Kalatesova NBA noć - 11/12/18! Prvi tripl-dabl posle Vujčića, Jović i Vilijams razdvojeni, Budućnost samlevena (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.04.19. | 21:39

Kakva utakmica najboljeg igrača Panatinaikosa

Jurio je, jurio, jurio i na kraju stigao do svog cilja! Poput čuvenih najava kolege Ilije Kovačića u emisiji NBA Action, Nik Kalates je ono najbolje u ligaškom delu Evrolige ostavio za kraj i ispisao najlepše stranice istorije evropske košarke! Najbolji igrač Panatinaikosa odigrao je utakmicu koja će se pamtiti zauvek. Postao je tek drugi igrač u istoriji moderne Evrolige posle Nikole Vujčića koji je upisao tripl-dabl - hrvatski as to učinio dva puta -, a umalo je stigao i prestigao rekord Stefana Jovića po broju asistencija. Na kraju se zaustavio na 18 podeljenih dodavanja, čime se "ugurao" između srpskog plejmejkera i nekadašnjeg asa Crvene zvezde Markusa Vilijamsa! Na sve to upisao je 11 poena (5/13 iz igre, 1/4 za tri) i 12 skokova, što elitno klupsko takmičenje u ovom formatu ne pamti...

Imamo parove četvrtfinala! Real opet na Panatinaikos, Fenerbahče čeka Žalgiris

Izabrane vesti

Panatinaikos je očekivani upisao trijumf protiv Budućnosti s ubedljivih 87:67 (23:21, 26:15, 17:20, 21:11), overio šesto mesto na tabeli i zakazao okršaje protiv madridskog Reala u četvrtfinalu Evrolige. Budućnost je do nogu potučena u Atini, ali nije se ni očekivalo da će izabranici Jasmina Repeše baš u poslednjem kolu upisati prvi evropski brejk u sezoni i to u situaciji kada je Panatinaikosu pobeda i te kako bila potrebna. I dalje vladajući šampion Jadranske lige igrao je koliko mu je domaćin to dopuštao, a gledajući raspoređenu minutažu, Repeša nikoga u rotaciji nije preterano štedeo. Ne treba podsećati da Budućnost u nedelju čeka najvažnija utakmica dosadašnjeg toka sezone i majstorica u Zagrebu protiv Cedevite, gde staje pitanje odlaska u finale i odbrane trona. 

Evropa će zasigurno dugo pričati o igrama Nika Kalatesa, a najviše o večerašnjem izdanju! Nije blistao u procentima šuta, imao je i šest izgubljenih loti, ali je večeras postavio ovosezonski rekord po broju podeljenih asistencija u jednoj utakmici! Jedna mu je nedostajala da sustigne Jovića na vrhu večne liste, ali je ostao na dodavanje više od Vilijamsa. Koliko je samo Nik Kalates dominantan ove sezone govori sledeći podatak – od deset izdanja svih igrača s najviše asistencija ove sezone, grčki majstor ih ima čak sedam! Odnosno, Kalates drži prve četiri pozicije... Posle ovih 18 asistencija, po 14 je upisao pre dve sedmice protiv Armanija i Makabija u prvom delu sezone, a onda još 13 prvog dana februara protiv Efesa. Da nije bilo Fakunda Kampaca sa 13 i Serhija Rodrigeza i Luke Vildoze sa po 12 dodavanja, Kalates bi sve pozicije na vrhu držao za sebe! Ovako, neverovatni Grk ima još po 12 asistencija upisanih protiv Darušafake i Barselone u prvoj polovini sezone, pa još 11 u drugom okršaju s Dačkom, ali i protiv Himkija, Bajerna i Armanija. Deset uspešnih dodavanja imao je protiv Makabija i CSKA... Da se zalediš!

Na sve što smo naveli treba znati i da je Nik Kalates ove sezone imao čak devet dabl-dablova samo u ovoj sezoni, a da mu je u još četiri navrata bio nadomak takvog učinka. Igre za duboki naklon. Zanimljivo, Nikola Vujčić je tokom prebogate karijere ostvario dva evroligaška tripl-dabla u dresu Makabija - protiv Prokoma 2005. i ljubljanske Olimpije godinu dana kasnije. 

Što se utakmice tiče, sve dileme praktično su bile rešene na kraju prvog i početkom drugog poluvremena, kada je Panatinaikos furioznom igrom otišla na 17 poena viška (58:41) posle čega je bilo jasno šta se sprema gostima. Budućnost jeste zapretila nakratko, čak i do kraja trećeg kvartala uspela da spusti zaostatak na osam poena (64:56), ali to nije mnogo vredelo. PAO se brzo vratio na dvocifrenu razliku i mirno priveo utakmicu kraju... 

Kod Panatinaikosa blistao je i Džejms Gist sa 23 poena, od čega osam sa penala, te osam skokova i tri asistencije. Dešon Tomas je upisao 17 poena i pet uhvaćenih lopti, a Janis Papapetru 12 poena i osam skokova, uz tri podeljena dodavanja. Na drugoj strani 16 poena i osam skokova imao je Goga Bitadze, a dvocifreni učinak imali su još i Noris Kol sa 14, odnosno Erl Klark i Nemanja Gordić sa po 10 poena. Kol je takođe ubeležio sedam asistencija, šest skokova i pet izgubljenih lopti.

Kakav momenat čiste inspiracije za Nika Kalatesa...

EVROLIGA - POSLEDNJE KOLO

Četvrtak

CSKA Moskva - Baskonija 82:78
/Klajburn 16 - Uertas 17/

Anadolu Efes - Olimpija Milano 101:95
/Micić 18 - Džejms/

Panatinaikos - Budućnost 87:67
/Gist 23 - Kol 14/

Real Madrid - Žalgiris 86:93
/Tavares 22 - Dejvis 27/

Petak

19.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Makabi Tel Aviv (4,40)
20.00: (1,17) Bajern Minhen (20,0) Gran Kanarija (5,50)
20.30: (1,03) Olimpijakos (28,0) Darušafaka (12,0)
21.00: (1,20) Barselona (19,00) Himki Moskva (5,00)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


tagovi

Džejms GistDešon TomasNik KalatesPanatinaikos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara