Luis Enrike (©reuters)
Luis Enrike (©reuters)

Španiju stigla sportska pravda: Pružili smo ruku pobedniku, žalimo što nismo iskoristili nijedan od 11 šuteva

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.12.22. | 22:54

“Osećam se vrlo dobro u svojoj ulozi i da je samo do mene, zbog ljubavi koju sam dobio, radio bih ovaj posao do kraja života. Ali, moram da donesem odluku najbolju za sebe i ovaj tim“, kaže Luis Enrike

Luis Enrike je na konferenciju stigao vedrog lica i potpuno opušten. Dijametralno suprotno od onoga što se očekivalo posle eliminacije Španije od Maroka na penale...

Izašao je pred novinare vedrog duha, prihvatio odgovornost za eliminaciju i poručio igračima da bi sa njima išao i u smrt. Oduševio ga je igrač sa brojem “8“ kome nije zapamtio ime, a na pitanje da li ostaje nije dao konkretan odgovor.

Izabrane vesti

Ima i jedna stvar zbog koje žali, a to je minutaža Pabla Sarabije...

“Dao sam mu šansu minut pre kraja i on mi je doneo dve šanse. Šutirao je i penal. Pogrešio sam što mu nisam dao veću šansu“, priznao je Enrike.

Subota, 16.00: (6,00) Maroko (3,60) Portugalija (1,70)

O samoj utakmici... Na konstataciju novinara da je možda nedostajalo kontrole lopte, Španac se naljutio:

“Gde ste vi bili tokom utakmice? Jeste gledali uopšte ka terenu ili ste bili okrenuti leđima sve vreme? Pa, ako smo nešto radili, to je dominacija u posedu. Možemo samo da budemo nezadovoljni zbog toga što nismo stvorili dovoljno šansi. Nedostajao nam je gol. Više sam nego zadovoljan izdanjem mog tima, koji su savršeno sproveli u delo moju ideju fudbala. Ponosan sam na njih. Bunu je branio spektakularno i Maroku želim sve najbolje“.

Na pitanje šta nedostaje Španiji da bi bila u vrhu, uzvraća:

“Jako sam zadovoljan profilom igrača koje imam. Njih sam birao i sa njim bih išao do smrti. Čestitam im zbog načina na koji su se takmičili. Žao mi je što nismo obradovali navijače“.

Verovatno najvažnije pitanje – hoće li Luis Enrike ostati selektor?

“Ne mogu to da vam kažem, ne znam. Nije ovo trenutak da pričamo o mojoj budućnosti. Ne postoji interes za tako nešto. Osećam se vrlo dobro u svojoj ulozi i da je samo do mene, zbog ljubavi koju sam dobio, radio bih ovaj posao do kraja života. Ali, moram da donesem odluku najbolju za sebe i ovaj tim“.

Da li je španska javnost olako shvatila Maroko?

“Ne mogu da kontrolišem šta javnost i mediji pišu i pričaju, ali mogu da kažem da je ovo bila čista utakmica. Deca širom planete mogla su da vide kako se ostaje veliki u porazu. Najvažnije je da budete primer mladima, a verujem da su oba tima bila baš to za decu“.

O penalima...

“Birao sam prvu trojicu koji će da šutiraju penale. Pogledao sam svakog od njih u oči, izabrao ih, posle toga su ostali mogli sami da odluče. Kada bih opet birao, isto bih izabrao“.

Enrike nijednog trenutka nije izgledao kao izduvan balon, naprotiv...

“Ovo je sport. Igrači su dali 100 odsto sebe i uradili su sve što se od njih tražilo. To je to, nismo imali sreće. Nemam šta da zamerim igračima. Jedino mi je žao Sarabije“.

Poruka posle svega...

“Mnogo lepih stvari ima u pozivu trenera, da učiniš mnogo ljudi koje ne znaš srećnim. Ponekad vidim igrače Argentine i vidim kako se nose sa prevelikim pritiskom. Ovo je fudbal, sport, nije rat. Hajde da vidimo da li će Argentina na kraju otići tamo da gde zaslužuje da bude“.

O tome koji mu se igrač Maroka posebno svideo...

“Bunu je bio MVP, ali igrač sa brojem '8' (Azedin Unahi prim. aut) me je iznenadio. Ne znam mu ime, ali način na koji je trčao, delovao je neumorno“.

Mnogi smatraju da je Španiju stigla sportska pravda zbog poraza od Japana u poslednjem kolu...

“Fudbal je divan sport, ali pobednik je samo onaj koji zna da napada i iskoristi svoje šanse. Voleo bih da smo otišli dalje. Koštalo nas je to što nismo postigli gol iz 11 šuteva. Sarabija je pogodio stativu, u penal ruletu nismo imali sreće“.


tagovi

Luis EnrikePablo SarabijaKatar2022Fudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara