelavić 11, Marković 2, Kobzisti 3, Popović, Iljasoglu 2, Đurišić 26 (4sk., 5as), Kovačević 7, Jović 10, Mušicki, Malovec

ABA LIGA - POLUFINALE

POLUFINALE 1

Partizan Mozzart Bet - Budućnost 78:67 (1-0 u seriji)

/Ledej 15 - Makundu 14/

Utorak:

18.00: Budućnost - Partizan Mozzart Bet

Eventualna majstorica, 10. maj: Partizan Mozzart Bet - Budućnost*

POLUFINALE 2

Crvena zvezda - Mega 103:73 (1-0 u seriji)

/Nedović, Gedraitis 13 - Đurišić 26/

Utorak:

20.00: Mega - Crvena zvezda

Eventualna majstorica, 10. maj: Crvena zvezda - Mega*

* Ako bude potrebno


tagovi

KK Crvena zvezdaplej-of ABA ligeKK Mega

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara