Adam Hanga u prošlom duelu sa SC Derbijem (©ABA liga)
Adam Hanga u prošlom duelu sa SC Derbijem (©ABA liga)

Zvezda u misiji iskupljenja: Fleke iz Evrolige vade se krunom ABA lige

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.04.24. | 10:57

Tim sa Malog Kalemegdana borbu za povratak jadranskog trofeja startuje četvrtfinalnom serijom protiv SC Derbija koju otvara danas u beogradskoj Areni (18.00)

Sve ono što su zabrljali u Evroligi, a toga je mnogo, crveno-beli će morati da isprave u plej-ofu regionalne ABA lige koji otvaraju danas (18.00) prvim duelom četvrtfinalne serije sa SC Derbijem u Beogradskoj areni. Košarkaši Crvene zvezde počinju sa misijom iskupljenja za katastrofalan nastup u elitnom evropskom takmičenju, u kojoj kao jedinu mogućnost za okajanje greha imaju povratak jadranskog trofeja u svoje ruke.

Osvajanje sedmog šampionskog naslova je moranje za četu Janisa Sferopulosa, kako zbog turobne sezone, tako i zbog činjenice da u doigravanje ulaze sa prvog mesta, a time i sa prednošću domaćeg terena tokom celog plej-ofa, što je u ovdašnjim okvirima ono što pravi razliku.

Izabrane vesti

Između ostalog, dovoljno je videti kako su se šampionske trke završavale prethodnih sezona i biće jasno da prvi na kraju ligaškog dela bude prvi i na kraju cele parade. Uglavnom. To nije bio slučaj samo u sezonama 2015/16 I 2017/18 kada su upravo crveno-beli, a kasnje i podgorička Budućnost uspevali da dođu do trona iako nisu bili najbolje pozicionirani. U poslednje dve sezone otkad je na snazi supremacija beogradskih “večitih”, to je bio glavni faktor u zajedničkim finalnim serijama koju svi očekuju i treću godinu zaredom. Vrlo lako bi taj faktor mogao da bude presudan i sada čega je vrlo dobro svestan i strateg srpskog šampiona.

“ABA liga nam je glavni cilj, borili smo se toliko da budemo prvi na tabeli i imamo domaći teren. Znam šta se desilo prošle godine i znam koliko je on bitan, ali ne mora biti ako ga ne odbranite. Moramo biti spremni da se borimo jako u svakom meču. Plej-of je drugačiji od regularnog dela sezone. Igramo protiv SC Derbija, to je tim protiv kog smo igrali pre dve nedelje, imaju dobar sastav i moramo biti fokusirani. Imamo ekstra motiv da posle vrlo teškog poraza u Evroligi reagujemo i da upišemo pobedu.”, rekao je Sferopulos.

Na reči svog trenera se nadovezao kapiten Branko Lazić koji je pozvao navijače da podrže ekipu u najvažnijem delu sezone.

“Došli smo do plej-ofa, prvobitni cilj je ostvaren, to prvo mesto. Sledeći mini cilj je polufinale i idemo od faze do faze. Pozivam navijače da dođu u što veće broju da nas podrže tokom čitave serije, a mi ćemo dati sve od sebe da ih obradujemo. Znamo svi koliko prvo mesto znači, šta se dešavalo tokom prethodnih sezona, zato smo se borili za njega. Daćemo sve od sebe da to iskoristimo i nadam se da ćemo vratiti trofej.”, jasan je najbolji defanzivac lige čije će iskustvo mnogo značiti u predstojećim borbama.

Zvezdin rival na prvom stepeniku je ekipa koja iza sebe ima više nego uspešnu sezonu. Čak štaviše, najuspešniju u klupskoj istoriji pošto je već ugrabila dva trofeja. Najpre u ABA Superkupu gde je bacio na noge Partizan (83:81), a potom i u Kupu Crne gore gde je bio bolji od Budućnosti (76:67). Senzacionalno! Iako je tokom sezone pretpreo mnogo promena u igračkom kadru, kao i na trenerskoj klupi (Andrej Žakelj preuzeo Budućnost, a njega zamenio Dejan Jakara), SC Derbi je uspeo da drugu godinu zaredom bude deo plej-ofa u koji je ušao opet sa osme pozicije. Tada je bio na pragu da napravi istinsko čudo u obračunu sa crno-belima, pošto je uz brejk u Beogradu bio na dva minutu do konačnog trijumfa i u revanšu, međutim manjak iskustva i izraženiji individualni kvalitet "parnog valjka" ih je u konačnici koštao prolaska u narednu rudnu. Međutim, to ih nije sprečilo da sanjaju, kao što neće ni sada.

“Prvo moram da čestitam momcima za jedan lep rezultat, lep uspeh za naš klub. Radi se o mladoj ekipi i naš cilj je bio da uđemo u plej-of što smo na kraju i uspeli. Četvrtfinalni mečevi protiv Zvezde su nam nagrada za sve što smo do sad uradili ali nećemo ići na utakmicu sa belom zastavom. Ako razmišljamo da je to samo nagrada onda nemamo šanse da iznenadimo. Lopta je okrugla, nikada se ne zna i ja uvek idem sa mišljenjem da ćemo biti potpuno spremni da probamo da iznenadimo. Zvezda je ove godine možda i najbolja napadačka ekipa u ligi I to su dokazali u regularnom delu sezone. Nama ne odgovara njihov stil igre jer imaju na svakoj poziciji igrača koji pravi prednost ali i u odbrani mogu igrati više različitih stvari. Sigurno je to najteži test za nas ali nikad se ne zna, možda ćemo prvi put pobediti Zvezdu.”, rekao je Jakara.

O oba ovosezonska duela su crveno-beli rutinski izlazili kao pobednici. U Podgorici sa 91:77, dok u Beogradu pre samo dve sedmice rezultatom 94:76 zbog čega je iskusni plejmejker gostiju Nikola Pavlićević svestan ko je apsolutni favorit.

“Ispunili smo cilj, jer smo drugu godinu zaredom u plej-ofu. Ponosan sam na ove mladiće, koji su odigrali sjajnu sezonu. Pripremamo se za velike utakmice, dodatno iskustvo našim koašrkašima, a naravno, ne pretimo Zvezdi. Mi ćemo pokušati da iznenadimo, damo sve od sebe i uđemo sa velikom energijom u utakmice. Da pokušamo - naš je novi cilj, a zna se koliko je Zvezda kvalitetna ekipa.”, jasan je Pavlićević.

ABA LIGA - ČETVRTFINALE

BUDUĆNOST - ZADAR

Subota:

Budućnost - Zadar 100:69

/Ferel 17 - Ramljak 14/

Drugi meč, 19. april:

19.00: Zadar – Budućnost

Treći meč*, 27. april:

Budućnost – Zadar

CRVENA ZVEZDA – STUDENTSKI CENTAR

Prvi meč, 15. april:

18.00: (1,90) Crvena zvezda (hendikep -16,5) Studentski Centar (1,90)

Drugi meč, 22. april:

18.30: Studentski centar – Crvena zvezda

Treći meč*, 26. april:

Crvena zvezda – Studentski centar

MEGA – CEDEVITA OLIMPIJA

Prvi meč, 15. april:

20.00: (1,70) Mega (15,0) Cedevita Olimpija (2,40)

Drugi meč, 21. april:

20.00: Cedevita Olimpija – Mega

Treći meč*, 27. april:

Mega – Cedevita Olimpija

PARTIZAN MOZZART BET – IGOKEA

Prvi meč, 17. april:

18.30: Partizan Mozzart Bet – Igokea

Drugi meč, 21. april:

18.00: Igokea – Partizan Mozzart Bet

Treći meč*, 28. april:

Partizan Mozzart Bet – Igokea

* - Ako bude potrebe.


tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaplej-of ABA ligeStudentski centar

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara