BRAZIL: Beton pozadi i čopor mladih lavova oko nikad jačeg Nejmara ruše evropsko prokletstvo

Vreme čitanja: 11min | pon. 21.11.22. | 08:05

Jači su nego pre četiri godine, imaju po dvojicu vrhunskih igrača na skoro svakoj poziciji i glavni su kandidat za titulu

Jedina reprezentacija koja je učestvovala na svim svetskim prvenstvima i jedina koja ima pet titula, dolazi na Mundijal u Kataru kao prvi favorit. Kvota u Mozzartu da će Brazil postati prvak sveta je 5,50.

Iako ne deluje da su vaš izraziti favorit kao nekada ranije, Brazil je uvek Brazil. Sinonim fudbala i svetskih prvenstava. Reprezentacija kojoj se decenijama najviše zavidi i koju svi najviše žele da pobede. Ipak, od poslednjeg planetarnog trijumfa je prošlo 20 godina a od tada se promenila gomila dobrih timova i igrača u Brazilu. Otkako je zasijala Peleova zvezda, dužu pauzu bez trofeja su imali samo od 1970. do 1994. Ovo je poslednja šansa da ne naprave isti niz.

Izabrane vesti

Problem je što je Brazil u ovom periodu bez titule samo jednom uspeo da dođe do polufinala. I to onog traumatičnog protiv Nemačke na domaćem terenu koje bi najradije izbrisao iz sećanja i istorije za sva vremena... U preostala tri pokušaja je zaustavljan u četvrtfinalima. Zidan, Holandija i poslednja Belgija su uspevali da eliminišu Selesao.

Na jednostavnom uzorku se jasno vidi. Brazil nema rešenja za evropske reprezentacije. Od trijumfa u finalu 2002. nad Nemačkom, Brazil nije pobedio nijednu evropsku reprezentaciju u nokaut fazi na četiri uzastopna Mundijala.

Četvrtak, 20.00: (1,53) Brazil (4,10) Srbija (6,50)

Zato je druga šansa pružena Titeu, selektoru koji je vodio Selesao na prethodnom prvenstvu u Rusiji. Retko kome bi bilo oprošteno ispadanje od Belgije u četvrtfinalu ali njemu jeste. Prvo, zato što Brazil nema dobre trenere što su poslednjih godina pokazali Portugalci Žorž Žezus i Abel Fereira u Flamengu, odnosno Palmeirasu. Drugo, zato što je Tite poslednji brazilski (na kraju i južnoamerički) trener koji je uspeo da skine bitan evropski skalp. Otkako je pre 10 godina sa Korintijansom postao prvak sveta pobedom nad Čelsijem u finalu, evropski klubovi su nanizali devet titula prvaka sveta i bacili južnoamerički fudbal u stanje kolektivnog očaja.

Tite je tada sa Timaom srušio Čelsi suštim antipodom svega onoga što zamišljamo kao brazilsku Žogu bonito. Ako ona više i postoji otkako je Ronaldinjo okačio kopačke o klin... Tvrd, defanzivan i takmičarski fudbal. Takav je bio Titeov Korintijans. I takav Brazil želi Tite na krovu svetu. A Brazil želi titulu! Ne želi umiranje u lepoti, ne želi nadigravanje, zanima ga samo titula.

U Rusiji nije uspeo ali mu je pružena još jedna šansa. Objektivno, tada i nije imao tim da dođe do samog kraja. Ovaj današnji Brazil je kvalitetniji, opasniji i mnogo uigraniji. I sam Tite je rekao da mu je više vremena na klupi nacionalnog tima pomoglo da izbalansira ekipu.

Dobra atmosfera na treningu Brazila (©Reuters)Dobra atmosfera na treningu Brazila (©Reuters)

Od prethodnog Mundijala, Brazil je odigrao 50 utakmica. Što takmičarskih, što prijateljskih. Na njima je Tite koristio 88 igrača ali kičma tima je uvek bila ista. Menjali su se samo začini. Brazilci su za četiri godine izgubili samo jednu takmičarsku utakmicu. Finale Kopa Amerika na Marakani od Argentine. U kvalifikacijama su imali 14 pobeda i tri remija, samo pet primljenih golova na 17 utakmica i preko 2,5 postignuta gola u proseku po utakmici.

Jasno je onda gde leži najveća snaga Titeovog Brazila. Nijedna reprezentacija na svetu nema takva dva golmana kao što su Alison i Ederson s tim što se pitanje startera i ne postavlja jer je Liverpulov čuvar mreže zakucan kao prvi golman.

Odbrana je jača nego pre četiri godine. Kapiten Tijago Silva igra poslednje takmičenje u dresu Brazila i uprkos poznim godinama (38) niko ne sumnja u njegove mogućnosti i kvalitet. I dalje je jedan od najboljih štopera sveta. Uz njega su tu još dva sjajna štopera. Markinjos koji je u zenitu karijere i u blagoj prednosti u odnosu na Realovog Edera Militaoa koji će u budućnosti biti stub odbrane. Dovoljno je reći da nije bilo mesta za sjajnog Gabrijela Magaljaesa iz Arsenala jer je tu još i fantastični Bremer. On je jedini koji nije prošao kvalifikacije ali je eksplodirao u Italiji i Tite nije mogao da ga ignoriše. Čak je i priznao da je pogrešio što ga ranije nije pozvao.

Bekovi su ono oko čega se vodila najveća polemike i što najviše brine Brazil. Nekadašnji Santosovi, a danas Juventusovi Danilo i Aleks Sandro bi trebalo da budu starteri, ali ne ulivaju mnogo poverenja i optimizma. Nisu na nivou ostatka tima. Pogotovo ovaj prvi. Da se nije teško povredio, Giljerme Arana iz Atletiko Mineira bi verovatno bio Titeov prvi izbor na levom boku koji je pre toga godinama bio u vlasništvu Marsela. Sada je tu uz Aleksa Sandra i Aleks Teljes koji se preporodio u Sevilji u kojoj Arana nikada nije uspeo.

Najveća misterija je šta Brazil može da očekuje od desnog beka. Koliko je Tite bio zabrinut najbolje govori činjenica da je i Eder Militao u nekim mečevima igrao na toj poziciji i ozbiljno je razmišljao da tu poziciju popuni sa njim kao starterom. Na kraju se ipak odlučio da pozove veterana Danija Alvesa koji će ako zaigra sa 39 godina postati najstariji reprezentativac Brazila na Svetskim prvenstvima. Alves je daleko od nekadašnje forme, igrao je jako loše u Meksiku, poslednji meč odigrao u septembru i od tada je trenirao sa B timom Barselone.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE BRAZIL DA BUDE POBEDNIK GRUPE G JE 1,35.

Postojao je ogroman pritisak javnosti na Titea da ne zove najtrofejnijeg igrača sveta, ali ga je on ipak poveo u Katar. Nadajući se da će mu značiti u svlačionici i zbog iskustva, pobedničkog mentaliteta ali autoriteta nad ostalim igračima... U najgorem slučaju tu poziciju može da pokrije i Fabinjo koji je dobar deo karijere igrao kao desni bek.

Ipak, najrealnija varijanta je da u prvoj postavi krenu Juventusovi bekovi a Tite ih u fazi napada „maskira“ prelaskom sa standardne formacije 4-2-3-1 na 3-4-3 ili 3-5-2 gde jedan od njih ostaje povučenije kao treći štoper, a drugi ide napred u vezni red. 

(©Reuters)(©Reuters)

Ključnu ulogu u patroliranju ispred odbrane i zaštiti bekova će imati najpopularniji brazilski fudbaler – Kazemiro. Da, dobro ste pročitali. Dugogodišnja radilica Reala i igrač koji je došao da donese balans posrnulom Mančester Junajtedu je u svim anketama među navijačima dobio najviše glasova pre objavljivanja Titeovog spiska. Koliko ga cene navijači, još više ga ceni selektor i Kazemiro je zabetonirao svoju poziciju „šestice“ u startnoj postavi kao jedini igrač iz veznog reda ili napada sa defanzivnim zadacima. Alternativa mu je Fabinjo i on će sigurno dobijati šansu sa klupe s obzirom na mogućnost pet izmena i njegovu fudbalsku univerzalnost.

Nešto ispred Kazemira kao klasičnog zadnjeg veznog će najverovatnije igrati Lukas Paketa kao „osmica“. Iako je donedavno izgledalo da će to biti Fred. Paketina karijera u evropskom fudbalu ne oslikava baš najbolje rejting koji ima u Brazilu i kod Titea. Nije uspeo u Milanu, oživeo je u Lionu i onda letos izabrao Vest Hem što je delovalo kao rizično s obzirom na njegov stil igre. I dalje se navikava na Premijer ligu ali tu i tamo proda neki potez kojim omađija navijače. U Brazilu nije toliki pritisak na njemu i igra znatno rastrećenije što mu više odgovara.

Iako je i Bruno Gimaraes iz Njukasla trenutno u boljoj formi i raste u igrača svetskog kalibra za očekivati je da Paketa zadrži status startera zbog raznovrsnosti u igru koju nudi i većeg ofanzivnog potencijala. Možda bi u toj ulozi gledali povremeno i Titeovog miljenika Filipea Kutinja ali ga je povreda eliminisala iz jednačine. Ima Brazil u vezi i Evertona Ribeira iz Flamenga ali je on poslednja opcija sa klupe.

Najveći kvalitet Brazila je napadačka linija sa trojicom ofanzivaca i jednim kalsičnim špicem ispred njih. Tu se sve vrti oko Nejmara. Na prethodna dva Mundijala je bio lider tima ali nije ispunio očekivanja. U dobrom delu i zbog povreda. Na domaćem terenu 2014. je uoči turnira imao dve povrede, da bi u četvrtfinalu doživeo povredu kičme i nije ga biilo u hororu protiv Nemačke. U Rusiju pre četiri godine je došao nakon tri meseca oporavka i nije bio ni blizu svoje najbolje forme. Sada je drugačije...

U reprezentaciji sada ima drugačiju ulogu nego u Pari Sen Žermenu. Tite mu je dao potpunu slobodu da igra kao „desetka“ i spušta se po loptu, luta po terenu, odvlači pažnju, menja pozicije sa krilima i ulazi između protivničkih linija. Ali neretko igra i kao „lažna devetka“. Pošteđen je nekih defanzivnih zadataka zbog čega će krila morati više da se vraćaju, a špic da više napada poslednju liniju rivala. Reprezentacija je sa njim u prethodnom kvalifikacionom ciklusu pobedila u 85 odsto mečeva, bez njega u 77 odsto.

Dobro upućeni izvori tvrde da je minulog leta odradio najbolje prireme u životu sa privatnim kondicionim trenerom pre nego što se pojavio na prozivci Pari Sen Žermena. Dve nedelje je individualno radio u Brazilu i pojavio se u Francuskoj spremniji nego ikad. Iako je letos razmišljao i o odlasku sa Parka prinčeva, transfer je ipak žrtvovao zbog Mundijala kako ne bi morao da kreće sezonu u novoj sredini i da se navikava na nove stvari. Želeo je maksimalno komfornu situaciju pred Katar.

„Poznajem ga kao siagrač i prijatelj koji je svaki dan sa njim. Mentalna priprema, treninzi, svakodnevnica van terena... Nikada nije bio ovako fokusiran. Zna koliko je ovo važna sezone“, rekao je Nejmarov saigrač Markinjos.

Tite (©Reuters)Tite (©Reuters)

A vidi se to i po partijama na početku sezone jer je na 19 utakmica zabeležio čak 15 golova i 12 asistencija. Ovo mu je najbolji početak sezone od dolaska iz Barselone a nije imao nijednu povredu. Već mu je 30 godina i ranije je najavljivao da će mu ovo biti poslednji Mundijal. Sazreo je, uživa u ulozi prve zvezde i nalazi se pred verovatno najvećim ispitom u karijeri. Naučio je do sada kako da se nosi sa pritiskom a ima i bolju pomoć saigrača.

„Voleo bih da imate skrivenu kameru i da vidite kako se ponaša na treninzima. Kako hrabri te momke i diže im samopouzdanje. Rekao mi je nedavno: ’Selektore, ovi novi klinci samo naviru. Ludilo kakvi su... Ne znam gde ćeš ih sve nagurati’. Napravili su sjajnu hemiju između sebe“ prepiričao je Tite šta mu je Nejmar rekao nedavno o mladim lavovima Vinisijusu, Rafinji, Rodrigu, Entoniju, Gabrijelu Martineliju.

Njih petorica će konkurisati za dve krilne pozicije.

Čini se da je Vinisijus Žunior kaparisao mesto na levoj strani napada. I on je preležao dečje bolesti i postao jedan od lidera Reala. S obzirom da Nejmar više voli da vuče na levu stranu i da Brazilci u tom delu terenu vole da igraju trouglove kojima navlače protivnike igrače, skupljaju ih i oslobađaju drugu stranu terena, Vinisijusova brzina bi mogla da bude ubitačno oružje. Pogotovo što se mnogi rivali udvajati Nejmara i braniti se sa petoricom u poslednjoj liniji. U tim situacijama plejmejkerske sposobnosti Pakete i Nejmara i izvlačenje protivnika mogu da oslobode ogroman prostor za krila.

A na desnom krilu je siguran Rafinja iz Barselone. Tite ima mnogo veće poverenje u njega nego u Entonija. Prvo, Rafinji je desna jača noga, a Tite želi dešavanja na desnom krilu. Drugo, mnogo je direktniji u igri od Entoni koji ume da se zaigra i uspori tim. Treće, Rafinja je u reprezentaciji potpuno drugi igrač u odnosu na klubove. Kada god je igrao, bio je među najboljima i imao konkretan učinak. Na kraju, mnogo više se trudi u presingu i defanzivnim zadacima od skupocenog pojačanja Mančester Junajteda.

Čak i Rodrigo iz Reala ima prednost u odnosu na Entonija jer je svestraniji igrač koji može da ponudi više opcija u napadu, bolje se kreće i ima daleko bolji golgeterski instinkt. On je posebna priča od svih ofanzivaca. Za razliku od nekih kojima odgovara određena pozicija ili strana terena, Rodrigu je svejedno. Može se nazvati najraznorsnijim ofanzivcem reprezentacije. Može desno, može levo, kao „desetka“ u sredini ili čak kao „lažna devetka“. Iako do sada nije imao veliku minutažu kod Titea, on može da bude specijalno oružje na Mundijalu. Nije atraktivan kao Vini, Nejmar ili Entoni, ali ima razmišlja glavom evropskog igrača i cinično koristi svaku šansu koja mu se ukaže. Kažu da zbog njegove napadačke širine, poziv nije dobio Roberto Firmino...

Tite je imao dileme i oko centralnog napadača. Iako je Rišarlison u Totenhemu u senci Kejna i Sona, iako je Gabrijel Žezus bio među igračima sa najvećom minutažom u mundijalskom ciklusu i trenutno se nalazi u sjajnoj formi, očekuju se da Rišarlison bude starter. Nešto o tome govori i podela brojeva na dresovima. Rišarlison je dobio „devetku“ koju nekada nosili Romario i Ronaldo...

Tite ga je ranije koristio na levom krilu, ali u poslednje vreme ga vidi kao centarfora i mladi napadač mu je vratio golovima poto je u kvalifikacijama bio drugi strelac tima posle Nejmara. Iako i on voli da se povlači iz šesnaesterca, manje to radi od Gabrijela Žezusa i zato je u prednosti. Zato Tite nije pozvao ni Gabigola iz Flamenga jer je sličan profil kao pomenuta dvojica. Ali je zato pozvao Gabigolovog saigrača Pedra koji je drugačija vrsta špica i primer stare škole među špicevima. Visok, jak, usidren u šesnaestercu, Pedro može da donese drugu dimenziju u igri kada se protivnik zatvori i kada treba dobiti skok, probiti bunker ili odložiti loptu na stranu.

Kazemiro (©Reuters)Kazemiro (©Reuters)

Tite na raspolaganju ima zaista jak i talentovan tim. Može da menja formacije i stil igre jer skoro na svakoj poziciji ima po dvojicu vrhunskih fudbalera. Za razliku od pre četiri godine, ovo je i mlađi tim bez obzira ne veterane Silvu i Alvesa. U najboljim godinama karijera su Nejmar, Markinjos, Kazemiro, Alison, a mlade snage su već dokazale da se na njih može računati najozbiljnije jer nose i igru nekih velikih klubova u najjačim ligama.

„Imamo više igračkih i formacijskih opcija nego pre četiri godine. Probali smo različite kombinacije i odradili bolji deo što se tiče pripreme igrača po individualnim programima“, rekao je nedavno Tite.

Mnogi veruju da je u pravu. Fudbalski talenat je neosporan, pitanje je samo kakva će biti mentalna snaga ovog tima. U tom porazu od Argentine na Marakani su delovali mentalno labilni i pogubili su glave. A kada izgube fokus i koncentraciju, onda mogu biti ranjivi. Sujeverni u Brazilu ovih dana u šali govore da je problem što sve ide glatko i da Brazil nikada ranije nije imao manje problema uoči Mundijala. Tačnije, nema ih... A to navodno nije dobro.



tagovi

TiteNejmarKatar2022Fudbalska reprezentacija BrazilaSantijago SilvaRišarlison

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara