Momir Ilić (©Reuters)
Momir Ilić (©Reuters)

Ilić posle rastanka sa Vespremom: Pritisak ogroman, nisam imao probleme sa Maeom i Kosorotovim

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.06.24. | 11:56

Doskorašnji trener mađarskog šampiona sumirao je tri godine na klupi najbogatijeg rukometnog kluba na svetu

Osvojio je Momir Ilić za tri godine pet trofeja sa Vespremom, dve duple krune u Mađarskoj, ali to nije bilo dovoljno da nastavi bitisanje u gradiću u blizini jezera Balaton. Enormna ulaganja, najveća u svetu rukometa poslednjih godina, traže evropsku titulu, a Vesprem dve sezone nije bio ni blizu krune najboljeg tima na Starom kontinentu. Ispadao je u četvrtfinalima Lige šampiona, prvo od Kjelcea, a u sezoni za nama i od Olborga, vicešampiona Evrope.

Eliminacija od danskog prvaka prošlog meseca presudla je Aranđelovčaninu. Ni lako izvojevana titula u finalu plej-ofa šampionata Mađarske protiv PIK Segeda nije popravila situaciju. Posle tri godine, Ilić odlazi, a zameni mu je trofejni španski strateg Ćavi Paskval koji stiže iz bukureštanskog Dinama, a pre toga je vodio slavnu Barselonu.

Izabrane vesti

Doskorašanj trener mađarskog šampiona u intervjuu za mađarski Nemzeti Sport je sumirao utiske.

Već na akademiji sam imao ideju, viziju kako želim da igramo. Možemo da bežimo od jake odbrane i da damo što više golova, da odigramo što spektakularnije. Rukomet se menja u ovom pravcu, raste brzina, a sve je veći akcenat na individualnim veštinama igrača. Za tri godine smo uradili sve što sam mogao sa Peterom Guljašom, a ovaj stil se najbolje video ove sezone. Ako se broj napada poveća, protivnik takođe dobija više šansi za gol, tako da će više akcenat biti na brzom oporavku. Svaka taktika ima svoje prednosti i mane, brza igra je to. U prvoj godini je bilo mnogo tehničkih grešaka zbog ovoga, igrači su morali da se naviknu, morali smo da nađemo balans”, rekao je Ilić.

18.00: (1,07) Nemačka (16,0) Srbija (11,0)

Nekadašnji proslavljeni srpski reprezentativac, osvajač dve Lige šampiona s Kilom i srebra sa Srbijom na EP 2012. godine, demantuje da je bilo problema u komunikaciji sa igračima, pre svega Rusom Sergejom Kosorotovim i Francuzom Kentinom Maeom koji su bili u drugom planu. Prošle sezone posle sukoba sa Petrom Nenadićem, bek Vesprema je morao da napusti tim i ode u Pari Sen Žermen.

Uvek sam sa svima razgovarao otvoreno i iskreno. Prva tri meseca su bila posebno teška, jer sam tek nedavno bio igrač kluba, kao mlad trener morao sam mnogo da radim da bih se ojačao. Svakim danom je bilo lakše kako smo dobijali mečeve, osvajali Kup Mađarske i stigli do fajnal-fora Lige šampiona. Uspeh trenera daje mu autoritet pred sopstvenim igračima. Ako u timu ima 17 sjajnih igrača, ne mogu svi da budu zadovoljni, ali sve dok ekipa pobeđuje niko ne govori koga trener šalje na teren, a koga ne. Međutim, kada se jednom izgubi, svi misle da znaju ko je trebalo da igra. Sreća je što smo mnogo više osvojili nego izgubili. Ja odlučujem ko će da igra i kome verujem, pošto je odgovornost moja. Sergeja Kosorotova nisam mogao da pošaljem na teren u odbrani, ali on ima ogroman potencijal u napadu. Lukas Sendel je u početku mnogo igrao, ali je povratkom Jahije Omara dobio manju ulogu. Nemam problem sa Kentinom Maeom, svako može da misli bilo šta, ali Nedim Remili je na svojoj poziciji najbolji na svetu, a Agustin Kasado i Jehja el-Dera su više odgovarali mom sistemu. Konkurencija je bila jaka”.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Ono što se zamera Iliću da je u timu bio samo jedan Mađar, i to defanzivac Patrik Ligetvari.

Vremenom smo želeli da ponovo pozovemo i integrišemo mlade Mađare, ali iskustvo pokazuje da je potrebno vreme za njihov razvoj. Moramo da budemo strpljivi, jer će možda zbog rezultatskog pritiska dobiti manje prilika, ali pamtimo i nastup Zorana Ilića prošle godine u finalu prvenstva protiv Segedina. Naš izuzetno važan cilj je bio da vratimo titulu šampiona Mađarske u Vesprem, u prvoj sezoni u Ligi šampiona, naveden cilj je bio samo prolazak iz grupe. Tada smo izgradili tim, promenili su se ciljevi, povećao pritisak, ali je povratak domaće hegemonije neupitan”.

Iskustvo iz Vesprema sigurno će biti dragoceno za naredni izazov.

Definitivno treba da se usavršavam taktički i u komunikaciji. Ove godine sam naučio kako da motivišem igrače ovog nivoa i u manje važnim utakmicama. Ono što očekujem od drugih, prvo zahtevam od sebe. Želim da radim kako bih postao sve bolji trener. Leto je i tek smo pre nekoliko dana dobili odgovor o našoj budućnosti, tako da sada ne mogu ništa, čekam. Moj sin Tadej ide u školu u Vespremu, živimo ovde, ali ako budem potreban negde drugde, preselićemo se”.

Vesprem dva puta zaredom nije uspeo da se plasira na fajnal-for Lige šampiona. To je bio i glavni razlog prekida saradnje posle isteka trogodišnjeg ugovora.

Prve godine smo savladali Olborg, stigli do Kelna, druge godine, mora se priznati, Kjelce je zasluženo pobedio. Pritisak na nas je bio prevelik obe godine, već na početku sezone svi su pričali da će Vesprem konačno osvojiti Ligu šampiona. PSŽ je bio u sličnoj situaciji, ove dve ekipe još nisu osvojile Ligu šampiona, pa je očekivanje bilo veće. Želeo sam da skinem ovaj teret sa momaka, rasteretim se kako bi mogli da igraju opuštenije, ali posle revanša protiv Olborga video sam na njima na aerodromu da su strašno umorni, skoro da im je laknulo”.

Bilo je ovih sezona i velikih pobeda, ali na početku sezone.

Pamtiću istorijske pobede u Barseloni. Veliko je iskustvo što sam kao trener uspeo da uradim sa Vespremom u mađarskoj ligi kao sa Kilom 2012. godini, da završimo sezonu bez poraza u šampionatu Nemačke. Nikada neću zaboraviti da mi je najbolji klub na svetu dao priliku da se razvijam i radim. U Vespremu sam 11 godina, osećam se kao da pripadam ovde. Veoma mi je žao što klubu nisam mogao da donesem trofej Lige šampiona koji on tako očajnički želi. Bio bih najsrećniji da nam je to uspelo”, zaključio je Ilić za Nemzeti Sport.

Vesprem je u sredu i zvanično saopštio da će Ćavi Paskval da bude Ilićev naslednik na kormuilu. Mađarski šampion je Dinamu iz Bukurešta platio 200.000 evra za slobodu bivšeg trenera Barselone.

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


tagovi

Momir IlićVespremEHF Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara