Slobodanjak Bibarsa Natha protiv Zvezde (©Starsport)
Slobodanjak Bibarsa Natha protiv Zvezde (©Starsport)

U nečemu smo i ispred Evrope – majstori slobodnjaka Mozzart Bet Superlige

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.05.24. | 08:43

U šampionatu Srbije na ovaj način pada po jedan gol u dva kola, među Top 20 evropskih liga samo su u Turskoj uspešniji

Nekima je baš to bila uža specijalnost, poput Žuninja Pernambukana. Neke ćemo, uz sve ostale vanserijske fudbalske kvalitete, pamtiti pre svega kao vrhunske izvođače slobodnih udaraca, poput Siniše Mihajlovića, Roberta Karlosa, Dejvida Bekama. Većina najvećih fudbalera sveta svih vremena bili su (ili su i dalje) majstori za ovu vrstu prekida – Mesi, Pele, Maradona, Kristijano Ronaldo, Zidan, Platini... Čilaverta su, iako golmana, baš oni proslavili kao golgetera.

Barselona je do svoje prve titule prvaka Evrope stigla pogotkom Kumana iz “slobodnjaka”; Brazil je najtežu prepreku na putu do svoje pete i za sada poslednje titule prvaka sveta preskočio pomoću one magije Ronaldinja protiv Engleske; da ona bomba Anđela Domenginija ne prođe kroz živi zid te 1968, Jugoslavija bi imala pehar evropskog šampiona na svom kontu...

Izabrane vesti

Kad ne ide kroz igru, to je neretko jedini način da se ugrozi protivnik – koliko nam je samo puta Miha prekratio reprezentativne muke u onoj eri s kraja prošlog veka. Ima ekipa protiv kojih je osnovni taktički zahtev trenera – ne praviti prekršaje u zoni šuta. Kako su se usavršavali izvođači, tako su napredovale i tehnike branjenja slobodnih udaraca – nekima je i dan danas smešno ono kad fudbaler legne iza svog živog zida.

Elem, prijalo nam je da pre desetak dana pročitamo podatak da je Dušan Vlahović najuspešniji izvođač slobodnih udaraca u ligama petice u poslednje dve sezone (doduše, za to su mu dovoljna samo četiri takva gola), ali iznenadiće vas da je i Mozzart Bet Superliga, u ovom parametru, u samom vrhu evropskih fudbalskih šampionata.

U 33 odigrana kola postignuto je 16 golova iz slobodnih udaraca, dakle u proseku jedan gol u dve runde, a u Top 20 evropskih liga samo ih je u Turskoj postignuto više – 26. Najbliži Srbiji su Portugalci – 15 golova iz “slobodnjaka” prema zvaničnim statističkim podacima, jedan manje postignut je u Seriji A, što je najviše od svih liga petice, gde je, recimo, 13 pogodaka na ovaj način dato u Bundesligi (koliko i u šampionatu Švajcarske), po devet u Premijer ligi i elitnom rangu u Francuskoj, a u španskoj La ligi pogodak kojim je Robert Levandovski pre neko veče zaokružio svoj het-trik u pobedi Barselone nad Valensijom bio je tek sedmi ove sezone postignut iz slobodnog udarca...

A nije takav poredak bio doskora, u Mozzart Bet Superligi u prvih 15 kola samo su četiri gola pala na ovaj način, do 25. runde još četiri, ali su se majstori prekida probudili i u narednih osam kola postigli još toliko pogodaka iz slobodnih udaraca. Pauzu su pravili samo u 27. kolu.

Trojica igrača postigla su po dva gola na ovaj način – Miloš Mijić iz Spartaka, Dejan Zukić iz Vojvodine i Bibars Natho iz Partizana, a crno-beli prednjače po kolektivnom učinku – jedini su tim koji je tri puta pogađao iz slobodnih udaraca. Šest od poslednjih sedam golova iz slobodnih udaraca palo je na utakmicama TSC-a, od kojih su oni samo jedan dali, a čak pet primili na ovaj način!

No, krenimo redom. Prvi gol iz slobodnog udarca u tekućoj sezoni jedini je koji formalno nije postignut direktno na taj način, jer je Miloš Cvetković pipnuo loptu pred šut Nikole Kuveljića i piše mu se asistencija za konačnih 0:3 TSC-a protiv Radničkog u Nišu u drugom kolu, ali je to svakako bio udarac pored živog zida sa preko 25 metara, koji ide na dušu mladog golmana Nišlija Dimitrija Stevanovića.  

U istom kolu, par dana kasnije, drugi gol iz slobodnog udarca postignut je delimično slučajno. Autor je bio Marko Docić na meču drugog kola Radnički-Čukarički 1:2 u Kragujevcu. Lopta je nabačena iskosa u kazneni prostor, prošla kroz šumu nogu, no niko je nije dotakao pa su gosti na taj način poveli u 57. minutu.

Nišlije su i u trećem kolu kapitulirale na ovaj način, a ovog puta tome je kumovao loše postavljen živi zid, naravno i majstorstvo Ksandera Severine, koji je u 87. minutu doneo prvi od mnogo velikih preokreta Partizana u jesenjem delu sezone.

A onda pauza sve do 10. runde i majstorije Luke Adžića za vođstvo Čukaričkog u Subotici koje će utabati put do ubedljive pobede (3:0) na kraju, a isti fudbaler će, zanimljivo, Spartakovog golmana Vulića savladati još dva puta iz prekida u drugom delu sezone na Banovom brdu – ali iz kornera. Direktno iz ugla gol je postigao i Aleksandar Ćirković na meču Partizan-TSC, ali ta tri pogotka nismo računali u kategoriju ovih koji su pali iz slobodnih udaraca.

Šut Saše Marjanovića protiv Čuke (©Starsport)Šut Saše Marjanovića protiv Čuke (©Starsport)

To bi bilo to za prvi krug osnovnog dela Mozzart Bet Superlige, a onda je Aleksandar Varjačić pogodio za vođstvo Mladosti u Surdulici u meču 16. kola, koji je, u zimskim uslovima, po snežnom kijametu, završen bez pobednika (1:1).

Vižđi Sali je u više navrata tokom sezone slao projektile sa distance u protivničke mreže, ali jedini direktno iz slobodnog udarca bio je onaj kojim je ublažio težak poraz Radničkog na Banovom brdu (1:4) u finišu meča 17. kola. Samo dve runde kasnije, Kragujevčani će kapitulirati na ovaj način, a pogodak Natha za 2:2 u burnom remiju (3:3) u Humskoj jedan je od najlepših golova iz prekida u Srbiji ove sezone.

To je sve za jesenji deo sezone, a prolećni je otvorila još jedna dokazana “haubica” domaćeg fudbala Aleksandar Đorđević. Kapiten Železničara svojom majstorijom najavio je goleadu u remiju sa Novim Pazarom (2:2).

I onda, od 25. kola kreće pomenuta serija specijalista za slobodne udarce. Duže od sat vremena su Pančevci odolevali u Kragujevcu, kada je Milutin Vidosavljević lukavo, po zemlji, pored loše postavljenog živog zida, pronašao lopti put do mreže. Sve je posle toga bilo mnogo lakše, pa je Radnički slavio sa ubedljivih 3:0.

Jednu od efikasnijih utakmica ove sezone odigrali su u 26. kolu Spartak i TSC (2:4), a poraz domaćih ublažio je Miloš Mijić, čija će levica biti na delu i tri runde kasnije, u porazu Subotičana u Kragujevcu (1:3).

Duel Novog Pazara i TSC-a (3:4) iz 28. kola jedini je za sada ove sezone na kome su dva gola postignuta iz slobodnog udarca. Najpre je Ivan Milosavljević iznenadio i nadmudrio golmana Mirkovića za 2:4 u 55. minutu, a ne bi ova lista bila potpuna bez Adema Ljajića, koji je majstorijom po zemlji ispod živog zida, u sudijskoj nadoknadi, ukrasio jednu od najlepših utakmica ove sezone u šampionatu Srbije.

Raspored je tako namestio, Vojvodina i TSC sastali su se dva puta u razmaku od nedelju dana, u poslednjem kolu osnovnog dela lige, pa u prvom kolu plej-ofa. Najpre u Novom Sadu, pa u Bačkoj Topoli, oba puta slavio je domaćin sa 3:2 i u oba meča po gol iz slobodnog udarca postigao je – Dejan Zukić! Najzad, još jedan gol je TSC primio na ovaj način i u drugom kolu plej-ofa, ali majstorija Natha za 1:1 nije bila dovoljna Partizanu da izbegne i drugi ovosezonski poraz od Topolčana kod kuće.

U ove dane posta, uzdržani su bili i izvođači slobodnih udaraca u 33. kolu, ali da potvrde trend i poprave bilans imaju do kraja sezone još četiri runde.


tagovi

Bibars NathoMiloš MijićDejan ZukićMilutin VidosavljevićKsander SeverinaLuka AdžićAleksandar VarjačićAleksandar ĆirkovićSali VižđiAleksandar ĐorđevićIvan MilosavljevićAdem Ljajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara