(©Reuters)
(©Reuters)

We are Derby, Super Derby, Super Rams

Vreme čitanja: 8min | sub. 27.04.24. | 15:32

Pobedom nad "fenjerašem" Karlajlom sa 2:0 u poslednjem kolu Lige 1, Ovnovi sa Prajd parka se vratili u Čempionšip posle dve godine

We are Derby, We are Derby, Super Derby, Super Rams", pevaće se naredne sezone na Prajd parku u Čempionšipu. Posle dve godine tavorenje u trećeligaškom karavanu u Engleskoj, nekadašnji premijerligaš vratio se u najjaču drugu ligu na svetu, a dugoročni cilj ambicioznog vlasnika Dejvida Klouza je elitni rang.

U poslednjem kolu Lige 1, Debiju je bio potreban bod protiv najgore ekipe u šampionatu Karlajla, ali tim Pola Vorna ništa nije prepustio slučaju i pred krcatim tribinama (kapacitet stadiona 33.597 gledalaca) vratio se u Čempionšip posle dve godine. Ostvaren je trijumf sa 2:0 golovima Maksa Birda u petom i Džejmsa Kolinsa u 59. minutu u slavljeničkoj atmosferi u timu iz Istočnog Midlendsa. Vejn Runi nije uspeo da sačuva Ovnove u sezoni 2021/2022, kada su bili veliki finansijski problemi i pretio je bankrot kluba duge tradicije. Prošle sezone je malo falilo za plej-of, osvojeno je sedmo mesto, prvo ispod crte za doigravanje, a ove je samo Portsmut bio bolji. Derbi je sa druge pozicije izborio promociju u viši rang. Slaviće se danima u okrugu Derbišer, u gradu koji je prema popisu iz 2021. godine imao oko 260.000 stanovnika.

Izabrane vesti

Procvat kluba vezuje se za lokalnog biznismena, velikog navijača Derbija Dejvida Kloza, Kralja nekretnina u Derbišeru, čiji bogatstvo se procenjuje na oko 400.000.000 evra. Prvo je kupio stadion Prajd park, a leta 2022. godine je uložio u Kaunti oko 40.000.000. Sanirani su dugovi, stegnut je kaiš, domaćinski se trošilo i krenulo se napred. Stigao je u poslednji čas kao spasilac, sedam dana pre najavljene likvidacije kluba. BBC je ove godine pisao da je Klouz uložio oko 64.000.000 evra od leta 2002. godine i spreman je da vrati Derbi na staze stare slave.

Verujem da bi klub nestao za pet dana da nismo sklopili dogovor 1. jula 2022. godine. Nije bilo novca za isplatu plata. Bio je to kraj puta, nije bilo tako jednostavno”, prisetio se biznismen koji je pre ulaska u posao sa nekretninama bio pilot.

21.00: (3,45) Hal Siti (3,50) Ipsvič (2,10)

Klouz je lokalni heroj u gradu. Na ulici mu se navijači zahvaljuju, žele da se slikaju s čovekom koji je spasio njihov voljeni klub.

Klub je bio na aparatima za održavanja života. Kada sam stigao, neke stvari su me zaprepastile. Nisam razumeo zašto su moji prethodnici krenuli određenim pravcem. Potrošeno je pet od šest miliona evra na igrače za koje nije uzet ni jedan peni za obeštećenje. Kada sam pogledao papire, danima nisam spavao”, istakao je engleski biznismen i dodao:

Derbi Kaunti je veliki klub i ako ga shvatimo kao treba, nema razloga da se ne vratimo u Premijer ligu u godinama koje slede. Kratkoročni cilj je promocija u Čempionšip”, obećao je viši rang Klouz u prvom intervjuu kao čelni čovek Derbija koji je dao za britanski Telegraf.

U septembru je na kormilu Derbija stigao Pol Vorn, koji je pre toga uspešno vodio Roteram. Dobio je četvorogodišnji mandat, a prve sezone je za “dlaku” pobegao plej-of u Ligi 1. Klouz je trenera Borna naziva “Kraljem Lige 1". Imao je poverenje u harizmatičnog 50-godišnjeg stručnjaka da će da bude vesnik renesanse na Prajd parku.

Igrački kadar je skroman shodno rangu u kome se nalazi klub slave prošlosti. Procenjen je na 16.150.000 evra, što je treći po vrednosti u Ligi 1, iza Piterboroa i Boltona. Najbolji strelac tima u sezoni bio je iskusni napadač Džejms Kolins koji je dao 14 golova. Najpoznatiji igrač Derbija je krilo, reprezentativac Gvatemale, Natanjel Mendez Laing. Njegov gol prošle nedelje protiv Kembridža je najavio današnju overu Čempionšipa. On je ove sezone postugao 10 golova u Ligi 1, a utakmica prošle nedelje mu je bila juibilarni 100. u crno-belom dresu.

Pol Vorn (©Reuters)Pol Vorn (©Reuters)

Derbi se dokopao Čempionšipa sa najstarijim timom u ligi. Čak 12 igrača ima više od 30 godina.

Ima sve svoje prednosti i mane. Dobijamo ‘stare kosti’, ali takođe i liderstvo i jedinstvo u svlačionici”, rekao je Vorn za BBC.

Stručnjak koga je doveo "Kralj nekretnina" čim je postao vlasnik Kauntija bio je pod rafalnom paljbom navijača kada je krajem oktobra prošle godine Derbi bio tek deveti. Navijači su tražili “njegovu glavu”, ali je Klouz stao iza nekadašnjeg trenera Roterama. Ekipa je zaigrala mnogo bolje i danas se slavi u Derbiju i okrugu Derbišer.

Početak sezone nije prošao onako kako smo želeii. Nekoliko letošnjih pojačanje nije krenulo tako dobro kao što smo mislili. Utakmica protiv Sitveniža nje bila tipična za Ligu 1. Ne možete da imate samo kontrolu nad loptom i ništa drugo. Morate da zasučete rukave i dobijete bitku. Fudbal nije komplikovana igra, ali je zasnovana na samopouzdanju. Vratili su se povređeni igrači, forma je krenula uzlaznom putanjom i pokrenuli smo se”.

Vorn je tri puta ulazio iz Lige 1 u Čempionšip. Taj zadatak je dobio u septembru 2022. godine kada je stigao u Istočni Midlends.

Sećam se koliko je Dejvid bio sjajan sa mnom posle te utakmice sa Stivenidžom. Drago mi je i zbog njega jer znam koliko voli klub”, rekao je menadžer Ovnova.

Derbijeva maskota je ovan po imenu Remi, koji takođe radi na održavanju veza kluba sa navijačima u Istočnom Midlendsu, kao što su posete školama radi promocije obrazovanja i dobrotvornih događaja. Zanimljivo da je Remi bio prva maskota sa punim radnim vremenom u britanskom fudbalu. Tradicionalne Remijeve aktivnosti uključuju izvođenje jedanaesteraca sa publikom na poluvremenu i zagrevanje navijače pre meča i ohrabrivanje tokom utakmica. Remi je veoma popularna figura među fanovima Remsa, pa je 2005. godine je izdao svoj prvi DVD, koji sadrži lik koji čita iz Ezopovih bajki. Ubrzo nakon toga, Remiju se pridružio ženski ekvivalent i njegova sestra po imenu Evei. Međutim, nije se dugo zadržala u Parku ponosa i otišla je na "odmor" u Sjedinjene Američke Države. Vratila se iz 10 godona kasnije, 3. oktobra 2015. na domaćem meču protiv Brentforda.

Derbi ima jedinstveno priznanje da je jedini grad koji je tri puta bio domaćin reprezentaciji Engleske na tri različita stadiona. Prvi meč je bio davne 1895. godine protiv Irske na hipodromu, a sa istim rivalom se igralo na bejzbol terenu 1911. godine, a Prajd park bio domaćin pobede Engleske nad Meksikom sa 4:0 u maju 2001. Prajd park je 7. decembra 2013. preimenovan u iPro stadion, kao deo 10-godišnjeg sponzorskog ugovora od 7.000.000 funti sa globalnom kompanijom za sportska pića iPro. Početkom 2017. vratio je prvobitni naziv stadiona.

Navijači Derbija u misiji spasavanja kluba pre nekoliko godina (©Reuters)Navijači Derbija u misiji spasavanja kluba pre nekoliko godina (©Reuters)

Derbi je često priznat kao "strastveni fudbalski grad“ od strane protivničkih navijača i novinara. Toni Frensis iz Dejli telegrafa je primetio:

Derbi je strastven fudbalski grad... Čak i u Ligi 1, razumna je opklada da će biti gužva na Prajd parku i da poseta neće pasti ispod 30.000. To je istorijsko, geografsko, to je u krvi stanovnika ovog grada. Neka mesta ga imaju, neka nemaju”, rekao je ovaj novinar.

Tokom sezone Premijer lige 2007/08, navijači Derbi Kaunti su više puta spominjani kao najbolji na Ostrvu zbog njihove lojalnosti uprkos katastrofalnoj sezoni u Premijer ligi, poslednjoj u elitnom rangu. Skoro svaka utakmica kod kuće na stadionu Prajd Park bila je rasprodata, a klub je takođe imao veliki broj navijača i u gostima. Navijači Ovnova su osvojili brojne nagrade. Bili su proglašeni za najvernije u zemlji u istraživanju Skaj Sports magazina 2008. godine. Pre 11 godina Nik Vebster je proglašen za navijača godine.

Statistički gledano, klub je imao 12. najveći prosečan broj gledalaca u Engleskoj sezonama 2007/08, 2008/09, i 2009/10. U sezoni 2008/09, Derbi je imao najbrojniju podršku u Čempionšipu, sa većom prosečnom posećenošću od devet klubova Premijer lige. Od prelaska u na stadionu Prajd Park 1997. godine, prosek gledalaca nikada nije pala ispod 23.000 i oni su završili među prvih 20 po prosečnim posetama u poslednjih skoro tri decenije, uprkos tome što su većinu vremena provodili van elitnog ranga. I u ovom šampionatu u trećeligaškom karavanu prosečna posećenost je bila blizu 30.000 gledalaca.

Među slavnim navijačima Derbija spadaju glumci Džordž Kluni, Džek O’Konel i Robert Lindzi , bivši poslanik laburista Denis Skiner, irski pevač Najl Horan, gitarista Grejem Koks, zvezda filmova za odrasle Kiran Li, bokseri Sendi Rajan i Zak Parker...

Glavni rivalski klubovi za Derbi su Notingem Forest, Lester i Lids Junajted. Najveće rivalstvo je sa slavnim Šumarima. Notingem je udaljen samo 23 kilometara istočno od Derbija. Ovnovi sada navijaju da njihov ljuti rival ispadne iz Premijer lige, kako bi se opet igrao derbi Istočnog Midlendsa naredne sezone u Čempionšipu.

Rivalstvo sa Šumarima se razvilo sedamdesetih godina prošlog veka zbog bivšeg menadžera Derbija Brajana Klafa koji je preuzeo Forest, na veliku ljutnju navijača Derbija. Smatra se da se rivalstvo odnosi podjednako zbog legendarnog menadžera, tako i zbog geografske blizine klubova. Animozitet sa Lesterom je zbog blizine, a Lids Junajted nije omiljen zbog stalnih trvenja kada su ova dva kluba bili među najboljim engleskim timovima sedamdesetih godina prošlog veka i neprijateljstva između njihovih menadžera, Brajana Klafa i Dona Revija, što je dokumentovano u romanu i filmu “The Damned United”. Ovo rivalstvo je tradicionalno jače na Derbijovoj strani: dok Derbi Lids smatra svojim drugim ili trećim najvećim rivalom, navijači Lidsa se više fokusiraju na svoju mržnju prema Mančester junajtedu i Čelsiju.

Studija iz 2019. pod nazivom “Liga ljubavi i mržnje” izvestila da je za navijače Derbija u čak 88 odsto najveći rival Notingem Forest, odnosno da Šumare najviše mrze.

U ovom veku jedan od popularnijih igrača Derbija bio je prgavi Velšanin Robi Sevidž, poznati grubijan engleskog fudbala koji je boje ovog kluba nosi od 2008. do 2011. Trojica igrača koji su u Kuću slavnih Premijer lige, a nekada su nosili dres Derbija ili su bili treneri ovog kluba su Frenk Lampard, Vejn Runi i Ešli Kol.

Na klupi ovog tima osim pominjanog Vejna Runija poslednjih godina je sedeo Holanđanin Filip Koku, dok je Frenk Lampard u sezoni 2018/2019 doveo Ovnove do finala plej-ofu u Čempionšipu, ali nije uspeo da ga uvede u Premijer ligu. Kasnije je preuzeo Čelsi i nije se proslavio.

Derbi se prvi put takmičio u Evropi 1972/73. Sedamdesete godine prošlog veka su bile vrhunac Derbi Kauntija u engleskom fudbalu, kada su se kvalifikovali za međunarodna takmičenja u tri od četiri sezone.

(©Reuters)(©Reuters)

Derbi je poznat i po istorijskoj lošoj sezoni u Premijer ligi 2007/08. Ovnovi su imali samo jednu pobedu. Takođe su izjednačili ili postavili nekoliko rekorda Premijer lige koji traju do danas, uključujući najmanji broj pobeda kod kuće (1, zajedno sa Sanderlendom), najmanje golova (20), najmanje pobeda u gostima u šampionatu (0, zajedno sa još pet klubova), najviše poraza u prvenstvu (29, zajedno sa još tri kluba). Negativni rekordi uključuju najmanje bodova u sezoni, samo 11, najgora gol razlika (-69)… Klub takođe drži rekord po broju uzastopnih ligaških utakmica bez pobede - 36 mečeva u dva šampionata između 22. septembra 2007. godine i 13. septembra 2008.

Derbi opet u Čempionšipu. Po svemu mu je tamo mesto, a uskoro mogao bi na Prajd parku da se zaigra i premijerligaški fudbal. Na to Ovnovi čekaju već 16 godina.



tagovi

Derbi kauntiEngleska 3Čempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara