Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Mamurluk i talični Emeri jedini spas za obraz engleskog fudbala

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.04.24. | 10:37

Vrlo realan scenario je da u polufinalima UEFA takmičenja ne bude nijednog premijerligaša

U polufinalu Lige šampiona imaćemo dva tima iz Nemačke i po jedan iz Španije i Francuske, a učesnike u istoj fazi Lige Evrope i Lige konferencije saznaćemo ovog četvrtka. Ono što bi vrlo lako moglo da se desi, po prvi put u novijoj istoriji, da u samoj završnici ne vidimo nijednu ekipu iz engleske Premijer lige, zvanično najjačeg domaćeg šampionata na Starom kontinentu, a i šire. Liverpul i Vest Hem su pred eliminacijama, a Aston Vila je na teškom gostovanju…

Pre osam dana Liverpul je važio za glavnog favorita za osvajanje Lige Evrope. Sve se crtalo za filmski oproštaj Jirgena Klopa sa Enfilda, još jednim evropskim trofejem.

Izabrane vesti

Međutim, Crveni su upali u krizu sa formom kada su to najmanje smeli. Nisu se propisno ni oporavili od eliminacije iz FA kupa, a Mančester Junajted im je otkinuo bod i u prvenstvu. Dok su Mohamed Salah i drugovi razmišljali o izazovima u Premijer ligi, Atalanta je došla u Liverpul i išamarala ih sa 3:0. Koliko je to bio veliki šok videli smo i za vikend, kada su Crveni poraženi i u prvenstvu, od Kristal Palasa (0:1) i tako prepustili Mančester Sitiju vrh tabele.

Šok za šokom, a sada je engleskom velikanu neophodno da odigra možda i najbolji meč u sezoni u Bergamu da bi nadoknadio minus od tri gola. Protiv Atalante, koja je sve podredila međunarodnoj sceni.

Odmah posle utakmice svi na stadionu, naši, Atalantini navijači, igrači i stručni štabovi su pomislili – to je to. Međutim, sada je prošlo nedelju dana i ne verujem da i dalje svi imaju isto mišljenje. Ovde smo, možemo da budemo dobri. Naravno, možemo da budemo i loši, videćemo šta ćemo da pokažemo na terenu“, kazao je Klop.


21.00: (5,30) Atalanta (4,00) Liverpul (1,63) - prvi meč: 3:0


Za Liverpul možda nema nade, ali šta je sa slučajem Vest Hema? Minus je manji za jedan gol, Bajer je u Leverkuzenu pobedio sa 2:0, a mogao je mnogo ubedljivije. Odnos u šutevima 33:1 u korist Nemaca dovoljno govori o tome koliko su Čekićari bili nemoćni pred Farmaceutima.

Nije moglo mnogo toga da se promeni u ovih nedelju dana. Odigrali su po jedan prvenstveni meč, Vest Hem je kod kuće izgubio od gradskog rivala Fulama (0:2) dok je Bajer deklasirao na Baj areni Verder sa 5:0.


21.00: (4,30) Vest Hem (3,50) Bajer Leverkuzen (1,85) - prvi meč: 0:2


Taj trijumf je doneo Leverkuzenu 120 godina čekanu titulu, najveći uspeh do sada. Posle utakmice proslava je bila ogromna u čitavom gradu, internet je prepun snimaka iz svlačionice u kojoj su se fudbaleri Bajera bukvalno igrali sa pivom i međusobno se prskali njime.

Samo u tom mamurluku koji je neminovno usledio može da leži bilo kakva nada Vest Hema. Ako Farmaceuti ne nađu lek protiv glavobolje, Čekićari pred svojim glasnim navijačima imaju šansu. U suprotnom, kvalitet je apsolutno na strani novog prvaka Nemačke, koji je sada apsolutni favorit za osvajanje Lige Evrope.

Ovaj tim i igrači mi ne daju nijedan razlog da sumnjam u njih. Posvećenost, koncentraciju i mentalitet su uvek imali. Čak i posle ovog velikog uspeha osećam njihovu glad i strast da se ovaj tim ne zaustavi. Želimo tripletu, idemo u tom smeru. Imamo dobre šanse, a ako ne prođemo, to sigurno neće biti zbog mentaliteta ekipe“, istakao je strateg Leverkuzena Ćabi Alonso.

Jedino je Aston Vila, od pet timova koji su se našli u četvrtfinalima UEFA takmičenja, ostvaril pozitivan rezultat posle prvog meča. U Birmingemu je savladala Lil sa 2:1, pa je bliža plasmanu u polufinale Lige konferencije, najslabijeg od tri takmičenja.

Međutim, daleko od toga da će biti lako Englezima protiv tima čiji je član Andrej Ilić. Doge su potpuno posvećene prolazu, francuska Liga 1 im je izašla u susret i odložila prvenstvenu utakmicu koju je trebalo da odigraju za vikend. Francuzi su imali više vremena za pripremu meča, dok je Aston Vila u nedelju igrala protiv Arsenala na Emirejtsu, pobedila ga je sa 2:0.


18.45: (2,50) Lil (3,40) Aston Vila (2,80) – prvi meč 1:2


U Birmingemu Lil nije bio u podređenom položaju, čak je možda i više zaslužio pobedu s obzirom na to koliko je kvalitetnih šansi napravio. Na kraju je do 84. minuta gubio sa dva gola razlike, Bafode Dijakite je prepolovio zaostatak.

Na strani Lila su definitivno odmor i podrška oko 50.000 ljudi sa tribina stadiona „Pjer Morua“, ali Englezi imaju jedan ogroman faktor na svom tasu vage – Unaja Emerija. Strateg Aston Vile je pravi ekspert za završnice evropskih takmičenja, četiri puta je tokom karijere osvajao Ligu Evrope, u tri navrata sa Seviljom i jednom sa Viljarealom.

Odigrali smo mnogo utakmica i svaka je teška na svoj način. Pokušavamo da naučimo što više iz njih. Neki naši igrači imaju mnogo iskustva u Evropi, ali ne svi. Pobeda nad Arsenalom je bio sjajan rezultat, ali sada nam je fokus samo na Lilu. Ovo je potpuno drugačiji protivnik, tim sa evropskim iskustvom i veoma sposobnim fudbalerim. Izuzetno su motivisani, znamo da smo u Francuskoj i da nas čeka 50.000 protivničkih navijača“, oprezan je Emeri.

Veoma čudna sezona za engleski fudbal, ako je došlo do toga da je Aston Vila ostala najveća šansa da se sačuva obraz od šamara. Pogotovo kada znamo da je reč o klubu koji je pre pet godina igrao u Čempionšipu, drugom rangu, dok se na međunarodnoj sceni pre ove sezone poslednji put našao 2010. godine, kada ga je iz kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisao Rapid iz Beča.

Aston Vila je u grupnoj fazi Lige konferencije već imala dva neprijatna iskustva. U Varšavi je izgubila od Legije (2:3), a u Mostaru je odigrala samo 1:1 sa Zrinjskim. Međutim, isto tako je u Alkmaru preslišala AZ sa 4:1, tako da je sa Vilom sve moguće… Ako „preživi“ put u Francuskoj, tim iz Birmingema će postati apsolutni favorit za osvajanje najmlađeg takmičenja UEFA.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

LIGA EVROPE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

21.00: (3,15) Roma (3,45) Milan (2,40) - prvi meč: 1:0

21.00: (5,30) Atalanta (4,00) Liverpul (1,63) - prvi meč: 3:0

21.00: (4,30) Vest Hem (3,50) Bajer Leverkuzen (1,85) - prvi meč: 0:2

21.00: (2,45) Olimpik Marselj (3,50) Benfika (3,00) - prvi meč: 1:2

***kvote su podložne promenama


LIGA KONFERENCIJE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (1,37) Fjorentina (4,80) Viktorija Plzenj (9,00) – prvi meč 0:0

18.45: (2,50) Lil (3,40) Aston Vila (2,80) – prvi meč 1:2

21.00: (1,62) Fenerbahče (4,00) Olimpijakos (5,40) – prvi meč 2:3

21.00: (1,85) PAOK (3,50) Klub Briž (4,40) – prvi meč 0:1

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLiga EvropeLiga konferencijeAston VilaUnaj EmeriVest HemAtalantaLiverpulBajer Leverkuzen

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara