Andrej Rubljov na madridskoj šljaci nakon osvajanja masters titule (Reuters)
Andrej Rubljov na madridskoj šljaci nakon osvajanja masters titule (Reuters)

Tri Uskrsa i tri titule Andreja Rubljova! Veliki preokret Rusa u finalu Madrida (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.05.24. | 22:02

Feliks Ože Aljasim dobio prvi set, držao se u trećem uprkos fizičkim problemima, ali na kraju ipak ostao bez prve titule od 2022. godine

Ima nešto više od dve godine kako su tenisku planetu obišle fotografije i snimci Novaka Đokovića i Andreja Rubljova, kako u Beogradu, pred finale Serbia Opena tucanjem jajima obeležili Uskrs, a na taj način zamenili bacanje novčića. Pehar u prestonici Srbije podigao je Rus. I ima godinu i malo jače od finala mastersa u Monte Karlu igranog takođe na pravoslavni Uskrs u kojem je rođeni Moskovljanin osvojio prvu masters titulu u karijeri savladavši Holgera Runea. Nije 2024. godina bila bajkovita, prilično ju je obeležila nepravedna diskvalifikacija u Dubaiju, ali očigledno na najveći hrišćanski praznik Rubljov jednostavno vaskrsne i podiže pehare. Od večeras je još jedan masters trofej u njegovoj riznici, a Madrid je preskočivši i finalnu prepreku oličenu u Feliksu Ože Aljasimu - 1:2 (6:4, 5:7, 5:7).

Kakav dan za osmog, a od sutra šestog tenisera sveta. Proslavio je Rubljov 16. titulu u karijeri iako je u prestonicu Španije došao sa nizom od četiri poraza, dakle poljuljanog samopouzdanja. Vratio ga je za izazove koji ga čekaju u Rimu, a zatim i na Rolan Garosu. A očekivanja uoči poslednja dva velika turnira na šljaci s pravom treba da mu budu izuzetno visoka budući da je na poslednjih deset mečeva sa top 20 teniserima na šljaci izvojevao čak devet pobeda. Uz to, od 2020. godine samo je Stefanos Cicipas osvojio više masters titula na zemlji (3), dok je Rus poravnat sa Novakom Đokovićem i Karlosom Alkarasom.

Izabrane vesti

Imao je Ože Aljasim sreće sa žrebom, od osmine finala do finalne borbe se dokotrljao sticajem okolnosti da su mu mečeve bez borbe predavali prvo Janik Siner, pa Jirži Lehečka (pri rezultatu 3:3), ali i pored toga pokazao je sjajno lice u borbi za pehar. Osvojio je prvi setm, došao na pola puta do prve titule od 2022. godine, ali su Kanađanina u foto-finišu delimično ukočili i fizički problemi sa grčevima zbog koji je u odlučujućem setu tražio dva medicinska tajm-auta.

Pri vođstvu Rubljova 4:3, baš nakon druge pauze zbog ulaska fizioterapeuta, Kanađanin se suočio sa brejk loptom, spasao je i dobio težak servis gem. Sve je ukazivalo na to da će taj-brejk odlučiti pobednika, ali je Rubljov, baš kao i u finišu prvog seta iskoristio 12. gem, pritisnuo rivala na servisu, napravio brejk i zatvorio meč koji je trajao blizu tri sata.

Kanađanin je bolje otvorio meč, stekao dva brejka i prednost od 4:1 i na kraju, uz manje poteškoće i jedan izgubljen servis gem došao do vođstva. Drugi set proticao je bez brejka, sve do poslednjeg gema u kojem je Rus praktično ukrao izjendačenje. Bilo je karakterističnih izliva besa kod Moskovljanina, ali je do kraja ipak ovladao emocijama u dovoljnoj meri da zabeleži jednu od pobeda karijere.

Uteha za Ože Aljasima, iako mu je ukupno šesta, a prva masters titula u karijeri izostala, jeste povratak među 20 najboljih na planeti. Počeo je masters u Madridu kao 35. igrač planete, a od sutra će biti na 20. mestu.





tagovi

Andrej Rubljov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara