Koliko će nas biti na Olimpijskim igrama 2024? (©AFP)
Koliko će nas biti na Olimpijskim igrama 2024? (©AFP)

Kako do Pariza 2024?

Vreme čitanja: 9min | pet. 13.01.23. | 10:17

Rukometaši po olimpijsku vizu kreću već ovog meseca. Ostali će morati da budu malo strpljiviji, ali da vidimo koji su uslovi

Rukometaši prvi istrčavaju na teren u 2023. godinu, rešeni da pokažu da su kao generacija sazreli da ostave trag na planetarnoj smotri. A i da usput pokušaju da izbore povratak na Olimpijske igre posle punih 12 godina. Neće to moći da urade odmah, ali put počinje…

I sa rukometašima samo počinje. Jer samo u fudbalu smo već ispustili šansu da se domognemo Igara u Parizu. Rukomet, odbojka, košarka, vaterpolo… Tu se još nadamo, jer kolektivni sportovi po pravili su popunjavali naš broj učesnika na Igrama.

Izabrane vesti

Samo, neće biti lako. Pa da vidimo kako…

RUKOMET: PREKO SVETSKOG PRVENSTVA DO KVALIFIKACIJA

Svetsko prvenstvo za rukometaše (11-29. januara) biće izborno za Olimpijske igre u Parizu. Na najvećem sportskom takmičenju na svetu tradicionalno učestvuje samo po 12 selekcija podeljenih u dve grupe sa po šest. Francuska kao domaćin, šampion sveta, prvaci Evrope, Panamerike, Azije i Afrike biće učesnici Olimpijskih igara.

Ostalih šest selekcija sa Svetskog prvenstva idu u kvalifikacije koje će se održati od 11. do 17. marta naredne godine. Na tri turnira učestovaće 12 reprezentacija, a traže se još šest putnika za Grad svetlosti.

Pod pretpostavkom da će Francuska da igra četvrtfinale Svetskog prvenstva, rukometaši Srbije plasmanom u četvrtfinale automatski bi izborili kvalifikacije naredne godine. Šansu za direktno mesto imaćemo i u Nemačkoj na Evropskom prvenstvu 2024. godine. Tada samo šampion ide u Pariz, mada bi i treće mesto moglo da osigura najveće takmičenje, ako na prva dva budu domaćin Francuska i prvak sveta iz Poljske i Švedske.

Rukometaša Srbije nema na Olimpijskim igrama od 2012. godine i Londona, gde smo neslavno prošli. Tada četa Veselina Vukovića nije uspela da se plasira u četvrtfinale.

Isti kriterijum je i kod dama dame. Domaćin Francuska, šampioni Evrope (Norveška), Azije, Afrike i Panamerike igraće u Parizu. Krajem godine na programu je Svetsko prvenstvo koji će biti kvalifikacijsko za Olmpijske igre. Šampion sveta ide direktno na OI, kao i još šest timova po plasmanu na SP. Za razliku od muškaraca, kod dama sledi bolna smena generacija u Srbiji, pa će teško tim slovenačkog stručnjaka Uroša Bregara da se plasira na Olimpijske igre.

Prošle godine u Tokiju Francuska je bila olimpijski prvak u obe konkurencije.

ODBOJKA: MALO TURNIRI, MALO FIVB LISTA

Odbojkašicama Srbije ne može cilj da bude sam plasman na Olimpijske igre, jer su njihove ambicije mnogo veće. U Parizu će Tijana Bošković i drugarice juriti zlato, jedino koje im nedostaje u bogatoj kolekciji. Iako su svetske šampionke – nemaju obezbeđenu kartu, već za nju moraju da se bore na kvalifikacionom turniru, baš kao i odbojkaši Srbije.

Japan će biti domaćin po jednog kvalifikacionog turnira (u muškoj i u ženskoj konkurenciji), a preostali organizatori će naknadno biti poznati.

Kvalifikacije za odbojkašice su na programu od 16. do 24. septembra 2023, a od 30. septembra do 8. oktobra za vizu će se nadmetati odbojkaši. Na Olimpijskim igrama će učestvovati po 12 ekipa, a Francuska je u obe konkurencije obezbedila učešće kao domaćin. Ostalih 11 selekcija će preći jedan od dva moguća puta ka Parizu.

Prvi je preko kvalifikacionog turnira, kojih će biti ukupno tri. Na njima će učestvovati 24 najbolje reprezentacije sa FIVB rang-liste. Naše odbojkašice su trenutno prve, a odbojkaši na 11. mestu.

Ekipe će biti podeljene u tri grupe po osam. Po dva najbolja tima sa svakog turnira će se kvalifikovati na Olimpijske igre. Domaćini će zauzeti pozicije 1, 2. i 3, a onda će sistemom serpentine biti određen sastav grupa. U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu - svako sa svakim, sedam kola i po dve selekcije idu na OI (šest ukupno).

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Na osnovu rang-liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

FIVB je objavila i da će se po novom sistemu igrati na Olimpijskim igrama. Ekipe će biti podeljene u tri grupe po četiri selekcije, a do sad je bilo dve po šest. Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije. U rosteru će kao i do sada biti po 12 igrača.

VATERPOLO: DVA SVETSKA I EVROPSKO U OSAM MESECI RAZMAKA

Prethodnih decenija nije dovođeno u pitanje hoće li se Srbija plasirati na Olimpijske igre, vođena je debata sa kojom medaljom će se Delfini pojaviti na Balkonu, međutim, vremena se menjaju. Iza dvostrukog uzastopnog olimpijskog šampiona je turbulentan period, posle nepune decenije Dejan Savić je napustio selektorsku funkciju, a Uroš Stevanović je preuzeo državni tim. I nalazi se u nezavidnom položaju.

Dobio je ugovor na dve godine, a hoće li mu biti ponuđen novi zavisi od toga da li će se Srbija plasirati na Olimpijske igre u Parizu. Kvalifikacioni ciklus je skraćen, samim tim sužen je i prostor za rad, koji je preko potreban novoj generaciji srpskih vaterpolista, ali prilika da odu u Pariz neće im manjkati. Imaće tri prolazne stanice – dva svetska prvenstva i jedno kontinentalno.

Tri velika takmičenja održaće se u razmaku od osam meseci, Srbiji je potreban jedan dobar rezultat. Ne nužno i medalja u paklenom ritmu i izuzetno jakoj konkurenciji. Prvu od tri šanse da izbore olimpijsku vizu Delfini će imati na Svetskom prvenstvu u Fukuoki. Biće održano u drugoj polovini juna iduće godine, i na njemu će biti podeljene dve ulaznice za Pariz.

Iz Fukuoke će samo finalisti steći prohodnost na Olimpijske igre, uz domaćina Francusku koja se automatski kvalifikovala dobijanjem organizacije. A, za sve evropske reprezentacije najveća opasnost biće Amerika. Ukoliko se tim Dejana Udovičića u Fukuoki plasira u finale ili u polufinale na planetarnoj smotri u Dohi, Evropa će izgubiti jedno mesto na Igrama u Parizu. Sa sedam predstavnika spašće na šest.   

Najbolje evropske reprezentacije će dva meseca posle Fukuoke započeti pripreme za kontinentalno prvenstvo u Tel Avivu. Izrael je druga stanica gde će biti podeljeno pet viza, a Srbija zbog repova iz prošlosti – devetog mesta na Evropskom prvenstvu u Splitu – i dalje nije sigurna učesnica. Moraće prvo da prođe kvalifikacije koje padaju u vreme priprema reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Fukuoki, pa je nepoznanica u kakvom će sastavu nastupiti. Izvesno u podmlađenom, sa igračima koji neće putovati u Japan.

Ukoliko se kvalifikuje za Evropsko prvenstvo u Tel Avivu, biće ekipi Uroša Stevanovića neophodno da bude među prvih pet da bi obezbedila mesto u Parizu. Potencijalno i šesto i sedmo mesto može da bude dovoljno za normu, ali samo ako su u tih pet timova oni koji su na planetarnom šampionatu u Japanu igrali finale i već rezervisali sedište u avionu za glavni grad Francuske.

Poslednju priliku Delfini će imati na Svetskom prvenstvu u Dohi, gde će biti popunjena četiri upražnjena mesta, po završetku planetarne smotre u Kataru biće poznato svih 12 učesnika Olimpijskih igara. Što je važilo za Tel Aviv, važi i za Dohu. Vizu neće izvaditi najbolje četiri reprezentacije, već najbolje četiri koje se do tada nisu kvalifikovale. Identičan je i put vaterpolistkinja Srbije, propozicije su iste. Ne razlikuju se.

Uroša Stevanovića čeka težak zadatak, do leta će morati da stabilizuje reprezentaciju, odabere igrače i iskristališe uloge. I vrati Srbiju u svetski vrh. Prečica do Pariza ne postoji, Delfinima je potreban makar jedan dobar rezultat na dva svetska i jednom kontinentalnom prvenstvu. Još bolje ako put do Olimpijskih igara bude popločan medaljama, jer bi to bio znak da srpski vaterpolisti mogli da produže fenomenalan niz.

Nikada se u ovom veku sa Olimpijskih igara nisu vrati bez odličja. Ali, za početak da dođu do Pariza preko Hrvatske, Španije, Italije, Grčke, Crne Gore, Amerike, Australije... 

KOŠARKA: FOPKT I FOKT

Direktnu kartu za Pariz obezbediće osam reprezentacija sa Svetskog prvenstva koje će se ove godine održati na Filipinima, Japanu i Indoneziji, po principu dve najbolje plasirane ekipe iz Evrope i Amerike, po jedan najbolje plasiran tim iz Afrike, Azije i Okeanije. Kao što znate, Srbija sa dve pobede iz poslednja dva kola kvalifikacija sigurno ide na Mundobasket, ali tek treba savladati Grčku u Atini i Veliku Britaniju u Beogradu, 24. i 27. februara.

Četiri poslednje ulaznice biće dodeljene preko kvalifikacionih turnira od koji će se svaki igrati u dva kruga: pretkvalifikacioni (FOPKT) i kvalifikacioni (FOKT).

Ukupno, 40 timova će se takmičiti u pretkvalifikacionim turnirima. Biće tu 28 ekipa koje su igrale u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a nisu se kvalifikovale za Mundobasket, i 12 najbolje rangiranih timova koji se nisu kvalifikovali ni za drugo kolo kvalifikacija.

Pet timova iz FOPKT će se kvalifikovati za FOKTS.

Kvalifikovani timovi za FOPKT će biti podeljeni po kontinentima na sledeći način: osam timova iz Afrike (jedan će se kvalifikovati za FOKT), osam iz Amerike (jedan će se kvalifikovati za FOKT), osam iz Azije, uključujući Okeaniju (jedan će se kvalifikovati za FOKT), 16 iz Evrope (jedan će se kvalifikovati za FOKT)

Ukupno 24 tima koji predstavljaju sve kontinente učestvovaće u završnim kvalifikacijama. Održaće se četiri turnira sa po šest ekipa, a pobednik svakog turnira će se kvalifikovati za Olimpijske igre.

Timovi koji učestvuju biće podeljeni na sledeći način:

jedan iz Afrike: najbolje plasirani na FIBA SK 2023. koji se nije direktno kvalifikovao za Igre;

jedan iz Amerike: najbolje plasirani na FIBA SK 2023. koji se nije direktno kvalifikovao za Igre;

jedan iz Azije: najbolje plasirani na FIBA SK 2023. koji se nije direktno kvalifikovo za Igre;

16 timova sledećih najbolje plasiranih na SK 2023. koji se nisu direktno kvalifikovali za Igre;

jedan iz Afrike iz FOPKT;

jedan iz Amerike iz FOPKT;

jedan iz Azije iz FOPKT;

dva tima iz Evrope iz FOPKT.

Što se tiče košarkašica, zasad jedinu vizu obezbedile su SAD osvajanjem zlata na Mundobasketu. Ostalih 11 mesta biće dodeljeno preko kvalifikacionih turnira koje se takođe održatio u dva kruga: pretkvalifikacije (FVOPKT) i kvalifikacije (FVOKT).

U FVOPKT će učestvovati 22 tima. Održaće se dva turnira sa po četiri tima u Aziji i Americi i jedan od šest timova u Africi. Dva najbolja tima sa svakog turnira kvalifikovaće se za FVOKT.

Timovi koji učestvuju biraće se prema učinku na kontinentalnim šampionatima 2023, po sistemu šest najboljih iz Afrike, osam iz Amerike, osam iz Azije, uključujući Okeaniju.

Ukupno 16 timova koji predstavljaju sve kontinente / geografske regione, kvalifikovaće se za FVOKT koji se satoji od četiri turnira po četiri ekipe. Potri najbolje plasirane ekipe sa svakog turnira će se kvalifikovati za Igre.

Timovi u FVOKT biće podeljeni na sledeći način:

dva iz Afrike, kvalifikovana kroz FVOPKT u Africi;

četiri iz Amerike, kvalifikovana kroz FVOPKT u Americi;

četiri iz Azije, kvalifikovana iz Azije i Okeanije kroz FVOPKT u Aziji;

Francuska i pet timova iz Evrope sa poslednjeg Evrobasketa.

Centralni odbor FIBA zadržava pravo da potvrdi da li će se FVOPKT održati do 1. juna 2023. U slučaju da se FVOPKT ne odigraju, navedeni broj timova po kontinentu će se kvalifikovati za FVOKT direktno prema rangu ženskih kontinentalnih kupova 2023.

FUDBAL: ŠANSA DAVNO PROPUŠTENA

Ovde je već sve jasno. Plasman na Olimpijske igre u Parizu tražiće se kroz Evropsko U21 prvenstvo u Rumuniji i Gruziji (21. jun – 8. jul), na kome Srbije neće biti, jer smo u kvalifikacijama bili 14 bodova iza Francuske i 11 iza Ukrajine te nismo mogli ni do baraža. A do Olimpijskih igara stigli bismo tek ako bismo među prva tri na Starom kontinentu, ne računajući domaćina Francusku.

U Parizu neće igrati ni fudbalerke, jer će na Olimpijskim igrama nastupiti samo 11 selekcija, uz domaćina, pa će Evropa dati samo još dva predstavnika. I to će biti dva najbolja iz Lige A novoformirane Lige nacija. A Srbija će krenuti iz Lige B.


tagovi

Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara