©AFP
©AFP

Suarez sprečio srceparajući kraj Bjelsinih Urusa, medalja posle 13 godina ide u Montevideo

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.07.24. | 04:16

Pistolero ušao u finišu i golom u nadoknadi izborio penale nakon kojih se Urugvaj okitio bronzom i razočarao Alfonsa Dejvisa i Džonatana Dejvida

Tamo gde Marselo Bjelsa dođe, tamo euforija i fudbalsko ludilo moraju da nastanu. Sve je to lepo, samo što su neupitna fanatičnost i posvećenost poslu argentinskog stručnjaka prečesto ostajali bez materijalizacije, bez opipljivog produkta. Nekoliko minuta delilo je Bjelsu od sličnog ishoda i ove noći, ali je Ludaka spasao najefikasniji urugvajski revolveraš svih vremena.

Vodila je Kanada 2:1 u utakmici za treće mesto na Kopa Americi sve do drugog minuta nadoknade, a onda je na scenu stupio rezervista Luis Suarez i pogodio za odlazak utakmice u penal-seriju. Poput četvrtfinala protiv Brazila, još jednom su Urusi bili koncentrisaniji s 11 metara od rivala i prigrlili prvo odličje na kontinentalnim turnirima još od 2011; Urugvaj - Kanada 2:2 (penalima: 4:3).

Izabrane vesti

Još jednom je "Drvo javorovo" pokazalo da se radi o selekciji čiji talenat narasta i izvan neprikosnovenog dvojca Alfonso Dejvis - Džonatan Dejvid. Malo je falilo da Kanada na debitantskom učešću na Kopa Americi osvoji medalju, ali se ogromna energija Urugvaja što na klupi, što na terenu isplatila u poslednji čas i ostavila tim Džesija Marša bez medalje.

Na kombinaciju prekida i individualnog kvaliteta, tako je Urugvaj davao golove. Već u osmom minutu pogodio je Rodrigo Bentankur. Vezista Totenhema primio je loptu posle kornera okrenut leđima golu, ali se u trenutku odlično snašao i plasirao loptu pod prečku Dejna Sent Klera (inače rezervnog golmana Kanade). Reakcija Kanađana bila je ekspresna, a lucidni ofanzivac Ismael Kone pokazao je zašto je Olimpik iz Marseja izdvojio ovog leta 12.000.000 evra i kupio momka rođenog u Abidžanu od Votforda. Kone je posle kornera ostao usamljen u petercu i atraktivno, iz samo jednog elegantnog dodira poslao loptu u mrežu Urugvaja.

Bili su Urugvajci opasniji većim delom utakmice, Fakundu Peljistriju nije priznat gol zbog ofsajda sredinom prvog poluvremena, a još nekoliko puta je Sent Kler bio primoran da interveniše. Da bi kraj mogao da bude srceparajuć za Uruse,činilo se od 81. minuta i pogotka iz odbitka Džonatana Dejvida za 2:1 Srljanje se Bijelsi nije isplatio dok nije uveo Suareza u igru, a onda je 37-godišnji Pistolero dobio loptu na 13, 14 metara od gola Kanade i pocepao mrežu.

Umesto da tragičar bude neko iz redova nebeskoplavih, desilo se suprottno. Najpre je Serhio Roćet odbranio penal Ismaelu Koneu u trećoj seriji, a poslednji ekser u kanadski kovčeg zakucao je Alfonso Dejvis pogodiviši prečku iz penala. Nije Kanada osvojila medalju, ali je na dobrom putu da sklopi tim koji će je za dvve godine dostojanstveno predstavljati na Mundijalu na domaćem terenu. Urugvajci sa Bjelsom su sveukuoni ostvarili uspešan prvi korak ka letu 2026. godine.

GOL Suareza za 2:2 pogledajte OVDE.

Penal-seriju pogledajte OVDE.

KOPA AMERIKA (SAD)

ZA 3. MESTO

Nedelja

Kanada - Urugvaj 2:2 (1:1) penalima 2:4

/Kone 22, Dejvid 80 - Bentankur 9 , Suarez 90+2/

FINALE

Ponedeljak

02.00: (2,20) Argentina (2,85) Kolumbija (4,15)


tagovi

Reprezentacija Kanadereprezentacija UrugvajaKopa AmerikaKopa Amerika 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara