Nikola Jokić (©Reuters)
Nikola Jokić (©Reuters)

Znaju li Lejkersi gde je fabrika metli? Jasno je da je Denver bolji tim, a trener Lejkersa poseban problem

Vreme čitanja: 7min | sub. 27.04.24. | 13:25

Ako i 12. put zaredom izgubi od Nagetsa, tim iz Los Anđelesa će i drugu godinu uzastopno završiti seriju protiv Jokića i drugara s nulom

Hoćemo li večeras da dobijemo prvi tim koji je ispao iz NBA plej-ofa? I to još da bude Los Anđeles Lejkers? Vrlo lako bi moglo da se dogodi jer ih je Denver demoralisao u prva tri meča pa nas ne bi čudilo da i danas bude 'metla'. Videćemo šta će tu da se dogodi noćas od 02:30, a pre toga se igraju još tri meča. Evo naših najava za sve:

ORLANDO MEDŽIK - KLIVLEND KAVALIRS (19.00)

Izabrane vesti

Napravio je Džamal Mosli, trener Orlanda, onu veliku promenu koju smo od njega tražili da napravi nakon prve utakmice - umesto Džonatana Ajzaka u startnu petorku je na poziciju centra stavio Vendela Kartera i na taj način odmah naterao Klivlend da bude pažljiviji u branjenju šuteva trojki. Nije Karter pogodio niti jednu, ali je on pristojan šuter koji se ne sme pustiti na spoljnjem šutu.

Pogađali su zato drugi igrači Medžika - Džejlen Sags je ubacio tri trojke, a Paolo Bankero čak četiri. Trojke su počele da ulaze već na početku utakmice i tako je Orlando ušao u dobar napadački ritam pa je automatski počela da bude i bolja odbrana koja je i inače odlična, jedna od najboljih u NBA ligi. Oduzeli su dobre šuteve igračima Klivlenda, pre svih Donovanu Mičelu i Darijusu Garlandu i to je bio put za uspeh. Dominacija se brzo uspostavila i nastavila se tekom celog susreta koji je brzo bio odlučen pa je Medžik došao do 1-2 u seriji.

Klivlend i dalje ima prednost, a gostujuću pobedu mogu da ostvare bez da puno menjaju plan kojeg imaju celo vreme. I dalje ne trebaju da budu agresivni na odbrani šuteva za trojke svih igrača Orlanda jer je teško da se očekuje da Bankero ponovi meč sa 4/9 za trojke. Trebaju da paze na Franca Vagnera koji je bio bolji u trećoj nego u prve dve utakmice, ali najvažnije za njih je da moraju da dođu do boljih šuteva za Mičela i Garlanda. Njih dvojica su kominisano za trojke imali 2/10, a i celi tim je bio na samo 23,5 odsto. S takvim procentom se ne može da pobeđuje u NBA ligi.

NJU ORLEANS PELIKANS - OKLAHOMA SITI TANDER (21.30)

Nakon prve utakmice je izgledalo da bi Oklahoma u plejofu mogla da plati danas neiskustvu, ali u drugoj se pokazalo da mladi tim Tandera zna šta radi i u ovakvim, najtežim mečevima. Šej Gildžes-Aleksander i društvo su jednostavno kvalitetniji od Nju Orlinsa, posebno kada nema Zajana Vilijamsona.

Nije stvar samo u igračkom kvalitetu, nego i u trenerskom. Mark Degnolt i kroz jedan meč napravi nekoliko promena i prilagodbi u igri, a Vili Grin ne radi onu jednu koja bi mogla da bude jako važna. Nju Orleans jednostavno ne može da starta sa Si-Džej Mekalumom i Jonasom Valančijunasom u petorci jer su oba ta igrača ranjiva u odbrani. Pokazalo se da je Jonas potreban zbog borbe pod košem i neverovatnim skokovima koji su doneli dosta poena i novih napada njegovom timu pa bi Grin trebao da bude hrabar i da stavi veterana Mekaluma na klupu. Nije Mekalum loš, naprotiv, ali u toj ulozi bi mogao da napravi više za tim. Imao bi za protivnike igrače iz drugog tima pa bi lakše mogao da dođe do poena, a početna petorka bez njega donosi puno više taktičkih mogućnosti, posebno u odbrani.

Kada bi Nju Orlins u petorku dodao, recimo, Dajsona Denielsa uz Herberta Džonsa, Treja Marfija, Brendona Ingrama i Valančiunasa, dobio bi visoku petorku u kojoj bi najniži igrač imao 201 centimetar, svi bi mogli preuzimati sve protivničke igrače, a brziona i šut bi bili tu. No. ne verujemo da Grin ima hrabrosti za to pa će Pelikansi morati da nekako razigraju Ingrama na kojem se jasno vidi da je imao tešku povredu. Zbog atmosfere u dvorani Nju Orlins svakako ima šansu za pobedom, ali bez taktičkih promena Oklahoma je u prednosti i priličan je favorit za osvajanje serije. Ne samo zbog toga šta ima 2-0.

MAJAMI HIT - BOSTON SELTIKS (00.00)

Ono šta smo videli u drugoj utakmici ove serije graniči s nemogućim. Činjenica da je Majami pobedio Boston bez Džimija Batlera i Terija Rozijera zvuči kao da je iz nekog filma naučne fantastike, a ne iz NBA lige. Naravno da je u sportu sve moguće, posebno kada se radi o timu s Floride koji nas je svih ovih godina naučio da može da napravi sve ono šta nitko nije očekivao, ali ovaj Majami jednostavno na papiru nije imao dovoljno oružja da bi odgovorio najboljem timu iz regularne NBA sezone.

No, taj tim ima Erika Spolstru, trenera koji iz sezone u sezonu potvrđuje da je jedan od najboljih u ligi. On se odlučio na veliku promenu u odbrani te se odlučio na preuzimanje svih igrača Seltiksa u odbrani, a sve kako bi im oduzeo njihovo najveće oružje - trojke. To je uspeo, a igrači Bostona, pre svih Kristaps Porzingis, nisu uspevali da kazne sve situacije kada su ih preuzimali niži igrači. S druge strane su igrači Majamija pogađali gotovo svaku trojku koju su opucali - ušlo ih je tačno 23. Do savršenstva su doveli svoju 'drive & kick' igru, odnosno ulazili po koš i vraćali loptu na otvoreni šut, a praktično nije bilo igrača Hita koji je odigrao slab meč.

Majami je šokirao Boston, može li to da ponovi večeras? Jako teško. Boston je stvarno puno kvalitetniji tim i potrebno je samo da shvate da će u reketu protiv sebe imati niže igrače te da realizuju svoje šanse, a nemoguće je i da oni promaše sve one trojke, odnosno da ih Majami pogodi. No, psihološka prednost je na strani Majamija. Izbacili su Boston iz plej-ofa tri puta u zadnje četiri godine, a sada imaju 1-1 kada se to nitko nije nadao. Ako uspeju da odigraju početak utakmice na visokom nivou, da ne dopuste da Boston napravi veliku prednost kako se to znalo događati kroz sezonu, ond bi se u redove Seltiksa mogla da uvuče panika. Majami voli protivničku paniku, onda su najbolji. Boston je bolji tim, puno bolji i trebalo bi ovo da pobedi, ali mi se više ne usuđujemo da napišemo da Majami neće slaviti.

LOS ANĐELES LEJKERS - DENVER NAGETS (02:30)

Znaju li u Lejkersima gde se u Los Anđelesu nalazi neka dobra fabrika metli? Mogle bi im trebati nakon ove utakmice, kao šta im je trebalo prošle godine. Lebron Džejms i saigrači jednostavno nemaju rešenja za Denver koji ih je pobedio u jedanaest utakmica zaredom. Jedanaest utakmica zaredom, to treba dva puta napisati jer se to nikada nije dogodilo u istoriji kluba iz 'Grada anđela'.

Lejkersi jednostavno ne mogu da odigraju dobro svih 48 minuta. U svakom od ova tri meča su imali vodstvo i svaki put su ga izgubili. U svakom je Entoni Dejvis igrao dobro u jednom delu utakmice, nekada i većem, ali u niti jednom tim nije uspeo da iskoristi sve njegove prednosti i dođe do pobede. Recimo, u trećoj utakmici Dejvis je uspeo vrlo rano da natera Nikolu Jokića da napravi dva faula, ali nakon toga Lejkersi nisu uspeli da izbore njegov treći faul te ga tako na neki način izbace iz utakmice. Majkl Malon je srpskog košarkaša ostavio u igri, poslao ga da čuva Raija Hačimuru, a Lejkersi nisu uspeli da naprave nekoliko akcija zaredom za Hačimuru da bi on napao Jokića. Dervin Hem nije shvatio da je potpuno nevažno da Lejkersi možda i promaše nekoliko šuteva, ali da uspeju da opterete Jokića faulovima. Ako ne može Hačimura, možda je mogao da umesto njega ubaci Spensera Dinvidija ili Gejba Vinsenta pa da vidimo onda gdje će Nagetsi da sakrivaju Jokića. Ne, on je ostao veran regularnim rotacijama koje mu nisu donele rezultat, posebno kada je Dianđelo Rasel imao onako lošu šutersku večer kakvu je imao.

Osim činjenica da Denver ima bolju petorku, najbolju u ligu, a i rezerve su igrale dobro u trećem meču, činjenica je da ja Malon puno, puno bolji trener od Hema. Trener Lejkersa kao da ne shvaća da je on ipak ovde u podređenom položaju, da su Nagetsi aktualni šampioni dok je njegov tim u plej-of ušao tek kroz plej-in turnir. Lejkersi trebaju da se prilagode i iskoriste sve slabosti protivnika, a to ne rade. Možda će večeras da pobede jer Dejvis stvarno igra dobro, Lebron je Lebron, a Rasel, valjda, ne može da ponovi onakvu utakmicu još jednom. No, ta pobeda neće da promeni ništa važno - seriju ne mogu da pobede, a dugo će imati noćne more od Grua i njegovih Miniona, oprostite od Jokića i njegovih Nagetsa.

PIŠE: EMIR FULURIJA


tagovi

Denver NagetsLos Anđeles Lejkers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara