Lazar Kukić, Vladimir Cupara, Miloš Kos i Dragan Pešmalbek (©Starsport, ©MN Press)
Lazar Kukić, Vladimir Cupara, Miloš Kos i Dragan Pešmalbek (©Starsport, ©MN Press)

Nikad više: Evropski krem sa čak 11 Srba

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.06.24. | 14:29

Dvocifreni broj naših rukometaša u EHF Ligi šampiona

Evropska rukometna federacija (EHF) u petak je saopštila 16 titmova koji će naredne sezone da igraju Ligu šampiona. Srpskog prvaka (Vojvodina) zbog slabog rejtinga nema dugo u evroeliti, a možda je šansa za godinu dana kada se najjače klupsko takmičenje bude proširilo sa 16 na 24 tima.

Lale nisu sigurne ni u Ligi Evrope. Verovatno će Novosađani morati da igraju kvalifikacije za drugoplasirano takmičenje na tlu Starog kontinenta. Ono što je poznato je da će naša zemlja imati sledeće sezone mnogo više igrača u evroliti. Većina timova je već odavno fomirano, pa se zna da će čak 11 Srba da brane boje klubova u evropskom kremu. Većina su reprezentativci, pa je to povoljna vest za selektora Borisa Rojevića.

Izabrane vesti

Prošle sezone smo imali samo petoricu, a to su Dragan Pešmalbek (Vesprem), Miloš Kos (Zagreb), Bogdan Radivojević i Uroš Borzaš (Eurofarm Pelister) i Vukašin Antonijević (Celje). Na početku sezone su igrali i Stefan Dodić (Celje) i Darko Stevanović (Eurofarm Pelister), ali su oni brzo napustili ove klubove.

Posle dugo vremena deo evroelite biće Fikse Berlin, a za vicešampiona Nemačke igraće pivotmen Mijajlo Marsenić i golman Dejan Milosavljev. U Dinamu iz Bukrešta su golman Vladimir Cupara i novajlija, desno krilo Darko Đukić koji je prošle nedelje stigao u rumunskog šampiona iz Vardara. Srednji bek Lazar Kukić je dres bukureštanskog Dinama zamenio za mađarski PIK Seged. Starosedelac u Ligi šampiona je kružni napadač Vesprema Dragan Pešmalbek.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Za Zagreb će igrati dvojica Srba, reprezentativac, levi bek Miloš Kos i desni bek Mihajlo Radojković koji je stigao u redove hrvatskog prvaka iz najboljeg turskog kluba Bešiktaša. U Nantu je levi bek Marko Milosavljević, dok će i naredne sezone dres makedonskog prvaka Eurofarm Pelistera da nose desno krilo Bogdan Radivojević i levi bek Uroš Borzaš. Radivojević je početkom meseca potpisao novi jednogodišnji ugovor sa Bitoljčanima, dok je Borzaš prošlog leta stavio paraf na dve godine sa makedonskim šampionom.

Za razliku od prošle sezone kada smo imali dvojicu stručnjaka u Ligi šampiona, Momira Ilića i Alema Toskića, u narednoj eliti neće biti srpskih trenera. Aranđelovčanin je napustio Vesprem posle isteka trogodišnje saradnje, dok je nekadašnji trener Celja smenjen sa kormila slovenačkog tima koji je imao užasnu godinu i neće igrati ni u Ligi Evrope u sezoni 2024/2025.

Prelazni rok je i dalje u toku, ali ne bi trebalo da bude nekih velikih promena u 16 timova Lige šampiona.

EHF je očekivano dodelio pet specijalnih pozivnica Kjelceu, PIK Segedu, Nantu, Dinamu iz Bukurešta i Zagrebu. Makedonski prvak Eurofarm Pelister je nagrađen za sjajnu atmosferu i uvek krcate tribine u Bitolju prošle sezone, i pored nula na kontu posle 14 kola, dok je nezasluženo mesto u evroeliti dobio do ove sezone nepoznati danski tim Fredericija bez ikakvih rezultata na međunarodnoj sceni.

Ovaj klub je napravio bum i igrao finale plej-ofa sa Olborgom i poražen s golom razlike u majstorici. Fredericija je bila bolja od GOG-a, Silkeborga i Skjerna koji su imali mnogo više uspeha prethodnih godina u Evropi. Ipak, skandinavski lobi je bio jak kao i prošle sezone kada je norveški Kolstad na “lepe oči” i obećanje o velikom budžetu dobio mesto u Ligi šampiona i bio najveće razočaranje. Nije izborio ni plasman u Top 12.

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------



tagovi

RK PelisterRK ZagrebEHF Liga šampionaPik SegedRK Dinamo BukureštFukse Berlin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara