Andreas Volf i Tin Lučin (©Reuters)
Andreas Volf i Tin Lučin (©Reuters)

Skener Vošinih rivala: Kil je uvek Kil, čak i kad je u „rebildingu“, Tin Lučin prva zvezda Neksea

Vreme čitanja: 8min | sub. 20.07.24. | 09:27

Jedno je sigurno – rukometaši Vojvodine dobili su atraktivnu grupu na žrebu Lige Evrope u Beču

Četvorostruki prvak Starog kontinenta Kil, večiti vicešampion Hrvatske Nekse iz Našica i malo poznata španska Torelavega, rivali su Vojvodine u grupnoj fazi Lige Evrope. Atraktivna grupa, magnet za navijače, čini se da nije nepremostiva prepreka za četu Borisa Rojevića. Novosađani su sila u Srbiji, postaju i u regionu i sve vidljiviji i na Starom kontinentu.

Moćni Kil igrački nije na nivou Magdeburga, Fikse Berlina, pa i Flensburga, prošlosezonskog rivala Novosađana u drugoj fazi drugorangiranog evropskog takmičenja, ali su Zebre uvek magnet za navijače. Doduše, moćna ekipa tadašnjeg trenera Alfreda Gislasona gostovala je pre 13 godina u Pioniru protiv Partizana pred tada sramotno malim brojem gledalaca. Na parketu tada je bio Filip Jiha, sadašnji kormilar tim s Baltika, a tu su bili još Tijeri Omeje, Momir Ilić, Kim Anderson, Dominik Klajn, Aron Palmarson, Danijel Narsis, Šapčanin Milutun Dragičević. Na drugoj strani crno-bele je u Ligi šampiona predvodio tog 23. novembra 2011. godine u Pioniru, pred jedva 1.500 gledalaca, Aleksandar Brković, a na terenu su bili Vlada Mandić, Nenad Maksić, Ivan Dimitrijević, Savo Mešter, Miloš Kostadinović, Nemanja i Vanja Ilić, Bogdan Radivojević, Strahinja Milić.... Zebre su slavile lako sa 35:24.

Izabrane vesti

Vratimo se na sadašnji Kil. Filip Jiha je ostao na klupi velikana iako je imao jednu od najgorih sezona tima sa Baltika u prethodnih 20-ak godina. Ljuljala mu se klupa tokom cele sezone, ali na kraju je uprava stala iza klupske legende koji je nasledio na kormilu Islanđanina Alfreda Gislasona. U Bundesligi raspad sistem. Sezonu je izvadila Liga šampiona gde su Zebre stigle do finalnog turnira u Kelnu, ali ih je Barselona razmontirala u polufinalu. Kasnije, u nemačkog obračunu za treće mesto Kil je bio bolji od Madgeburga, prošlogodišnjeg šampiona Starog kontinenta.

Kil je najveće rukometne ime na svetu (Barselona je ipak sekcija fudbalskog kluba). Verujemo da će u Novom Sadu imati sluha, što nisu imali poslednje dve sezone, i da će konačno da „odu“ iz minijaturne dvorane na Slanoj bari u SPENS i da ljubitelji rukometa u Srbiji daju na poklon spektakl pred sigurno 8.000 gledalaca u najvećoj dvorani u Srpskoj Atini. Marketinški bi morali u upravi Vojvodine da se podignu na viši nivo, da i organizaciono prate rezultate na terenu izabranika Borisa Rojevića. Lale godinama dominiraju u Srbiji, osvajaju pehare, 11 godina su na krovu Srbije, ali i dalje nisu izašli iz „šinjela“ lokalnog kluba. Rukometu su kao vode žednom potrebni navijači i pune dvorane. Uostalom, Voša se sprema za Ligu šampiona, a u evroeliti ne može da se igra u „trening dvorani“.

Flensburg, prošlosezonski rival Vojvodine, bolji je tim od Kila, ali... Zebre su i dalje institucija, kao što je Marko Vujin, potpredsednik Voše, u prošlogodišnjem velikom intervjuu za Mozzart Sport, rekao da je Kil rukometni Bajern.

Zebre su ove sezone u fazi „rebildinga“, a veliki letnji transfer po mnogima najboljeg golmana današnjice Andreasa Volfa iz Kjelcea u Kil, odnosno povratak u stari tabor posle pet godina u poljskom timu, dokaz je da se okreće novi list, da je u toku smena generacija. U rukometu teško „cure“ cifre, ali se spominje milionska odšteta Poljacima i najveći transfer u istoriji rukometa.

U modernom rukometu golmani su pola tima, a u Kilu je bilo jasno da su im čuvari mreže bili „rak rana“ prošle sezone. Debeljuškasti Francuz Samir Belasen i češki veteran Tomaš Mrkva daleko su od top golmana, što su u nemačkom gigantu videli u polufinalnom meču Lige šampiona protiv Barselone, kada je bio 20:4 u intervencijama u korist Emila Nilsena i Gonzala Pereza de Vargasa.

Sledeće sezone u Kil dolazi i Perez de Vargas, pa će onda Zebre da imaju granit među stativama. Igrački, nemački tim je u krizi. Nema više Top 10 igrača kao što su nekada bili Nikola Karabatić, Danijel Narsis, Momir Ilić, Marko Vuijin, Filip Jiha, Kim Anderson, u najbojim godinama i Domagoj Duvnjak. Hrvatski as polako silazi s glavne scene, naredna sezona biće mu verovatno poslednja u karijeri. Jiha mu je poslednjih godina davao više defanzivne zadatke nego što je bio zadužen za napad i golove. Pominje se da je velia želja Kila MVP Evropskog prvenstva u Nemačkoj, Francuz Nedim Remili, koji sada brani boje Vesprema.

Kil se podmlađuje. Ovog leta je otišlo dugogodišnje desno krilo, Šveđanin Niklas Ekberg. Vratio se u otadžbinu, u Istad da završi karijeru. Nema više ni levorukih Štefana Vajnholda i španskog veterana Eduarda Gurbinda koga ćemo na jesen da gledamo u Pančevu kada Bešiktaš bude igrao protiv Dinama u drugom kolu EHF kupa. Nova krv u Kilu je Mađar iz Ferencvaroša Bence Imre koj će zameniti Ekberga. Novajlije su i Lukas Zerbe na desnom krilu i danski desni bek Emil Madsen iz GOG Gudmea.

Narednog leta će Kil biti mnogo jači. Iz Monpeljea stiže Hrvat Veron Načinović da zameni već veterane na poziciji kružnih napadača Patrika Vinčeka i povredama sklonog Hendrika Pekelera. Levi bekovi Kila, Austrijanac Nikola Bilik i Šveđani Erik Johanson i Karl Valinijus su sjajni šuteri, ali daleko od toga da su top igrači. Nedostaje to Kilu, videlo se to prošle sezone. Vrhunski desni bek nije ni Norvežanin Harald Rejnkind. Ključevi igre su kod lucidnog Faranina Elijasa Elefsena Skipagotua, ali radi se momku rođenom 2002. godine koji još nije kadar da bude lider velikana. Na levom krilu su odlični Danac Magnus Landin Jakobsen i nemački rerezentativac Rune Damke.

Sve u svemu, Kil je Kil, uvek moćan, čak i kada igrački nije „zver“.

Boris Puhovski (©Starsport)Boris Puhovski (©Starsport)

Na papiru tim broj 2 u Grupi E, iako je bio iz prvog šešira, je Nekse, večiti hrvatski vicešpampion. Iza kluba stoji moćna kompanija Nekse i porodica Ergović kao vlasnici kluba. Poslednje decenije ulažu se velika sredstva, ali pehar nikako da dođe u gradić u Slavoniji.

Pre dve godine je tim iz Našica igrao polufinale Lige Evrope u Lisabonu, prošle je bio u četvrtfinalu. Protekle sezone je bila košmarna pogotovo u domaćim okvirima. Posle smene Slovenca Branka Tamšea početkom godine, kestenje iz vatre je pokušao da vadi Veselin Vujović, ali ni legendarni as svetskog rukometa nije uspeo da zaustavi brod koji tone. Ovog leta totalna rekonstrukcija Neksea. Stiglo je osam novih rukometaša, na putu su još neki poznati igrači, pa će ekipa koju će da vodi mladi hrvatski stručnjak Krešimir Ivanković da bude u totalnom novom ruhu.

Prošle sezone je prva zvezda tima bio Manuel Štrlek, levo krilo, bivši hrvatski reprezentativac, koje je stigao iz Vesprema. Takođe, iz šampiona Evrope 2023. godine, Magdeburga, došao je Slovenac Marko Bezjak, ali je on ostao upamćen prošle sezone po skandalu u meču sa hrvatskim šampionom Zagrebom, kada je odgurnuo delegeta i dobio višemesečnu suspenziju. Naredne sezone lider Neksea trebalo bi da bude Tin Lučin, doskorašnji bek Visle iz Plocka. Riječanin je najveće ime koje je stiglo u Našice između dve sezone. Gledaćemo dva bratska duela u Slavoniji i Novom Sadu. Za Vošu brani Fran Lučin, mlađi brat hrvatskog asa koji je već dve godine na golu Lala.

Veliko pojačanje iz nemačkog Gepingena je iskusni pivotmen Krešimir Kozina, a novajlije su i Leon Vučko, Antun Šarić, Lucijan Krajčar, Ibrahim Haseljić, Poljak Jan Kimkov i leskovački Španac Aleksandar Cenić, večiti talenat koji nije prošao „audiciju“ u Barseloni, a prošle sezone je imao epizodnu rolu u Dinamu iz Bukurešta i igrao je uglavnom u domaćem šampionatu. Igraće sa mlađim i talentovanijim bratom Ognjenom Cenićem, kadetskim reprezentativcem Srbije koji bi trebalo da bude vođa Orlića na EP ovog leta.

Na golu je i dalje nekadašnji igrač Partizana Mihailo Radovanović. Veliki hendikep za Nekse je odlazak jednog od najtalentovanijih golmana sveta Dominika Kuzmanovića koj je prešao u Gumersbah. Prvobitno je trebalo da napusti Našice sledeće leta kada mu ističe ugovor, ali je nekadašnji velikan evropskog rukometa platio obeštećenje od 230.000 evra i doveo ga godinu ranije nego što je bilo prvobitno dogovoreno. Predrag Vejin je napustio prošlog meseca Našice i karijeru nastavlja u grčkom Olimpijakosu.

Vojvodina je igrala sa Nekseom u SEHA ligi (sad već pokojnoj) pre dve sezone i dobijala u Novom Sadu. Tim iz Našica je po rejtingu bolji od Vojvodine, ali igrački tu je negde, nisu Lale bez šansi u dvomeču i protiv hrvatskog vicešampiona bi trebalo da traže prolazak među 16 najboljih u Ligi Evrope.

(©srl.rs)(©srl.rs)

Autsajder Grupe E je španska Torelevega koja je prošle sezone u Asobal ligi bila tek na 11. mestu, ali je Ligu Evrope izbila kao finalista Kupa kralja. Naravno da je sve trofeje na Iberijskom poluostrvu pokupila Barselona koja deceniju, od propasti Sjudad Reala, nema konkurenciju u Španiji. Klupski rukomet u ovoj zemlji je u velikoj krizi, nema novca. Primera radi, La Rioha, od koje je Vojvodina bila bolja prošle sezone bila je četvrta, ali je odustala od međunarodnog takmičenja. Biće ovo za Torelevegu debitantsko učešće u Evropi. Dolazi iz pokrajine Kantabrija, iz gradića od oko 55.000 stanovnika.

Prošle sezone osim domaćih igrača bilo je dvojica Argentinaca Kanđani i Kazanova, Poljak Čaplonski, Slovenac Jurković, Crnogorac Mijušković, Brazilac Novais, ali daleko da taj tim treba da uliva stahopoštovanje.

Vojvodina je iz godinu u godinu jača. Od nosilaca igre klub je napustio samo Luka Rogan (Lajpcig), dok su ostali Boris Puhovski, Petar Đorđić, Vukašin Vorkapić, Andrej Trnavac, defanzivni specijalisti Miljan Pušica i Miljan Vukovljak. Pojačanje su egipatski reprezentativac Ahmed Sesa iz afričkog šampiona Al Ahlija, povratnik na Slanu baru, levi bek Milan Jovanović, brazilski srednji bek Žaoa Pedro da Silva, slovenački pivotmen Miha Kavčić, hrvatsko desno krilo Fran Mileta i nekadašnji juniorski reprezentativac Branko Predović. Uz to, očekuje se povratnik rekonvalescenata, desnih bekova Milana Milića i Jovice Nikolića, kao i lucidnog Vranjanca Stefana Dodića koji skoro da nije ni igrao prošle sezone.

Kil je favorit, Torelavega autsajder, dok će Nekse i Vojvodina da se bore za drugo mesto i prolazak u Top 16, ali i za „status“ drugog kluba na prostorima bivše Jugoslavije posle dominantnog Zagreba.

Raspored utakmica

08.10. Kil – Vojvodina

15.10. Vojvodina – Nekse

22.10. Vojvodina – Torelavega

29.10. Torelavega – Vojvodina

19.11. Vojvodina – Kil

26.11. Nekse – Vojvodina



tagovi

RK KilRK VojvodinaRK Nekse

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara