Marko Vujin (©Starsport)
Marko Vujin (©Starsport)

Vujin: Sa istim budžetom napravili smo jači tim

Vreme čitanja: 7min | sub. 08.06.24. | 08:11

Potpredsednik Vojvodine za Mozzart Sport govorio je o ambicijama, sklapanju mozaika u prelaznom roku i izazovima za narednu sezonu, igranju u Evropi, prodaji Luke Rogana, novajlijama...

Voša napreduje iz sezone u sezonu, ambicije rastu. Dominacija u Srbiji traje već 11 godina, ali je Evropa izazov. Osvajanje EHF kupa bio je kamen temeljac „Evropske Vojvodine“, nastavljen je uzlazna putanja i u protekloj sezoni. Prezimilo se na međunarodnoj sceni u znatno jačoj Ligi Evrope, prošla se prva faza, a malo je falilo (gol više protiv Kadetena u Novom Sadu) da se izbori nokaut faza drugorangiranog takmičenja na tlu Starog kontinenta.

Marko Vujin je već skoro dve godine na Slanoj bari. Posle bogate igračke karijere, dugo godina boravka u dva velikana svetskog rukometa, mađarskog Vesprema i nemačkog Kila, u smiraj karijere i Sportinga iz Lisabona, Vardara i PIK Seged, bio je vesnik renesanse u redovima Novosađana. Bogato iskustvo sticano u inostranstvu u velikim sistemima preneo je u Vojvodini. Na poziciji je potpredsednika kluba zadužen za sportski sektor. Sezona nije bila ni završena, a već se znalo gro sastava za narednu. Uz direktora Darka Jevtića imao je pune ruke posla prethodnih meseci.

Izabrane vesti

Zadržani su nosioci igre, a stigla su na Slanu baru šestorica pojačanja. Utisak je da je šampion ulazi jači naredne sezone. Ono što je problem i što možda unosi nervozu u redovima novosadskih crveno-belih je što i dalje srpski šampion ne zna koje međunarodno takmičenje će da igra.

Nije EHF na tom nivou kao recimo UEFA gde se sve mnogo ranije zna. Voša može teoretski da igra i Ligu šampiona, a može da sklizne i u najslabiji EHF kup. Srpski koeficijent na rang listi Evropske rukometne federacije je i dalje mizeran, ali se na Slanoj bari nadaju da će biti bar sredina – Liga Evrope.

Ne znamo još ništa. Ovog vikenda je završni turnir Lige šampiona u Kelnu, pa će sledeće nedelje da se više zna oko tih specijalnih pozivnica. Mi se nadamo da ćemo da igramo Ligu Evrope. Sad, postoje mnogo nagađanja, da li ćemo da počnemo od kvalifkacija ili ćemo da budemo u grupnoj fazi. Sledeće nedelje ćemo više znati, ali u klubu stremimo ka Ligi šampiona od sezone 2025/2026, kada dolazi do proširenje sa 16 klubova na 24. Sada je problem taj rejting koji je pre dve godine bio nula. Za ove dve sezone smo uspeli da ga dignemo“, rekao je Vujin za Mozzart Sport.

Da li je za Vojvodinu prelazni rok završen?

Zadovoljni smo učinjenim dosad. Na vreme smo napravili ekipu. Kao ozbiljan klub ostavili smo prostora u budžetu da se tokom sezone pojačamo ako bude bilo potrebe. Ne daj Bože, ako se neko povredi, da imamo spremno rešenje. Tako rade veliki klubovi, mora da se misli na sve“.

Subota, 15.00: (1,40) Magdeburg (8,50) Olborg (3,60)

Budžet za narednu sezonu je veći ili ne?

Složio bih se sa direktorom Darkom Jevtićem koji je izjavio da imamo jači tim. Sa istim budžetom mislim da smo napravili bolji roster. Na vreme smo neke transfere završili, a to je uvek bolje, isplativije za klub“.

Dugo se nije dogodilo da neki naš klub dobije i obeštećenje za jednog igrača. Reprezentativac Luka Rogan odlazi u najjaču Bundesligu, a Novosađanima je pripalo 80.000 evra jer je mladi pivotmen imao ugovor sa Vojvodinom. I to je korak više. Posle dve godine i Jovice Nikolića, opet sa Slane bare u „rukometni NBA“.

I to je pokazatelj da se dobro radi u Vojvodini. Moram da kažem da su pregovori sa Lajpcigom bili glatki, da je sve odrađeno profesionalno na obe strane. Iz nemačkog kluba su nam se zahvalili na tome. To su evropske vrednosti koje želimo da primenimo u Vojvodini. Biće to veliki korak u karijeri za Luku. Sve to u klubu uspevamo jer imamo dvojicu giganata koji vuku novosadski sport, a to su Dragoljub Zbiljić i Dušan Bajatović“.

Da li ste mogli da ga zadržite ili se takva ponuda ne odbija? Šta kaže vaše iskustvo?

Kada sam odlazio u Kil dobio sam dugoročan ugovor, na četiri godine, dugo me je klub pratio. Kod klubova kao što su Lajpcig, Gepingen, Veclar... postoje rizici jer se dešava da se treneri smenjuju tokom sezone. Za Luku će biti mnogo bitan start, da trener koji ga je doveo ostane tokom celog šampionata i da ima dobru minutažu. Tu je sportski direktor Gunter veoma bitan. Kada sam igrao za Kil, znam da je Lajpcig krenuo od šeste lige, igrao sam Kup Nemačke kada je bio trećeligaš“.

Slavlje Novosađana posle 11. vezane titule (©srl.rs)Slavlje Novosađana posle 11. vezane titule (©srl.rs)

Možda je mesto pivotmena jedino slabije u odnosu na prošlu? Ostali ste bez sve trojice kružnih napadača?

Ne bih rekao da smo slabiji. Doveli smo Mihu Kavčića koji je sada igrao za slovenačku reprezentaciju kod Uroša Zormana. Branko Predović je neko ko može još mnogo da napreduje. Tu je Roganova generacija. Odlično je za obojicu što mogu da igraju u oba pravca. Takođe, imamo u klubu Andriju Stankova. On je 2007. godište. Očekujem da će imati prostora u domaćoj ligi i da na će na nekim mečevima imati dobru minutažu. Želimo svu sreću Luki Roganu, Živanu Pešiću i Nemanji Ratkoviću koji su do poslednje utakmice izgarali u dresu Vojvodine, profesionalno se ponašali iako su znali da odlaze“.

Osim Milana Jovanovića koji se vraća na Slanu baru posle šest godina, najzvučnije pojačanje je Egipćanin Ahmed Sesa koji dolazi iz šampiona Afrike Al Ahlija.

Mislim da ćemo s njim mnogo da dobijemo. Radi se o prvom levom krilu Egipta i Afrike. Trener Rojević ga je zapazio pre dve godine na turniru u Doboju. Imamo mnogo informacija o njemu, raspitao sam se kod Huana Karlosa Pastora. Sesa igra peticu u odbrani, pa ćemo onda moći nekog od bekova da pošaljemo kao poslednjeg u odbrani, a to znači da ćemo da imamo brži napad, tranziciju, da ne moramo da menjamo više igrača u odbrani. Tu možemo da napravimo korak napred u odnosu na prošlu sezonu, da igramo brže, a Sesa će sigurno da nam pomogne. Igraće na Olimpijskim igrama u Parizu, pa očekujemo da nam se pridruži sredinom avgusta“.

Subota, 18.00: (1,30) Barselona (9,00) Kil (4,40)

Ko je višak na levom krilu - Stefan Sunajko ili Bojan Rađenović?

To se još ne zna, rešićemo naredne nedelje“.

Na desnom beku su povratnici posle teških povreda, Jovica Nikolić i Milan Milić.

Milić je potpisao novi jednogodišnji ugovor. On će u avgustu da se stavi na raspolaganju Rojeviću. Opravak teče odlično, očekujemo ga da se vrati brzo u ritam. Tu je i Jovica Nikolić. I s njim smo se dogovorili da ostane i naredne sezone. Pokazao je u finišu proteklog šampionata da se vraća u formu“.

Milan Golubović ima ugovor i za narednu sezonu. Kakva je situacija s njim?

On ima ponude iz inostranstva, pa postoji mogućnost da nas napusti. I to bi trebalo da bude poznato naredne nedelje“.

Vraća li se konačno na teren Stefan Dodić?

Stefan se dobro oseća. Imamo uveravanja lekara koji su radili s njim da će 25. jula, kada počinju pripreme, da bude spreman. Mnogo očekujemo od Dodića naredne sezone. Ako se on vrati, bude ono što treba da bude, to će biti veliki plus za nas. Mnogo su bitne naredne pripreme, ne samo za Stefana, nego za sve. Moramo da ih odradimo još bolje nego poslednjih godina. Trkački možemo da napredujemo, da podignemo i to na viši stepenik“.

Čini se da nema mesta u rosteru za juniorskog reprezentativca Simu Šijana? Prošlu sezonu je završio u Jugoviću, pre toga je bio u Kikindi na pozajmici. Ima li rešenje za njega?

I Šijanov status rešićemo naredne nedelje. Ostaje i dalje otvoreno pitanje. Ima ponude iz zemlje i inostranstva, a možda i ostane s nama. Njegova želja je inostranstvo. Ostaje da to rešimo“.

Pratite li konkurenciju? Čini se da će vam jedini pravi takmac za titulu da bude Partizan.

Još je rano. Ostaju jul i avgust, mnogo toga može da se promeni. I kada sam se vratio u srpski rukomet pre dve godine rekao sam da sam iznenađen kvalitetom lige. Vidim da je Partizan jači, da je i organizaciono i finansijski napredovao. To je dobro za srpski rukomet. Drago mi je da vidim Vladu Mandića i Ljubu Jovanović opet u našem sportu. Metaloplastika je promenila trenera, dala šansu mladom stručnjaku Davidu Rašiću. Pozdravljam to. Videćemo kakav će Dinamo da napravi tim. Pratimo situaciju kod konkurenata“, zaključio je potpredsednik Vojvodine.



tagovi

RK VojvodinaMarko VujinRukometna superligaRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara