Fudbaler Uniona Kevin Rodrigez (©AFP)
Fudbaler Uniona Kevin Rodrigez (©AFP)

Šampionski DNK se ne stvara preko noći, ali mogu da pomognu Džordanov govor i dokumentarac o Sitiju

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.04.24. | 10:12

Trener Uniona Aleksander Blesin očajnički pokušava da razdrma svoje igrače pred susret sa Antverpenom (četvrtak, 20.30) u 5. kolu belgijskog plej-ofa

Titula se ne osvaja tako što igrate dobro na početku sezone, već na kraju. Pogotovo kada je sistem takmičenja pomalo nepravedan, kao u Belgiji. Uz to, šampionski mentalitet se ne gradi preko noći, već postepeno, tako da je prirodno za klub koji je pola veka proveo u nižim ligama da se muči u odlučujućim utakmicama. Zbog svega toga, sve je evidentnije da Union Sen Žiloaz ni ove godine nećemo videti na tronu belgijskog fudbala.

Uzalud je briselskom klubu bilo to što je prvu fazu takmičenja završio kao ubedljivo prvi na tabeli, sa sedam bodova više od drugoplasiranog Anderlehta, kada je počeo da posustaje onda kada mu je to bilo najbitnije, u plej-ofu. Prvu polovinu te druge faze takmičenja okončaće ovog četvrtka od 20.30 časova, gostovanjem aktuelnom prvaku Antverpenu, a taj meč Union dočekuje sa istim brojem poena kao na početku plej-ofa.

Izabrane vesti

Tih +7 bodova posle 30. kola je zapravo značilo samo da je za tri poena bolji od Anderlehta posle podele poena. Minus koji je najtrofejniji belgijski klub istopio već u prvoj rundi plej-ofa.

Taj Unionov poraz na premijeri od Genka (0:1) očigledno je imalo daleko dublje posledice po psihu izabranika Aleksandera Blesina nego što je to iko mogao isprva da pretpostavi, pošto su se posle toga ređali porazi i u duelima sa Serkl Brižom (2:3), Anderlehtom (1:2) i Klub Brižom (1:2).


20.30: (3,00) Antverpen (3,40) Union Sen Žiloaz (2,35)


Susret sa Antverpenom Union dočekuje na trećoj poziciji, ima šest bodova manje od Anderlehta, a četiri od Klub Briža. Ako i danas izgubi dovešće sebi u pitanje i nastup u Ligi Evrope, jer će se onda i Crveni uključiti u borbu za vrh.

Konstantovali bismo da se takve stvari dešavaju i najboljima, ali Unionu ovo nije prvi put da loše igra u plej-ofu posle odlično odigranog ligaškog dela, već treći! U sezoni 2021/2022 je imao pet bodova više u odnosu na tada drugoplasirani Klub Briž, pa je u doigravanju izgubio pola utakmica i na kraju završio drugi sa četiri boda manje od plavo-crnih. Prošle sezone je pred plej-of delio pol-poziciju sa Genkom, pobedio je samo dva puta u plej-ofu i na kraju porazom u poslednjem kolu od potpuno demotivisanog Klub Briža dozvolio Antverpenu da sedne na tron.

Union je 11 puta bio prvak Belgije, osvojio je i dva kupa, ali poslednji trofej u vitrine je uneo još 1935. godine. Skoro devet decenija je bez nekog značajnijeg rezultata, za to vreme je gradski rival Anderleht uspostavio potpunu dominaciju belgijskim fudbalom, a to su traume od kojih se ne oporavlja tako lako.

Navijači Uniona Aleksander Blesin (©Reuters)Navijači Uniona Aleksander Blesin (©Reuters)

Nije još uvek izgubljena titula, daleko od toga. Pred Sen Žiloazom je još šest mečeva u plej-ofu protiv direktnih rivala i gledaćemo tu još mnogo preokreta i drame. Međutim, svima je jasno da Union nema šta da traži ako ne zaigra mnogo bolje, onako kako je igrao u ligi.

Iako je gazda kluba do prošlog leta bio prvi čovek Brajtona Toni Blum (u međuvremenu je Aleks Muzio preuzeo većinske deonice), Sen Žiloaz trenutno mnogo više podseća na jedan drugi engleski klub – Totenhem. Pevci su takođe u poslednjih desetak godina prikupljali simpatije neutralnih navijača dopadljivom, ofanzivnom igrom, često su bili blizu trofeja (2019. igrali finale Lige šampiona sa Liverpulom), nikako nisu osvajali nijedan pehar. Čak ni liga kup. I za Totenhem se zato često konstatuje u analizama kako mu fali taj šampionski mentalitet i da mu je neophodno da probije barijeru da bi dostigao najviši nivo.

Unionovim igračima su se vezale noge, a na Blesinu je da ih odveže. Priznaje i 50-godišnji trener, koji u seniorskom fudbalu još uvek nema nijedan trofej, da to nije nimalo lak zadatak.

Moram da se igram psihologa-amatera i da probam da uđem u to kako funkcioniše mozak. Moramo da vratimo samopouzdanje i neke druge osnovne stvari, iako mi se čini da smo protiv Briža napravili mali korak unapred u odnosu na sam početak plej-ofa. Treba nam još truda da bismo se vratili na pobednički put i da bismo ispravili naš DNK“, rekao je Blesin pred susret sa Antverpenom.

Aleksander Blesin (©Reuters)Aleksander Blesin (©Reuters)

Nekadašnji strateg Ostendea i Đenove, a pre toga u mlađim kategorijama RB Lajpciga, u očaju je svojim fudbalerima pustio u svlačionici i jednan spot legendarnog američkog košarkaša Majkla Džordžana, koji objašnjava kako je tokom karijere promašio veliki broj važnih šuteva.

Dvadeset šest puta sam promašio odlučujući šut na utakmici, koji mi je bio poveren. Nisam uspevao iznova i iznova tokom života. Zato sam pobedio“, istakao je Džordan, što je inspirisalo Blesina:

Pokazao sam im reklamu na kojoj Džordan objašnjava kako je samo zahvaljujući brojnim velikim promašajima počeo da postiže one koševe koji su ga napravili velikim. Mene inspiriše kada čujem takve sportske gigante da ni njima nije sve išlo u idealnom smeru, već da su i oni gubili. Pravo pitanje je kako ustati i boriti se posle faze gde tako izgubite“.

Trener Uniona je prethodnih dana terao svoje igrače i da gledaju Netfliksov dokumentarac o tripleti koju je osvojio Mančester Siti prošle sezone. Građani su takođe u jednom trenutku u sezoni imali niz od četiri vezana poraza, kao Sen Žiloaz sada, pa je nemački stručnjak probao da napravi paralelu između te dve ekipe.

Atmosferu u svlačionici dodatno urušavaju i sve glasnija pisanja u medijima da postoji ozbiljno interesovanje iz najjačih evropskih ekipa za najbitnije igrače. Izvesno je da će na leto ponovo da se rasproda ekipa, za japanskog štopera Kokija Mačidu se raspituju Notingem Forest i Kristal Palas, Kameron Puertas praktično može da bira klub u kojem hoće da igra, dok golgetera Mohameda Amuru žele u svojim redovima RB Lajpcig, Ajntraht iz Frankfurta, Brajton i Olimpik iz Liona.

Union će 9. maja igrati protiv Antverpena finale Kupa Belgije. Kako stvari trenutno stoje, lako to može da bude utakmica u kojoj će obe ekipe da spašavaju sezonu i traže iskupljenje za rezultate u prvenstvu...


------------------------------

Sve utakmice Župiler Pro lige možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------


BELGIJA 1 (PLEJ-OF) - 5. KOLO

Sreda

Anderleht - Serkl Briž 3:0 (2:0)

/Leoni 31, 57, Drejer 33/

Klub Briž - Genk 4:0 (1:0)

/Đutgla 6, Skoras 51, Tijago 57, De Kujper 67/

Četvrtak

20.30: (3,00) Antverpen (3,40) Union Sen Žiloaz (2,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1Union Sen ŽiloazAntverpenAleksander Blesin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara