Reuters
Reuters

Maradona je imao Valdana, a Mesi Hulijana: Argentina u novom finalu, Leo pretekao Batistutu

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.07.24. | 04:09

Za razliku od četvrtfinalnog meča protiv Ekvadora, Gaučosi u polufinalu lišili navijače stresa

Leta 1986. podario je Dijego Armando Maradona verovatno i najmagičniju igru jednog igrača na jednom velikom takmičenju ikada, ali teško da bi mogao do titule prvaka sveta da nije imao makar nekolicinu dostojnih pomagača u vidu Horhea Valdana ili Buručage. Ono što su El Pibeu bili pomenuti momci, to je Leu Mesiju prevashodno Hulijan Alvares. Možda bi se uloga napadača Mančester Sitija najbolje mogla opisati onom "nikad mlada, uvek deveruša". Poput velikog broja utakmica u prethodnih nekoliko godina, ponovo je Hulijan bio taj koji slama otpor protivnika i otvara put Leu ka dostizanju statusa božanstva među sunarodnicima.

Dao je Alvares vodeći gol za 1:0 u 22. minutu, a onda je Mesi početkom drugog poluvremena iskoristio nemotrenost bivšeg igrača Javora iz Ivanjice Dereka Korenlijusa i postavio konačnih 2:0 protiv Kanade u polufinalnoj utakmici Kopa Amerike. Argentina može mirno da čeka narednu noć i drugi polufinalni okrašaj Kolumbije i Urugvaja. Mesi je svojim prvom golom na turniru pretekao Gabrijela Batistutu po broju pogodaka na kontnentalnom takmičenju. Leu je ovo 14, a Batigol ima jedan manje. Mesi je takođe postao prvi igrač u istoriji Kopa Amerike koji je na šest turnira dao bar po jedan gol.

Izabrane vesti

Konačno su Argentinci pružili jednu partiju koja zadovoljava i u igračkom pogledu, a ne samo rezultatskom. Prvi put na 48. izdanju Kopa Amerike Albiselesti su davali golove baš kad treba - sredinom prvog i na početku drugog poluvremena, a pritom su najvažniji posao obavili neutralisanjem Alfonsa Dejvisa i Džonatana Dejvida, kao dve udarne pesnice kanadskog tima. Emilijano Martines je za razliku od utakmice sa Ekvadorom mogao da postavi šator pred sopstveni gol, a tek je u poslednjih desetak minuta i Dibu dobio priliku da se malo zagreje i odbrani par šuteva rivala.

Ratništvo Rodriga De Pola nikada nije dolazilo u pitanje, a na ovoj utakmici pokazao je koliko koristi može da donese i pasom unapred. Vezista Atletika poslao je filigransku loptu prema Hulijanu Alvaresu u srce šesnaesterca, a jedna od argentinskih amajlija iz prikrajka dovela je Gaučose u vođstvo udarcem sa desetak metara.

Nisu se libili Argentinci da reše sve što pre, potegao je Skalonijev tim kako ume i već u 51. minutu otklonio sve nedoumice. Udarac Enca Fernandesa zakačio je Mesi ispred golmana Kanade Maksima Krepoa, a iako je isprava izgledalo da je omaleni majstor možda u nedozvoljenoj poziciji, to ipak nije bio slučaj jer je zaostao Derek Kornelijus, nekadašnji štoper ivanjičkog Javora, a sada švedskogg Malmea. Više od 80.000 gledalaca na stadionu u Nju Džerziju prisustvovalo je Mesijevom 109. golu u dresu sa državnim grbom, a šestom u polufinalnim mečevima Kopa Amerike. O Leovoj dugovečnosti govori i podatak da se prvi put upisao u strelce u ovoj rundi takmičenja još 2007. na utakmici protiv Meksika.

Pred zlatnom generacijom Argentine je još 90 minuta za podebljavanje istorijskih stranica i anala u koje je uveliko ušla, a finale protiv Urugvaja ili Kolumbije moglo bi Gaučose da vrati na presto po broju titula na Kopa Americi. Trenutno su Argentina i Urugvaj na deobi prvog mesta sa po 14 pehara, a još 1995. su Albiselesti poslednji put mogli da se podiče informacijom da su najtrofejnija selekcija na kontinentu.

GOL za 1:0 pogledajte OVDE.

KOPA AMERIKA – POLUFINALE

Sreda

Argentina - Kanada 2:0 (1:0)

/Alvares 22, Mesi 51/

Četvrtak

02.00: (2,80) Kolumbija (2,95) Urugvaj (2,85)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa Amerika 2024Kopa Amerikafudbalska reprezentacija ArgentineReprezentacija KanadeLionel MesiGabrijel BatistutaHulijan Alvarez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara