Karter poentira preko Enisa (Foto: FIBA)
Karter poentira preko Enisa (Foto: FIBA)

Lekcije su tu da se uče: Unikaha preokretom stigla do borbe za krunu u Beogradu

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.04.24. | 23:08

Izabranici trenera Ibona Navara nadoknadili zaostatak u drugom poluvremenu polufinalnog duela sa Mursijom i zakazali obračun sa Tenerifima u nedelju od 20.00

Za titulu FIBA Lige šampiona će se u nedelju od 20.00 u beogradskoj Areni boriti košarkaši Tenerifa i Unikahe. To je jasno nakon što je u drugom polufinalnom duelu ekipa iz Malage uspela da posle preokreta u drugih 20 minuta savlada Mursiju 80:74 i tako obezbedi sebi mesto u prvom finalu gde će biti u prilici da posle Kupa Koraća iz 2001. i Evrokupa iz 2017. osvoji treći evropski trofej. Pre toga će se od 17.00 u meču za treće mesto sastati Peristeri i Mursija

Uspeli su izabranici trenera Ibona Navara da ne dozvole ponavljanje košmarnog scenarija od lani kada su takođe na završni turnir ušli sa ulogom prvog favorita, da bi posrnuli već na prvoj stepenici. Mada je bilo gusto, veoma gusto.

Izabrane vesti

Iako su navijači Unikahe sa sobom na daleki put poneli i rekvizite u vidu muzičkih instrumenata kojima su davali ritam utakmici, posle prvih 20 minuta im nije bilo do pesme. Ni celokupni orkestar sa sve trubama i bubnjevima nije uspeo da deluje melodično na igru momaka u zelenim dresovima koji su od samog starta bili u zaostatku za ekipom trenera Sita Alonsa.

Čak, neretko i dvocifrenim (najveći minus iznosio 11 poena razlike), međutim na veliki odmor su posle pogođenog šuta Kalinoskog iz skraćenog kornera uz zvuk sirene uspeli da odu sa rezultatom 40:33. Daleko da je to bilo od pohvalnog, ali je barem moglo da im pruži neku utehu pred nastavak meča.

Fantastično je Mursija otvorila meč, tačno znajući gde da “gađa” protivnika koga i te kako dobro poznaje, kao i on nju. Praktično savršeno prvo poluvreme je odigrao crnogorski centar Marko Tadorović koji je na svom kontu imao 12 poena, dok je u početnoj deonici značajan doprinos dao i Rodions Kuruc, nekadašnji igrač Partizana koji očigledno još dobro pamti obruče u Areni iz perioda kada je nosio crno-beli dres. Zadovoljstvo više je za njih pričinjavalo i to što su utakmicu kontrolisali bez vidljivog poenetrskog učinka jednog od glavnih strelaca Dilana Enisa.

U brzom tempu se igralo od početka, a tako se i nastavilo. Prava “run and gun” košarka, sa dosta eksplozivnosti za koju je šteta što više ljudi nije došlo da vidi uživo. Oni koji jesu mogli sa da uživaju još više nego u prvom polufinalnom duelu.

Kada je u uvodnim minutima trećeg perioda i Enis krenuo da se razigrava, delovalo je da nema spasa ekipi iz Malage, međutim ovog puta je usledio odgovor. I to kakav! Serijom 12:0 je Unikaha sa minus 11 došla do plus jedan čime je potpuno okrenula tok meča. Odlično su pre svega birali šuteve momci Ibona Navara, a uz to su zagospodarili vazdušnim prostorom ispred rivalovog koša i uzimali gotovo svaku loptu.

Sasuli su šaržer trojki na koš Mursije od kojih je veliki broj ispaljenih hitaca pronašao put do mete, a time i put do potpunog preokreta pred odlučujućih deset minuta (55:59). Blizu 30 poena su ubacili Navarovi momci u trećoj deonici ne dozvolivši rivalu da mu se šegači u reketu, već ga oteravši daleko od njega.

Vidljivo je bilo da je Unikaha u drugom poluvremenu podigla intezitet odbrane, Todorović i Kuruc dugo nisu ubacili ni poen u nastavku, dok su se na drugoj strani Peri i Karter probudili na vreme, te uz Đedovića i Osetkovskog uspeli da načinjeni razliku u trećem kvartalu povećaju na tri i po minuta pre kraja.

Kada se činilo da Mursija polako polaže oružje, usledila je serija 9:0 kojom su na nešto više od minut do kraja, Alonsovi izabranici prišli na samo minus jedan. U pravi čas za Unikahu je stigla nova trojka iz ruku Kalinoskog, da bi potom dva slobodna bacanja promašio Kuruc, a na drugoj strani Karter još jednim pogotkom sa linije 6,75 metara definitivno presudio protivniku.

LIGA ŠAMPIONA – FAJNAL FOR

Petak:

Tenerife - Peristeri 97:93

/Gaj 34 - Mitru Long 18/

Mursija - Unikaha 74:80

/Todorović 18 – Karter 14/


tagovi

FIBA Liga šampionaUnikahaMursija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara