Slika iz Štutgarta po meri Srbije: Danci igrali brzo, pa stali - Slovenija projektilima do velikog boda

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.06.24. | 19:52

Bez pobednika u Štutgartu - 1:1

Ako se neki ishod iz prvog meča grupe C između Slovenije i Danske mogao smatrati odgovarajućim za reprezentaciju Srbije, onda je to remi. Rezultatom 1:1 okončan je okršaj na Štutgart Areni, ali za stručni štab Orlova još važnije da su obe selekcije pokazale svoju svetlu i tamnu stranu, dosta su oscilirale i stavile do znanja našoj selciji da nema čega da se plaši nakon večerašnje utakmice sa Engleskom u Gelzenkirhenu (21.00).

Danska je prvo poluvreme odigrala u izuzetno visokom ritmu, sa dosta brzih dodavanja i rešenja na protivničkoj polovini i zasluženo vodila golom Kristijana Eriksena od 17. minuta. Sastav Kaspera Hjulmanda je do kraja prvog poluvremena propustio nekoliko odličnih prilika da razreši pitanje pobednika, a onda je potpuno podbacila u nastavku meča, ostala bez ritma i kontrole lopte, što su Slovenci kaznili i došli do velikog boda srećnim golom Erika Janže u 77. minutu.

Izabrane vesti

Pogodak jeste bio srećan, ali je zapravo predstavljao nagradu za sve što je sastav Matjaža Keka uradio u toj fazi utakmice. Sredinom drugog dela igre Slovenci su preuzeli kontrolu igre i rezultata. Zapretili preko Adama Gnezde Čerina, potom Andraža Šorara, a onda je u 76. minutu sevnuo projektil Benjamina Šeška sa 25 metara udaljenosti. Kasper Šmajhel je tada bio savladan, ali ga je spasila stativa, ali je već u sledećem napadu posle snažnog udarca Janže sa ivice kaznenog prostora lopta zakačila Mortena Hjulanda i završila iza njegovih leđa.

Benjamin Šeško je zapucao i samo minut pre gola Kristijana Eriksena u 17. minutu. Udarac sjajnog napadača Lajpciga je tada prohujao pored leve stative danskog gola i zaustavio dah dobro raspoloženim navijačima njihove selekcije, s obzirom da je Hjulmandov tim dominirao do tog trenutka. Ipak, već u narednom napadu Danci su bili u stanju opšte euforije. Aleksandar Bah je brzo izveo aut, Jonas Vind lukavo odigrao petom, a prazan prostor je iskoristio Eriksen i poslao loptu uz samu levu stativu. Upravo je Eriksen bio taj koji je nakon vođstva najviše pretio golu Slovenije. Mogao je sve da reši u 44. minutu, ali je njegov udarac prohujao preko prečke gola Jana Oblaka.

Iako su bili u zaostatku Slovenci nisu previše srljali u drugom poluvremenu. Deluje kao da je dogovor u svlačionici bio da se sačeka do sredine poluvremena, a onda da krene agilnije ka golu Danaca. Može se reći da je snag za totalnu ofanzivu usledio ulaskom Benjamina Verbiča, koji je u 67. minutu zamenio Petra Stojanovića. U istom minutu glavom je pokušao Gnezda Čerin, a u 75. minutu i Andraž Šporar. Napadač Panatinaikosa je konstatno bio u situaciji da zapreti danskom golu, ali praktično nijednom nije pogodio okvir gola. Tako je bilo i dva minuta nakon izjednačujućeg gola Slovenaca, kada je gađao u spoljni deo mreže.

Hjulmand je zakasnio sa izmenama, pošto je prvu napravio tek u 78. minutu, uvođenjem Joakima Melea umesto Viktora Kristijansena. Pet minuta kasnije na terenu su se našli i Jusuf Poulsen, Kasper Dolberg i Kristijan Norgord, dok je Tomas Dilejni ušao u 89. minutu, umesto Hjulmanda. Sve to je samo pomoglo Danskoj da zaustavi nalete Slovenije, ne i da ozbiljnije ugrozi gol Jana Oblaka, pa je ostalo ravnopravnih 1:1.

Slovenci u četvrtak 20. juna igraju sa Srbijom od 15 časova, dok će Danci istog dana od 18 časova igrati protiv Engleske.


EVROPSKO PRVENSTVO

Grupa C

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

Slovenija - Danska 1:1 (0:1)

/Janža 77 - Eriksen 17/

21.00: (8,10) Srbija (4,50) Engleska (1,50)

2. KOLO

Četvrtak, 20. jun

15.00: (4,10) Slovenija (3,50) Srbija (2,00)

18.00: (5,60) Danska (3,70) Engleska (1,65)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

21.00: (2,50) Danska (3,40) Srbija (3,00)

21.00: (1,33) Engleska (5,00) Slovenija (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara