Odbojkašice Srbije saznale rivale za plasman na OI u Parizu: Najteži iz prvog, ali i najlakši iz trećeg šešira

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.03.23. | 13:58

Održan žreb za tri kvalifikaciona olimpijska turnira

Odbojkašice Srbije saznale su imena protivnica na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre 2024. u Parizu.

Svetske šampionke će igrati u grupi u A grupi sa domaćinom turnira Kinom, te Dominikanskom Republikom, Holandijom, Kanadom, Češkom, Meksikom i Ukrajinom, odlučeno je danas žrebom u sedištu FIVB u Lozani. Turnir je na programu od 16. do 24. septembra u Kini i igra se neposredno posle Evropskog prvenstva koje se održava od 15. avgusta do 3. septembra u četiri zemlje. Direktan plasman u Pariz će obezbediti još po dve prvoplasirane ekipe sa svakog od tri kvalifikaciona turnira.

Izabrane vesti

Ni idealan, ni loš žreb za naše...

Nosioci su bili Kina, Japan i Poljska, a Srbija je dobila ubedljivo najtežeg protivnika iz prvog šešira. S obzirom da je Srbija bila u drugom šeširu sa Italijom i Brazilom, nije mogla da se sastane sa ovim selekcijama.

Najvažnije je da su iz trećeg šešira izbegnute aktuelne olimpijske šampionke Amerikanke ali i opasna Turska koju predvodi bivši srpski selektor Danijele Santareli. Srbija je iz tog šešira dobila najlakšu opciju – Dominikansku Republiku. Preostale četiri selekcije u grupi Holandija, Češka, Kanada i Meksiko su autsajderi i Srbija će biti favorit. Za očekivati je da Kina i Srbija osvoje prva dva mesta i plasiraju se u Pariz. 

U B grupi kvalifikacionog tunira koji će biti održan u Japanu učestvuju domaća selekcija, Brazil, Turska, Belgija, Bugarska, Portoriko, Argentin i Peru.

U C grupi u Poljskoj će igrati domaćin, Italija, SAD, Nemačka, Tajland, Kolumbija, Koreja i Slovenija.

Na prvi pogled, najveća borba bi mogla da se vodi u Poljskoj gde će neugodni domaćin pokušati da iznenadi Italijanke i(li) Amerikanke, a tu je i nepredvidiva Nemačka. Brazil je apsolutni favorit u svojoj grupi, a za drugo mesto treba očekivati borbu Japanki i Turkinja.

Na kvalifikacionim turnirima će se igrati po jednokružnom bod sistemu – svako sa svakim, sedam kola.

Podsetimo, na olimpijskom tuniru u Parizu za odbojkašice će učestvovati 12 ekipa podeljenih u tri grupe sa po četiri selekcije. Do sada je učešće obezbedila samo Francuska kao domaćin.

Šest učesnika će dati pomenuta tri kvalifikaciona trunira. Čak i ako ne bude među prve dve ekipe na turniru u Kini, Srbija opet ima šansu da se plasira u Pariz.

Preostalih pet mesta će se popuniti na osnovu rang liste FIVB. Prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije repezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.


tagovi

Olimpijske igre 2024Pariz 2024ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara