Radomir Drašović (©VSS)
Radomir Drašović (©VSS)

Potraga za trećim tobdžijom i pogledi upereni ka dva derbija

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.07.23. | 17:16

Od duela Mađarska – Hrvatska i Španija – Crna Gora u dobroj meri zavisiće put Delfina u nokaut fazi…

Realnost je surova, i Španija je bila surova. Dok nije napravila razliku za koju je mislila da je dovoljna za mirno privođenje utakmice kraju. Srpski vaterpolisti će izvesno ići težim putem, a koliko će on zapravo biti trnovit na Svetskom prvenstvu zavisiće i od raspleta drugih utakmica. Kako u grupi u kojoj se nalazi, tako i od duela između Hrvatske i Mađarske.

Pred olimpijskim šampionom je najlakša utakmica na prvenstvu – sa Južnom Afrikom (sreda, 09.00). Neće biti ogledalo bogzna čega, ali bi mogla da bude svrsishodna. Biće to prilika da se srpski reprezentativci raspucaju, da poprave golgeterski saldo, odigraju napade koji nisu imali prođu protiv svetskog prvaka i podese nišanske sprave za derbi sa Crnom Gorom. U duelu sa afričkom selekcijom Uroš Stevanović tražiće trećeg tobdžiju.

Izabrane vesti

Srbije je podmladila sastav, na spisku za Fukuoku našlo se sedam debitanata. Iskustva manjka, levorukog šutera uopšte nema, a nema ni previše igrača kojima može da se užari ruka. Zapravo, pred sam polazak samo su dvojica u kapici sa državnim grbom postigla trocifren broj golova – Strahinja Rašović i Nikola Jakšić. Oni su i obeležili meč sa Španijom.

Ako se nešto pozitivno može tražiti iz duela sa Crvenom furijom, onda je to činjenica da su dvojica nosilaca odradili svoj deo posla. Uzeli su najveći broj šuteva i bili poprilično efikasni: Strahinja Rašović je ispalio sedam lopti ka Unaju Agireu i šest puta zatresao mrežu; Nikola Jakšić je dao četiri gola, često uplivavao i karakterističnim fintama slamao španskog golmana. Što se udarnog dua tiče – zadaci su odrađeni i više nego uspešno. Skupa su postigli dvocifren broj golova, međutim, odbrana je škripala i do završnice nisu imali podšku u napadu.

Niko se više od jedanput nije upisao u strelce, nije bilo trećeg raspoloženog strelca. I njega će Uroš Stevanović tražiti u duelu sa Južnom Afrikom. Preko potreban će mu biti još jedan igrač koga će služiti realizacija za nokaut fazu planetarne smotre. Bilo da je to Marko Radulović – nije ga služio šut, dao je jedan gol iz četiri pokušaja, ali je imao čak četiri asistencije, tri iznuđena faula, prodore – Radomir Drašović ili neko treći.

Takođe, selektor Srbije je u prvoj utakmici na šampionatu tražio od spoljne linije da češće u napad uključuju centre, da traže ugao za dodavanje i da im šalju loptu. Nisu bili integrisani, već odsečeni. A, kada je tako – nema ni previše situacija sa igračem više. Samo po jedno isključenje iznudili su Đorđe Lazić i Nemanja Ubović.

POGLEDI DELFINA UPERENI KA DVA DERBIJA

Đorđe Lazić (©MN Press)Đorđe Lazić (©MN Press)

I pre nego što srpski vaterpolisti uskoče u bazen i započnu meč sa Južnom Afrikom, znaće na čemu su pred poslednje kolo. Trijumf ne bi trebalo da bude doveden u pitanje, a put Delfina u nokaut fazi umnogome će zavisiti od duela Španije i Crne Gore. Nova pobeda Crvene furije otklonija bi svaku dilemu oko toga ko će sa prvog mesta u direktno u četvrtfinale, dok bi Ajkule osvajanjem nova tri boda zamrsile situaciju i tada bi potencijalno i gol-razlika mogla da igra bitnu ulogu.

(1.25) Španija (9.00) Crna Gora (5.60)

Da bi tim Vladimira Gojkovića bio konkurentan i skinuo skalp prvom favoritu, moraće najbolji strelci da makar približno ponove izdanja sa otvaranja. U grupi D pada najviše golova na šampionatu, u prvom planu su šuteri, a do sada su se kod Crne Gore istakli Đuro Radovića – dao sedam golova i najbolji je strelac – te Bogdan Đurdić i bek Jovan Vujović. I posle smene generacije Ajkule su znale da namuče Crvenu furiju, odigrali su nekoliko neizvesnih mečeva, ali finišu napad nije imao odgovor na agresivnu špansku odbranu. Promeni li se to u noći ponedeljak na utorak (06.30), biće korak bliže osvajanju prvog mesta.

Stručni štab srpske reprezentacije će pomno ispratiti obračun Hrvatske i Mađarske za prvu poziciju u grupi C (05.00), jer će poraženi u osminu finala i ukrstiće sa trećeplasiranim timom iz grupe u kojoj se nalaze Delfini. Do jednog megaderbija u osmini finala Svetskog prvenstva će doći, samo je pitanje ko će biti te sreće da na startu nokaut faze igra sa dva najbolja tima sa kontinentalne smotre igrane u Splitu.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U FUKUOKI:

GRUPA A

Ponedeljak (17. jul)

Kazahstan – SAD 5:18

Australija – Grčka 9:13

Sreda (19. jul)

10.30: Grčka – Kazahstan

13.30: SAD – Australija

Petak (21. jul)

06.30: SAD – Grčka

09.00: Australija – Kazahstan


GRUPA B

Ponedeljak (17. jul)

Kanada – Kina 13:10

Francuska – Italija 6:13

Sreda (19. jul)

02.00: Italija – Kanada

03.30: Kina – Francuska

Petak (21. jul)

10.30: Kina – Italija

13.30: Francuska – Kanada


GRUPA C

Ponedeljak (17. jul)

Aregentina – Hrvatska 5:24

Mađarska – Japan 16:8

Sreda (19. jul)

05.00: Hrvatska – Mađarska

12.00: Japan – Argentina

Petak (21. jul)

02.00: Mađarska – Argentina

12.00: Hrvatska – Japan


GRUPA D

Ponedeljak (17. jul)

Crna Gora – Južna Afrika 35:10

Srbija – Španija 14:16

Sreda (19. jul)

06.30: Španija – Crna Gora

09.00: Južna Afrika – Srbija

Petak (21. jul)

03.30: Južna Afrika – Španija

05.00: Srbija – Crna Gora



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija Hrvatskevaterpolo reprezentacija Mađarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara