Al Tani, Embape i Makron (Reuters)
Al Tani, Embape i Makron (Reuters)

Pitanje od državnog značaja: Embape ide na raport kod Makrona i glavnog Katarca

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.02.24. | 00:24

Da li će pritisak sa najviših instanci uspeti da opet ubedi Francuza na ostanak u domovini?

Otkako se pojavio na fudbalskoj ceni kao maloletni tinejdžer, Kilijanu Embapeu je javnost često nalazila sličnosti sa slavnim Peleom i njegovim počecima. Jedna od stvari koja je obeležila Peleovu karijeru je i zabrana od strane države Brazila da napusti tamošnji fudbal i pređe u neki od evropskih klubova koji su rezali vene za njim. Pele je bio pitanje od državnog značaja i Brazil nije smeo da ga pusti. Tek pred kraj karijere je dobio zeleno svetlo da ode u američki Kosmos.

Embape je takođe celu karijeru do sada proveo u domovini igrajući za Monako i PSŽ i postao zaštitno lice Lige 1. Francuski šampionat u Embapeu ima simbol kakav nema nijedna liga u Evropi. Domaću megazvezdu. Ali i taj scenario se bliži kraju jer je Embapeu odlučio da npuasti PSŽ. Nije to još javno priznao ali cela fudbalska planeta je ubeđena da će sledećeg leta napokon zadužiti beli dres Real Madrida koji ga zove godinama.

Izabrane vesti

I pre dve godine ja malo falilo da Embape ode u Real Madrid ali je tada promenio mišljenje u poslednji tren i produžio ugovor sa Pari Sen Žermenom. Javna je tajna da je ogroman uticaj na tu njegovu odluku tada imao sastanak sa predsednikom države Emanuelom Makronom.

Makron je tada priskočio u pomoć katarskim prijateljima na čelu Pari Sen Žermenu i objasnio Embapeu da bi njegov ostanak u Ligi 1 bio stvar od nacionalnog značaja za tamošnju državu i sport. Naravno, Kilijan je to sve debelo naplatio ali sada se i ne obazire na ponude Kataraca koji ga obasipaju zlatom samo da ostane u Parizu.

Poslednju šansu da naprave još jedan veliki preokret, Arapi će imati sutra u Jelisejskoj palati na svečanoj večeri kod Makrona na koju je pozvan i Embape. Predsednik Francuske će upriličiti svečanost sa ekskluzivnim gostima povodom posete katarskog emira Tamima bin Hameda al Tanija koji prvi od dolaska na tron 2013. godine dolazi u zvaničnu posetu Francuskoj.

Vladar Katara je konačni vlasnik svega što pripada katarskim fondovima, pa tako i Pari Sen Žermena. Retko se direktno uključivao u bitne odluke, a još ređe je to radio u javnosti. Oslonio se na bliskog saradnika Nasera Al Kelaifija koji vodi pariški klub otkako su ga Katarci kupili 2012. Ipak, Al Kelaifi je očigledno ispucao sve adute u pregovorima sa Embapeom i ovoga puta će francuski napadač morati da sasluša šta to ima da kaže glavni katarski gazda.

Iako je povod Al Tanijeve posete politička kriza u Izraelu, francuski mediji uveravaju da poziv Embapeu nije slučajnost i da će Makron i Al Tani zajedničkim snagama pokuušati da ubede mladu zvezdu u novu promenu mišljenja i ostanak u Parizu. Možemo samo da pretpostavimo kakve finansijske argumente može da ponudi jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

Embapeovo trenutno raspoloženje je da je završio sa Pari Sen Žermenom i čeka zvaničnu ponudu Real Madrida. Ali za državu koja je šokirala celu planetu kada je kupila organizaciju Mundijala, nerešivi problemi se uglavnom rešavaju ponudama koja se ne odbijaju.


tagovi

Kilijan EmbapeTamim bin Hamad al TaniEmanuel Makron

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara