ZA ISTORIJU! Žalgiris vaskrsnuo, slavio u Madridu posle 20 godina i otišao u TOP 8 (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.04.19. | 22:55

Neverovatna priča litvanskog prvaka i povratak među osam najboljih

Pre godinu dana najprijatnije iznenađenje, ove sezone za kategoriju “Najluđi prolaz u TOP 8”! Žalgiris je učinio nemoguće, slavio je na terenu aktuelnog evropskog prvaka i overio plasman u četvrtfinale Evrolige. Sada su i definitivno sve dileme rešene - ma kako se završili sutrašnji mečevi, u četvrtfinale idu Fenerbahče, CSKA, Real, Efes, Barselona, Panatinaikos, Baskonija i Žalgiris. Upravo tim redom!

Žalgiris je ostvario prvi trijumf u Madridu posle bezmalo 20 godina čekanja, ujedno i najvažniji ove sezone jer je istim napravio čudo i obezbedio plasman u četvrtfinale drugu godinu zaredom - 93:86 (25:27, 21:10, 20:23, 27:26). Evropska Pepeljuga još jednom je pogazila sve projekcije i očekivanja kako bi ostvarila fantastičan rezultat! I, eto kurioziteta - Žalgiris je ponovo eliminisao Olimpijakos! Prošle sezone u direktnom četvrtfinalnom okršaju, sada za TOP 8! 

Izabrane vesti

Imamo parove četvrtfinala! Real opet na Panatinaikos, Fenerbahče čeka Žalgiris

Da ste bilo koga pre samo mesec dana pitali da li Žalgiris ima šansu da ode u četvrtfinale, verovatno bi vas svi gledali kao ste izgubili razum, a sada... Litvanski gigant prebacio je u petu brzinu i u poslednjih deset utakmica u svim takmičenjima igrao košarku vrednu divlnjenja! Onda kada su svi kiksali i prosipali trijumfe, Žalgiris je protutnjao kao formula, preskočio Bajern, Makabi, Olimpijakos i Armani kako bi zauzeo osmu poziciju i ostvario zaista neočekivan, možda čak i senzacionalan rezultat. Jer, setimo se koliko je Žalgiris problema imao sa povredama najboljih igrača, u kakvoj je krizi rezultata bio, a na kraju je poput Rokija Balboe ustao kao najveći pobednik i uprkos svim udarcima rasturio protivnike i zaslužio svoje mesto u osam najboljih u Evropi. Nanizao je šest evropskih pobeda, uzeo mere Gran Kanariji, Bajernu, Makabiju, Darušafaki, Olimpijakosu, sada Realu i pokazao zašto nikada ne treba odustajati, čak i kada su svi protiv vas. 

Mada ni sada nije jasno kako je uspeo da zadrži Brendona Dejvisa, Žalgiris će narednog leta gotovo sigurno ostati bez svog lidera i jednog od najboljih centara Evrolige trenutno! Dejvis je brutalno dominirao reketima i nema dileme da će po završetku sezone biti na ceni. Izmrcvario je Real i izašao kao pobednik iz obračuna sa Valterom Tavaresom, a na kraju je upisao strašne brojke – 27 poena (10/15 iz igre), 10 skokova, po dve asistencije i ukradene lopte! I sve to za nešto više od 26 minuta na terenu. Sve ono što je bilo važno uradio je i ubacio Dejvis. Bio je neverovatno siguran iz igre, a mirne ruke i hladne glave na liniji slobodnih bacanja i sve što bi Tavares ili Entoni Rendolf servirali, on bi imao adekvatan odgovor. Na kraju su iz dve Realove greške igrači Žalgirisa dobili šansu koja se ne propušta. Leo Vesterman je s penala uvećao prednost na 89:83, na samo 26 sekundi pre kraja, da bi pobedu overio stabilni Edgaras Ulanovas sa penal crte. Dejvis je u završnih i najbitnijih pet minuta utakmice postigao čak 12 poena i tako prelomio Kraljevski klub. 

Zanimljivo, uz Dejvisa je samo još Antanas Kavalijauskas imao dvocifreni učinak kod Žalgirisa sa deset poena, ali su još sedmorica njihovih saigrača imali bar po pet poena. Kod Reala Valter Tavares je bio nepogrešiv iz igre i meč je završio sa 22 poena (10/10), uz još sedam uhvaćenih lopti. Rendolf je imao 17 poena i pet skokova, dok je Džejsi Kerol dopisao još 11 poena. Doduše, od prvih taktova utakmice bilo je jasno da Pablo Laso neće zapinjati. Serhija Ljulja nije bilo u timu, ali su mu lekari konstatovali problem s butnim mišićem leve noge, zbog čega će možda biti van stroja čak mesec dana! Ognjen Kuzmić je odigrao pet minuta, ali bez učinka.

EVROLIGA - POSLEDNJE KOLO

Četvrtak

CSKA Moskva - Baskonija 82:78
/Klajburn 16 - Uertas 17/

Anadolu Efes - Olimpija Milano 101:95
/Micić 18 - Džejms/

Panatinaikos - Budućnost 87:67
/Gist 23 - Kol 14/

Real Madrid - Žalgiris 86:93
/Tavares 22 - Dejvis 27/

Petak

19.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Makabi Tel Aviv (4,40)
20.00: (1,17) Bajern Minhen (20,0) Gran Kanarija (5,50)
20.30: (1,03) Olimpijakos (28,0) Darušafaka (12,0)
21.00: (1,20) Barselona (19,00) Himki Moskva (5,00)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport


tagovi

Real MadridŽalgirisBrendon DejvisValter TavaresEntoni Rendolf

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara