Lionel Mesi u Luis Dijaz
Lionel Mesi u Luis Dijaz

Mesijeva Skaloneta neće iz raja, Hamesova zaboravljena genijalnost plaši šampiona

Vreme čitanja: 6min | ned. 14.07.24. | 16:00

Kopa Amerika: Nastavak dominacije Gaučosa, 16. kontinentalna kruna ili druga za Kolumbiju, posle premijerne 2001. godine – odluka pada noćas (02.00) u Majamiju. Anhel Di Marija rođen za finala, oproštaj od najdražeg dresa asa Benfike

„Čašu meda jošt niko ne popi što je čašom žuči ne zagrči“, mudro je zborio srpski pesnik i mislilac, vladika Crne Gore, Petar Drugi Petrović Njegoš, a ovaj citat iz Gorskog vijenca mogao bi da bude lajtmotiv Argentinaca i posebno Lionela Mesija. Dugo je po mnogima najbolji fudbaler svih vremena čekao na prvi trofej sa Gaučosima, nekoliko puta se opraštao od plavo-belog dresa. Mnogo suza i znoja je prolio dok nije podigao prvi pehar, pre tri godine na terenu ljutog rivala, Brazila, u finalu Kopa Amerike.

Posle te titule, Mesi i Argentina ne izlaze iz raja. Fortuna, čitaj čudesna odbrana Diba Martineza posle šuta napadača Francuske Kolo Muaniju u finalu Svetskog prvenstva u Dohi u finišu drugog produžetka i kasnije penal-ruleta, doneli su krunu na Mundijalu u Kataru krajem 2022. godine. Argentinci računaju i trofej Finalisima, obračun šampiona Evrope i Južna Amerike 1. juna 2022. godine na londonskom Vembliju, kada je četa Lionela Skalonija pobedila Azure sa 3:0.

Izabrane vesti

Odbrana trona na Kopa Amerika je nadohvat ruke, četvrta vezana kruna za ovu generaciju koja će zlatnim slovima da bude upisana u argentinske almanahe. Pita se nešto i Kolumbija, izazivač u noćašnjem (02.00) velikom finalu u Majamiju. Velelepni Hard rok stadion, dom NFL tima Dolfinsa, biće poprište obračuna za kontinentalni tron. Grad na Floridi je novi dom Lionela Mesija. Doduše, njegov Inter ne igra na ovom stadionu nego na mnogo manjem, ali simbolika je tu. Trofej bi mogao da ostane kući, kod omalenog virtuoza kome je ovo izvesno poslednja Kopa Amerika.

02.00: (2,25) Argentina (2,85) Kolumbija (4,60)

Dok je Mesi rekao da će i dalje da brani boje Gaučosa (da li može da izgura do Mundijala za dve godine?), još jedan veteran se oprašta od omiljenog dresa. U pitanju je Anhel di Marija koji je potvrdio ranije da će mu ovo takmičenje biti poslednje u reprezentativnoj karijeri. Argentinski mediji najavjuju da će as Benfike da zauzme mesto od prvog minuta, da će činiti trio u napadu sa Mesijem i Hulijom Alvarezom, koji i pored slabije sezone u Mančester Sitiju ima veće Skalonijevo poverenje u odnosu na Lautara Martineza, asa milanskog Intera.

Iako znamo da će ovo Di Mariji da bude poslednja utakmica u dresu Argentine, uvek ćemo prvo da odlučujemo šta je najbolje za tim“, rekao je Skaloni i ostavio znak pitanje da li će as Benfike da počne finale na Floridi.

ARGENTINA ŠAMPION KOPA AMERIKE - KVOTA U MOZZARTU JE 1,57.

Di Marija je postigao 31 gol na 144 utakmica u dresu Gaučosa. Igrao je šest puta na Kopa Amerika i četiri Mundijala. Takođe, vodio je svoju selekciju do zlata na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Veteran nije bio standardan u prvoj postavi u dosadašnjem toku šampionatu. Igrao je od prvog minuta protiv Kanade u polufinalu, a tim koji pobeđuje se ne menja.

Lionel Mesi je protiv Kanade u polufinalu stigao do 109. gola u dresu reprezentacije, izjednačio se na drugom mestu večne liste strelaca sa Irancem Ali Deijem, ali će teško da stigne Kristijana Ronalda koji je na koti 130. As Intera iz Majamija veruje da će Anhel di Marija da nastavi sa sjajnim igrama u finalima velikih takmičenja.

Ko zna, moža će postići još jedan gol u finalu kao u svim prethodnim koje je igrao. Bilo bi to izvanredno za njega i Argentinu“, istakao je Mesi.

Velikog asa mučila je povreda, pa nije igrao na top nivou. Golom u polufinalu protiv Kanađana najavio je da će u finalu da bude pravi.

U finalu ću se sigurno osećati bolje“, hrabri naciju Gaučos.

Ni Maradonina generacija ni ona pre El Pibea nikada nije vezala dve titule na Kopa Amerike i imala osvojeni Mundijal, pa je i to veliki motiv za sadašnji tim koji štancuje krune poslednje tri godine. Ne puca od lepote u igri Argentine, ali mladi stručnjak Lionel Skaloni je napravio granitnu vojsku sa Mesijem kao generalom. I kad veliki as ne igra na svom nivou, Argentina deluje nepobedivo.

Tu je i pobednička aura, sreća koja prati Gaučose u penal-ruletima od polufinala Kopa Amerike pre tri godine do četvrtinala u SAD-u protiv Ekvadora. Samo jedan gol iz igre je primio Dibu Martinez za pet mečeva na Kopa Amerika, i to u četvrtfinalu protiv Ekvadora.

Argentina juri 16. trofej na Kopa Amerika, Kolumbija tek drugi posle premijernog 2001. godine. Pre tri godine u Brazilu su Kafeterosi bili treći, sada su sigurno stepenicu više. Brazilu i Urugvaju su davane veće šanse, ali Hames Rodrigez i drugovi igraju kao u transu ovaj šampionat. Igraju najlepši fudbal pod vođstvom Nelsona Lorenca, malo poznatog argentinskog stratega. Rodrigez doživljava drugu mladost. Posle odlaska iz Reala, selio se od kluba do kluba, a sreću je našao u Sao Paulu. Ima čak šest asistencija na šampionatu, postigao je i jedan gol i nosi svoju reprezentaciju ovog leta.

MOZZART DAJE NAJVEĆU KVOTU NA SVETU NA POBEDU ARGENTINE U FINALU PROTIV KOLUMBIJE.

Hon Kordoba, napadač Krasnodara, dobio je prednost u špicu umesto Rafaela Borea iz brazilskog Internasionala, dok se mnogo očekuje od Luisa Dijaza. As Liverpula sa oduševljenjem je pričao o Hamesu, lideru selekcije.

Od trenutka kada sam stigao u reprezentacije dao sam mu do znanja da je on oduvek bio moj idol. Odrastao sam gledajući ga“, rekao je Dijaz koji je bio tinejdžer kada je Rodrigez imao zlatne godine na Mundijalu 2014. godine u Brazilu što mu je doneo transfer iz Monaka u slavni Real za 80.000.000 evra. Bio je i najubojitiji strelac na Svetskom prvenstvu gde su Kafeterosi stigli do četvrtfinala, a eliminisani su od domaćina.

Ove dve selekcije su igrale poslednji put pre dve i po godine u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Argentina je u Kordobi pobedila sa 1:0 golom Lautara Martineza koji će imati ulogu džokera u finalu. Gaučosi su eliminisali Kolumbijce pre tri godjne u polufinalu Kopa Amerike u Braziliji. Posle 90 minuta je bilo 1:1. Lautaro Martinez je doveo Gaučose u vođstvo, da bi u nastavku Luis Dijaz izjednačio i doneo penale svom timu. Opet je sreća bila uz Argentinu. Mesi, Paredes i Lautaro su pogodili mrežu sa 11 metara, promašio je De Paul. S druge strane, čak trojica Kafeterosa nisu zatresla mrežu - Sančez, Mina i Kardona, pa su Gaučosi otišli u finale na megdan Brazilu i stigli do krune protiv Selesaa golom Anhela di Marije.

Argentina je u seriji od 10 pobeda, računajući i penale protiv Ekvadora u četvrtinalu. Poslednji neuspeh Gaučosi su upisali krajem prošle godine od Urugvaja u kvalifikacijama za Mundijal 2026.

Kafeterosi nisu poraženi već dve i po godine, poslednji put upravo od pomenutog meča sa Argentinom u Kordobi 2. februara 2022. godine u poslednjem meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. Posle toga čak 27 mečeva bez poraza za Kolumbiju. Selektor Lorenco još nije osetio gorčinu poraza na klupi Kafeterosa.

POTENCIJALNI SASTAVI

ARGENTINA (4-3-3): Dibu Martínez - Montijel, Romero, L. Martínez, Taljafiko - De Paul, Fernandez, Makalister - Mesi, Alvarez, Di Marija

KOLUMBIJA (4-2-3-1): Vargas – S. Arijas, Sančez, Kuesta, Mohika - Rios, Lerma – H. Arijas, Rodrigez, Dijaz – Kordoba

KOPA AMERIKA (SAD)

FINALE

Ponedeljak

02.00: (2,25) Argentina (2,85) Kolumbija (4,60)

***kvote su podložne promenama

ZA 3. MESTO

Nedelja

Kanada - Urugvaj 2:2 (1:1) penalima 2:4

/Kone 22, Dejvid 80 - Bentankur 9, Suarez 90+2/



tagovi

Kopa Amerika 2024Kopa Amerikafudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Argentinereprezentacija KolumbijeLionel MesiHames Rodrigez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara