Foto: Football Rankings
Foto: Football Rankings

Projekcije žreba za Ligu šampiona: Zvezda u trećem šeširu

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.04.24. | 12:05

Ali mogla bi da padne i u četvrti... Vicešampion Srbije, ukoliko bi prošao tri kola u pakleno teškoj 'nešampionskoj ruti', sigurno u poslednjem

Pobedom u 173. večitom derbiju, na startu plej-ofa, Crvena zvezda je praktično obezbedila novu titulu šampiona Srbije, sedmu u nizu. Da bi i matematički osigurala prvo mesto, četa Vladana Milojevića u poslednjih šest kola treba da osvoji još devet bodova. U takav rasplet niko ne sumnja, čak ni rivali iz crno-velog tabora, pa polako dolazi onaj period godine kada počinjemo da bacamo pogled ka Uefinim tabelama, klupskim i nacionalnim koeficijentima koji određuju pozicije na žrebu.

Za razliku od tekuće sezone, u kojoj je srpski šampion imao direktnu prohodnost u grupnu fazu elitnog takmičenja, na leto će ipak morati u kvalifikacije, odnosno u plej-of. To je gotovo izvesno, jer da bi se nešto po tom pitanju promenilo - i Zvezda prošla bez doigravanja među 36 - Šahtjor iz Donjecka ne bi smeo da osvoji titulu u Ukrajini (što je zaista malo verovatno), niti da Dinamo postane prvak Hrvatske, Olimpijakos Grčke...

Izabrane vesti

Gledaćemo, dakle, realnu sliku. Zvezda ide u plej-of i tamo je povlašćena na žrebu. To je očekivan, maltene siguran razvoj događaja. A onda ukoliko uspe da u dvomeču prođe, čeka je žreb za prvo, reformisano izdanje Lige šampiona, sa povećanim brojem klubova i utakmica.

S koeficijentom 40,000, srpski šampion trebalo bi, prema sadašnjoj podeli karata, da ima mesto u trećem šeširu. Ponavljamo, prema sadašnjoj situaciji na tabelama šampionata širom Evrope. Ova projekcija rađena na osnovu toga.

Da li može da dođe do promena? O da, i te kako. Koliko je to realno? Zavisi od mnogo faktora, tako da je nezahvalno prognozirati. Primera radi, Zvezdi odgovara da Brest bude jedan od predstavnika francuske Lige 1 u Ligi šampiona, zatim da Anderleht postane šampion Belgije, da se Aston Vila pre Totenhema nađe u TOP 4 u Engleskoj, da Sparta iz Praga ostane ispred Slavije u Češkoj...

I da ne nabrajamo dalje. Scenarija je mnogo, ali da postoje šanse da crveno-beli budu u trećem šeširu - postoje. I one nisu male.

Da se ne zaboravi da Srbija i u narednoj sezoni ima dva tima koji mogu do Lige šampiona. Ukoliko bi Partizan kao viceprvak prošao težak put kroz 'nešampionsku rutu' i preko tri kola došao do ligaškog dela, sa koefijentom 25,500 sigurno bi bio u četvrtom šeširu...

Podsetimo, od predstojeće sezone garantovano mesto u prvom šeširu ima samo prvak Evrope. Svi ostali ređaju se po klupskom koeficijentu, što će reći da će taj prvi šešir zaista biti najjači. U njemu više neće biti mesta za šampione Belgije, Holandije ili ranije Rusije. Ove sezone se, primera radi, ni prvak Italije Napoli ne bi našao u prvom šeširu, da je primenjivan novi sistem, jer mu to koeficijent 81,000 ne bi obezbedio.

Kako smo više puta do sada objasnili, u novoj Ligi šampiona, klubovi će dobiti po dva rivala iz svakog šešira. Sa jednim se igra kod kuće, sa drugim u gostima. Prema onome što vidimo iznad, Crvenu zvezdu očekuju najmanje četiri super-rivala, ali i mogućnost da iz trećeg i četvrtog šešira izvuče ekipe sa kojima bi mogla da se nosi.

Za licitacije, 'želje i pozdrave', te pravljenje potencijalnih najlakših i najtežih grupa, čini se, još je rano. Ovo pred vama samo je okvirno kako bi mogli da izgledaju šeširi na žrebu 29. avgusta.

Još treba podvući da da u ligaškom delu ne mogu da se sastanu ekipe iz istih zemalja. Takođe, jedan tim može da igra najviše sa dve ekipe iz iste lige.

Ponovićemo još jednom: direktan plasman u osminu finala u novoj Ligi šampiona obezbediće osam najboljih, dok će ekipe od devetog do 24. mesta igrati međurundu, dvomeč posle kog će se osam boljih pridružiti ovima u osmini finala.

Više nema selidbe u Ligu Evrope.


tagovi

Liga šampionaMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara