(©AFP)
(©AFP)

Da komšiji crkne krava: Nant ukočio Brest na putu ka Ligi šampiona

Vreme čitanja: 2min | sub. 04.05.24. | 22:59

Gostima slađi bod u jednom od derbija Bretanje - 0:0

Počela je mašinerija Erika Roja da škripi kada vreme nije. Dugo je sve radilo kao podmazano, međutim, u finišu Lige 1 i borbi za evropske vize, Brest je počeo da posustaje. U 32. kolu je kao domaćin odigrao samo 0:0 sa komšijskim Nantom, ekipom koja je ovim remijem napravila veliki korak ka opstanku, dok je rivala ukočila na putu ka debitantskom nastupu u najjačem klupskom takmičenju.

Na kojoj god poziciji da završe, fudbaleri Bresta ušli su u istoriju jer su prvi put za 121 godinu postojanja kluba uspeli da izvedu Pirate na međunarodnu scenu. Ipak, s obizorm na ranije rezultate i pozicije na tabeli, imaće za čim da žale ako se ne domognu Lige šampiona.

Izabrane vesti

Na dva kola pre kraja Brest je na željenom trećem mestu, ali Lil ima priliku da ga prestigne. Četvorostruki šampion Francuske u nedelju od 21.00 igra kod kuće protiv Olimpik Liona i ako pobedi steći će bod više. Potom do kraja sezone Brest igra protiv bezbrižnih Remsa i Tuluza, dok će Lil za rivale imati Nant i Nicu. Dobra stvar po Pirate je što su rivalima njihovog direktnog konkurenta neophodni bodovi, ali i pored toga moraće oni sami svoj posao bolje da odrade.

Ovo je bila treća od poslednje četiri utakmice u kojoj Brest nije pobedio, mada je napravljen pomak nakon dva vezana poraza od Liona i Monaka. U prošlom kolu igrači Erika Roja namučili su se da savladaju Ren, da bi sada kiksirali kod kuće protiv rivala kog su u prethodna dva susreta rutinski dobili sa po 2:0.

Imali su domaćini inicijativu, ali bez energije u završnici akcija. Malo toga uzbudljivog viđeno je u večerašnjem okršaju, čemu najbolje svedoči rezultat 0:0. U Nantu sigurno neće mnogo mariti zbog toga, jer su sa ovim bodom otišli na četiri iznad zone ispadanja i imaju lepe šanse da se i naredne godine takmiče u najjačem rangu francuskog fudbala.

Dugo su fudbaleri Bresta, uz Đironu u Španiji i Bolonju u Italiji bili jedno od najprijatnijih iznenađenja evropskog fudbala, ali bi na kraju mogli da ostanu bez velikog dela kolača. Strepeće Pirati tokom sutrašnjeg meča Lila i Liona, ali podsećamo, u poslednja dva kola imaće, makar na papiru, lakši raspored od konkurenta za poziciju broj tri.

FRANCUSKA 1 – 32. KOLO

Petak

Tuluz - Monpelje 1:2 (1:1)

/Dalinga 34 - Savanije 27, Fajad 81/

Lans - Lorijan 2:0 (2:0)

/Vai 57, Pereira Da Kosta 81/

Subota

Avr - Strazbur 3:1 (1:0)

/Kehta 24, 65, Aju 90+5 - Žilber 86/

Monako - Klermon 4:1 (2:1)

/Minamino 16, Embolo 37, Ben Jeder 57, 87 - Čam 34/

Mec - Ren 2:3 (2:1)

/Mikautadze 17, Dijalo 45 - Guiri 23, Burižo 73p, Kalimuendo 90+3/

Brest - Nant 0:0

Ponedeljak

21.00: (1,95) Lil (3,60) Olimpik Lion (4,20)

Odloženo za 15. maj:

Nica – PSŽ

Rems – Olimpik Marselj

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BrestNantFrancuska Liga 1Liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara