Kevin Panter i Čima Moneke (© Star sport)
Kevin Panter i Čima Moneke (© Star sport)

Traže se novi Panter i Moneke

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.04.24. | 13:18

Kevin Panter i Čima Moneke su prve korake pravili u Ligi šampiona čiji se završni turnir igra sada u Beogradu. Traže se neki novi momci koji će da zablistaju

Verovali ili ne, već osam godina je prošlo od osnivanja FIBA Lige šampiona. Takmičenje koje je krenulo 2016. godine je pokušalo da ugrozi Evroligu, da ponudi alternativu klubovima kojima se ne dopada model funkcionisanja elite. Danas, teško je reći da su uspeli u prvobitnoj nameri jer nisu privukli najjače klubove Starog kontinenta, ali definitivno jesu uspeli da usmere svetlo na neke igrače koji su pravili prve značajne korake u karijeri baš u ovom takmičenju.

Od petka u Beorgadskoj areni neki novi momci će pokušati da skrenu pažnju na sebe jer se pomalo neočekivano Fajnal for igra baš u glavnom gradu Srbije gde se sastaju Manresa, Peristeri, Unikaha i Tenerife. Za široke navijačke mase verovatno će zanimljivije biti videti da li će se pojaviti neko novo ime koje će praviti ozbiljnu razliku i na evroligaškoj sceni u budućnosti.

Izabrane vesti

Koliko FIBA Liga šampiona može da vam pomogne u karijeri vidi se po primerima Čima Monekea, Kevina Pantera, Ti Džej Šorts i Marijusa Grigonisa. Tri imena koja danas imaju ozbilje evroligaške karijere, a prve korake su pravili baš u Ligi šampiona.

Možda i najveća zvezda FIBA Lige šampiona je Kevin Panter. Dvostruki osvajač takmičenja, najbolji strelac i MVP Fajnal fora. Sve ovo je današnji kapiten Partizana uspeo sa dva kluba. Prvo sa AEKom pod dirigentskom palicom Dragana Šakote 2018. godine. Potom i godinu danas kasnije sa Virtusom iz Bolonje kada je bio i najkorisniji igrač završnog turnira.

Zanimljivo Panter drži rekord po indeksu korisnosti na završnim turnirima. On je imao indeks 29 u finalnoj utakmici 2019. godine kada je vodio Bolonju do pobede nad Tenerifima.

"Uvek sam isticao koliko su mi pomogle te utakmice u karijeri. Posebno kod trenera Dragana Šakote. Drago mi je što je Beograd domaćin. Očekujem da vidimo neke zanimljive okršaje", rekao je Panter.

S obzirom da je Panter sada u Beogradu kao kapiten Partizana gde se odavno isprofilisao kao jedan od najubojitijih bekova Evrope, preuzeo je na sebe i svojevrnu ulogu promotera završnog turnira u Beogradu.

Pored Kevina Pantera, moramo da pomenemo Čimu Monekea. Nigerijski internacionalac je trenutno jedan od najpopularnijih košarkaša Evrolige. Ipak, da bi došao do Baskonije, Moneke je krenuo preko Manrese u Ligi šampiona i baš u tom takmičenju je skrenuo veliku pažnju na sebe. Bio je MVP takmičenja 2022. godine. Toliko je oduševio da je direktno otišao u NBA ligu, tačnije Sakramento. Posle toga se vratio u Evropu, ali kao član elite. Prvo Monaka, a sada i Baskonije.

"Sve je krenulo uzlaznom putanjom u Manresi. Naučio sam u Ligi šampiona šta znači košarka na visokom nivou i nikada neću zaboraviti taj period", rekao je svojevremeno Čima Moneke.

Nismo zaboravili ni Marijusa Grigonisa. Prva veća zvezda takmičenja u uvodnim sezonama. Letonac je nosio dres Tenerifa u sezoni 2016/17 i bap je sa njima postao šampion, tada je bio i MVP Fajnal fora. Danas, Litvanac nosi dres Panatinaikosa i kod Ergina Atamana ima veliku ulogu u pokušaju da se osvoji Evroliga.

Najsvežiji primer je Ti Džej Šorts koji je sada lider Pariza sa kojim je osvojio Evrokup. Za dve godine Šorts je napravio podužu listu individualnih i timskih uspeha, u kojem je svaki put imao glavu ulogu. Sa Bonom je napravio čudo u FIBA Ligi šampiona. Postao je MVP takmičenja i član idealne petorke takmičenja, a zatim osvojio titulu i bio najkorisniji igrač Fajnal fora. 

Sada ostaje nam da vidimo da li će neko blesnuti u ova četiri tima, ponovo su tu Manresa i Tenerifi. Slavna Unikaha se takođe bori za trofej, ali mnogi će sa posebnom pažnjom gledati ka Peristeriju iz Grčke zbog trenera. Vasilis Spanulis bi mogao baš u Beogradu da krene da osvaja međunarodne trofeje.

Polufinalni mečevi igraće se 26. aprila, dok će se utakmica za treće mesto i finale na programu naći u nedelju, 28. aprila.


tagovi

Kevin PanterČima MonekeFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara