Kristijano Ronaldo, Sergej Milinković Savić, Nejmar, Musa Dijabi i Aleksandar Mitrović (©Reuters)
Kristijano Ronaldo, Sergej Milinković Savić, Nejmar, Musa Dijabi i Aleksandar Mitrović (©Reuters)

Kreće pustinjska oluja, ali ove godine slabijeg intenziteta: Zvezde ostale, pojačanja u tragovima

Vreme čitanja: 9min | čet. 22.08.24. | 08:06

Danas počinje elitna liga Saudijske Arabije. Najviše se pojačao Al Itihad i novajlija Al Kadisija. Aleksandru Mitroviću i Sergeju Milinkoviću Saviću su se se pridružili Predrag Rajković i Nikola Stoiljković. Al Fejha ostala bez Srba. Al Hilal brani duplu krunu

Kristijano Ronaldo je povukao nogu početkom 2023. godine kada je posle sukoba sa Erikom ten Hagom i Mančester Junajtedom šokirao fudbalski svet prelaskom u Saudijsku Arabiju, u redove Al Nasra. Usledio je domino efekat šest meseci kasnije, dolasci u ovu bogatu zemlje Karima Benzema, Nejmara, Rijada Mareza, Roberta Firmina, Džordana Hendersona, Sadija Manea, Engoloa Kantea, ali i naših vedeta, Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinkovića Savića, trenerskih veličina – Žorža Žezusa, Stivena Džerarda, Marsela Galjarda...

Uspelo je bogatim arapskim šeicima (čitaj državi) ono što nije uspelo deceniju ranije Kinezima da dovedu u svoju ligu velike svetske zvezde. Liga je dobila na atraktivnosti. Očekivala se borba za krunu četiri velika kluba, po dva iz Rijada, Al Hilala i Al Nasra, i Džede, Al Ahlija i Al Itihada, ali je moćni velikan, najtrofejniji u zemlji Al Hilal sa dvojicom srpskih asova Mitrovićem i Milinkovićem Savićem u glavnim ulogama dominirao, završio sezonu sa 96 bodova (31 pobedom i tri remija, bez poraza) i ostavio Ronaldov Al Nasr na -14. Dupla kruna je stigla u plavi deo Rijada, a neočekivano Al Hilal nije uspeo da osvoji Ligu šampiona Azjije. Stao je u polufinalu, zaustavljen je od Al Aina, kasnijeg osvajača elitnog takmičenje na najvećem kontinentu.

Izabrane vesti

Sezona u Saudijskoj Arabiji je počela mečevima Superkupa. Protekle nedelje u finalu, Al Hilal je u Abhi razbio gradskog rivala Al Nasr sa 4:1, a dva gola Mitrovića i jedan Sergeja Milinkovića Savića potvrdili su da će moćni šampion i ove sezone da bude na srpski pogon.

Utakmicom Al Tavona i Al Fejhe danas (18.10) počinje novi šampionat Saudijske Arabije.

Fudaleri Al Hilala (©Reuters)Fudaleri Al Hilala (©Reuters)

Ovog leta skromnija ulaganja. Većina zvezda je ostala, štite ih basnoslovni ugovor koji ni približno ne mogu da dobiju u Evropi. Neki, tipa Džordan Henderson, brzo su uvideli da nije zlato sve što sija. Englez je napustio Al Etifak posle pet meseci i preselio se u Ajaks.

18.10: (1,45) Al Tavon (4,20) Al Fejha (6,50)

Samo su Al Itihad i novajlija Al Kadisija „bombali“ ovog leta, dovela poznate igrače i uložili velika sredstva... Ostali uglavnom tek po neko pojačanje. Da li je skromnija potražnja samo uvod u raspad „Lige bogataša“, videćemo možda sledeće godine ili 2026, kada većini sadašnjih vedeta ističu ugovori. Jedno je sigurno, nema jače lige u Aziji od šampionata Saudijske Arabije. Igra se sporije nego u Ligama petica, idealno za veterane koji vode glavnu reč u ovoj bogatoj zemlji.

Sistem takmičenja se nije menjao. Igraće se klasičan dvokružni sistem sa 34 kola. Al Kadisija, Al Kolud i Al Oroba su novi članovi elite, zauzeli su mesta Abhe, Al Hazema i Al Taija koji će igrati u drugom rangu. Najmanji stadiom ima Al Fejha – 7.000 mesta, dok je najveći kompleks u zemlji Kralj Abdulah u Džedi koji moži da primi 62.345 gledalaca.

Čak 11 klubova je promenilo trenere između dve sezone. Vuk Rašović je posle uspešne misije u Al Fejhi napustio ovaj klub i preuzeo Itihad Kalbu, klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Od velikih imena na klupama klubova u ovoj zemlji tu je Francuz Loran Blan, koji je stigao u Al Itihad kao zamena za Marsela Galjarda koji je razočarao u Džedi, pa se brzo vratio u svoj River Plejt.

Najbolja tri tima igraće u Ligi šampiona Azije, dok tri najgora kluba ispadaju u niži rang. Na papiru najvrednije igrače i dalje ima šampion Al Hilal – 198.530.000 evra, a slede Al Itihad – 154.000.000, Al Nasr – 143.830.000, Al Ahli – 131.550.000, Al Kadisija – 66.950.000. Na dnu je Al Oroba – 4.510.000. Novajlija u ligi ima samo jednog stanca, dok Al Ahli i Al Kadisija imaju najviše, po 10.

U najboljoj ligi Saudisjke Arabije igraju četvorica Srba. Starosedeoci u Al Hilalu su Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić, novi golman Al Itihada je „jedinica“ Srbije Predrag Rajković koji je stigao iz Majorke za 8.000.000 evra, dok je bivši napadač Čukaričkog i Crvene zvezde Nikola Stojiljković sa Al Koludom ušao u elitni rang. On je početkom godina stigao u ovaj klub iz Emirata, Dibe Fudžaraha. Pre toga je branio boje Al Rijada.

Ovoj četvorici Srba treba dodati i Milana Borjana, bivšeg golmana Crvene zvezde i nekadašnjeg reprezentativca Kanade. Iskusni čuvar mreže je posle raskida saradnje sa crveno-belima potpisao ugovor sa Al Rijadom. Najviše stranaca dolaze iz Brazila, čak 20, a slede Portugalci (9), Marokanci (8), Alžirci (6), Španci i Francuzi (po 5).

AL HILAL – SVE JE ISTO, USKORO I NEJMAR NA TERENU

Ruben Neves (©AFP)Ruben Neves (©AFP)

Tim koji pobeđuje se ne menja, bio je lajtmotiv u Al Hilalu koji je ostao u nepromenjenom sastavu. Nijedan novi igrač nije došao. Najveće pojačanje za četu Žorža Žezusa trebalo bi da bude oporavak od povrede Nejmara. Brazilac je doživeo peh na početku sezone, stradao je ligament kolena. Nije igao u finalu Superkupa prošle nedelje, ali se očekuje da nekadašnja zvezda Santosa, Barselone i Pari Sen Žermena uskoro bude u timu. Dvojica domaćih igrača, Muat Fagihi i Saleh al Šeri su pojačali Al Itihad, a klub su napustili Brazilci, Mateus Pereira (Kruzeiro, 5.000.000) i Mišel (bez kluba).

20.00: (1,90) Al Vehda (3,40) Al Rijad (3,80)

Osim srpskog tandem i Nejmara, od stranaca u šampionu iz Rijada su Marokanac Bono, Senegalac Kalidu Kulibali, Brazilci Renan Lodi i Malkom i Portugalac Ruben Neves, uz najboljeg igrača Saudijske Arabije, krila Salema Al Davsarija. Ambicije ostaju isti, da se odbrani dupla kruna i napadne azijski tron.

AL NASR – RONALDO DOBIO NOVOG GOLMANA

Kristijano Ronaldo je osvajao titule u Engleskoj, Španiji i Italiji, ali za dve sezone to mu nije uspelo u Saudijskoj Arabiji. Večito je drugi u ovoj bogatoj zemlji. Prve sezone je gledao u leđa Al Itihadu, a prošle Al Hilalu. Tim iz Rijada, koji vodi nekadašnji trener Botafoga, Portugalac Luis Kastro, ovog leta je doveo brazilskog golmana Benta iz Atletiko Paranaensea za 18.000.000 i domaćeg defanzivca Salema Al Najdija iz Al Fateha za 4.350.000.

---------------------

SVI ŠAMPIONI

Al Hilal 19

Al Itihad i Al Nasr po 9

Al Šabab 6

Al Ahli 3

Al Etifak 2

Al Fateh 1

---------------------

Od stranaca kluba je napustio samo golman, kolumbijski veteran David Ospina koji se vratio u otadžbinu, potpisao je za velikana iz Medeljina, Atletiko Nasional. Osim Ronalda, perjanice tima su Senegalac Sadio Mane, Španac Ajmerik Laport, Brazilci Taliska i Aleks Teljes, levi bek iz Obale Slonovače Gislan Konan, Hrvat Marcelo Brozović i Portuglac Otavio.

AL ITIHAD – LORAN BLAN I POJAČANJA OD SKORO 100.000.000

Karim Benzema (©AFP)Karim Benzema (©AFP)

Portugalac Nuno Espirito Santo je doneo titulu Al Ithadu u sezoni 2022/2023, ali posle lošeg starta u prošlom šampionatu kormilo je preuzeo Marselo Galjardo. Gaučos je imao očajne rezultate u Džedi, pa je smenjen na kraju prošle godine. Njegovo mesto zauzeo je iskusni Francuz Loran Blan. Uložio je nekadašnji šampion više od 100.000.000 evra u pojačanja, a više od polovine te sume je otišlo na desno krilo iz Aston Vile Musu Dijabija (60.000.000). Predrag Rajković je za 8.000.000 evra stigao iz Majorke. Na meti tima iz Džede bili su Mohamed Salah iz Liverpula i brazilski golman Ederson iz Mančester Sitija, ali nije došlo do tih transfera. Novajlija su i Husem Aoar iz Rome (12.000.000) i domaće snage, Ahmed Al Gamfi i Saad Al Musa iz Al Etifaka.

Prva zvezda ostaje Francuz Karim Benzema, ali nekašnji as Liona i Reala ne može da se pohvali dobrom debitantskom sezonom u Al Itihadu. Imao je problem s povredama, a stigle su ga i godine, uskoro puni 37. Ostali su u i Luiz Felipe, radilica na sredini terena Engolo Kante i Portugalac Žota. Od bitnijih igrača klub su napustili Abderazak Hamdala koji je pojačao Al Šabab i Brazilac Romarinjo koji je sada član drugoligaša u Arabiji, Neona.

AL AHLI – LOŠA SEZONA ZA JAJSLEA I ZA ZVEZDE TIMA IZ DŽEDE

Nemac Matijas Jajsle, nekadašnji trener Salcburga, nije se proslavio na klupi Al Ahlija, ali je dobio još jednu šansu u Džedi. Tim prepun zvezda nije bio konkurentan timovima iz Rijada prošle sezone. I dalje su ostali Gabi Vejga, Frank Kesi, Rijad Marez, Roberto Firmino, Eduard Mendi, Rožer Ibanjez, Merih Demiral, Azgjan Alioski... Ovog leta stezanje kaiša. Stigao je samo Brazilac Aleksander za 9.000.000 evra iz šampiona Južne Amerike Fluminensea. Alan Sen Maksiman je pozajmljen Fenerbahčeu, dok je Brazilac Markao prešao u turski Kodžaeli.

AL KADISIJA – NOVAJLIJA „BOMBAO“ – NAĆO, OBAMEJAN, ČEKA SE DIBALA

Naćo Fernandez (©AFP)Naćo Fernandez (©AFP)

Povratnik u najbolje društvo Al Kadisija ima velike ambicije ove sezone. Na kormilu je ostao španski strateg Mičel. Nije još kompletiran transfer Paula Dibale, ali bi Argentinac iz Rome trebalo da bude najveće pojačanje ovog leta. Uloženo je 50.000.000 evra u pojačanja, a najzvučnija su šampion Evrope sa Realom Naćo Fernandez, koji je stigao kao slobodan igrač i Gabonac Pjer Emerik Obamejan, nekadašnji igrač Borusije Dormund, Arsenala, Čelsija, Barselone i Marselja, plaćen 9.000.000. Novajlije su i Argentinac Ezekijel Fernandez (Boka Juniors, 18.700.000), Urugvajac Gaston Alvarez (Hetafe, 12.000.000), Kolumbijac Hulijan Kinjones (Klub Amerika, 13.800.000), dok je kao slobodan igrač iz Volfsburga stigao golman, Belgijanac Koen Kastels.

AL ETIFAK – DŽERARD OSTAO, SKROMAN TIM

Tim iz Damama nije uspeo prošle sezone da uđe u trku s klubovima iz Rijada i Džede i pored dolaska Stivena Džerarda. Legenda Liverpula je dovela Džordana Hendersona sa Enfilda, ali je iskusni vezista brzo napustio Al Etifak. Skroman tim ima engleski superstar. Nije uloženo ni evro u pojačanja, dok su dvojica domaćih fudbalera, Ahmed Al Gamdi i Saad Al Musa pojačai Al Itihad. I stranci su skromni. Stigao je ovog leta iz Fulama slovački golman Marek Rodak. Od internacionalaca tu su i dalje Škot Džek Hendri, Seko Fofana koji je stigao na pozajmici iz Al Nasra, Španac Alvaro Medran, iskusni Holanđanin Žoržinjo Vajnaldum, Jamajčanin Demaraj Grej, Brazilac Vitinjo, zatim iskusni napadači Musa Dembele i Karl Toko Ekambi. Teško će tim Stiva Džija u prvih pet.

AL ŠABAB – DOŠAO BONAVENTURA IZ FJORENTINE, OTIŠAO RAKITIĆ

Na kormilu Al Šababa ostao je iskusni Portugalac Vitor Pereira. Od pojačanje stigao je ovog leta vezista iz Fjorentine Đakomo Bonaventura i marokanski napadač iz Al Itihada Abdarazak Hamdala. Nema više u timu iz Rijada Ivana Rakitića koji je posle samo šest meseci napustio Arabiju i stigao u uzavreli Split i Hajduk željan titule koja ne stanuje na Poljudu skoro dve decenije. Od poznatih igrača tu je i dalje Belgijanac, nekadašnji igrač Atletiko Madrida, Janik Karasko.

BORJAN U AL RIJADU, STOJKOVIĆ I RAŠOVIĆ NAPUSTILI AL FEJHU

Milan Borjan (©AFP)Milan Borjan (©AFP)

Al Tavon je prošle sezone bio prijatno iznenađenje šampionata. Umesto Brazilca Hamuske na kormilu ovog tima je stigao Argentinac Rodolfo Arubarena. Brazilac Flavio je došao iz Trabzona, dok je za 8.540.000 prodat Abdulmalik Al Ojajari koji je sa trenerom Hamuskom pojačao ambicioznog drugoligaša Neoma koji želi da se naredne godine plasira u elitu.

20.00: (1,20) Al Nasr (6,50) Al Raed (10,5)

Milan Borjan je stigao u Al Rijad koji je preuzeo ovo leta francuski stručnjak Sabri Lamuši. Rumun Kozmin Kontra je ostao na čelu Damaka, ali ovaj tim nije doveo nijednog novog igrača ovog leta. Grk Jorgos Donis je pruzeo Al Halidžu u kojoj je ostao egipatski napadač Mohamed Šerif, legenda Al Ahlija. Trener ovo tima doveo je zemljaka Dimitriosa Kurbelisa iz Trabzona. Pre početka sezone nekadašnji hrvatski selektor Slaven Bilić je napustio Al Fateh.

Al Fejha više nema Srba. Prvi je sidro prošle godine digao Milan Pavkov, a ovog leta su klub napustili i trener Vuk Rašović i golman Vladimir Stojković koji je slobodan igrač. Na klupu je seo Grk Hristos Kontis. Velki broj igrača je napustilo ovaj tim kome ne gine borba za opstanak. Od stranca su tu Zambijac Fašon Sakala, Nigerijac Henri Onejekuru i Bosanac Gojko Cimirot.

Na kormilu Al Raeda je stigao Brazilac Odair Helman, dok je na klupi Stoiljkovićevog Al Koluda došao Portugalac Paulo Duarte. Hrvat Stjepan Tomas je novi trener Al Okduda, za koji igra Kamerunac Leandre Tavamba, nekadašnji igrač Partizana. Novajliju u eliti Al Orobu je ovog leta preuzeo Portugalac Alvaro Paćeko, a u timu je samo jedan stranac, i to belgijski golman Gaetan Kuske koji je stigao iz Mehelena.

I ove sezone utakmice najbolje lige Saudijske Arabije možete da gledate na kanalima Sport Kluba.

SAUDIJSKA ARABIJA – 1. KOLO

Četvrtak

18.10: (1,45) Al Tavon (4,20) Al Fejha (6,50)

20.00: (1,90) Al Vehda (3,40) Al Rijad (3,80)

20.00: (1,20) Al Nasr (6,50) Al Raed (10,5)

Petak

18.10: (2,15) Damk (3,30) Al Halidž (3,20)

20.00: Al Ahli – Al Oruba

20.00: Al Kadisija – Al Fateh

20.00: (2,15) Al Šabab (3,30) Al Etifak (3,20)

Subota

18.10: Al Kolud - Al Itihad

20.00: (10,5) Al Akdud (6,50) Al Hilla (1,20)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Al HilalSaudijska Arabija 1Saudijska ArabijaNejmarAleksandar MitrovićAl ItihadKarim BenzemaAl AhliAl Kadisija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara