Bastoni, Zirkze, Pelegrini i Lokateli (©Reuters)
Bastoni, Zirkze, Pelegrini i Lokateli (©Reuters)

Buongiorno Italia: Premijer liga čupa Seriju A, Jugović oduševljen Barelom

Vreme čitanja: 6min | pet. 29.03.24. | 13:31

Najveći italijanski klubovi će ponovo biti na teškom iskušenju u predstojećem prelaznom roku jer su engleski timovi bacili oko na seriju fudbalera sa Čizme

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Generalni direktor Milana Đorđo Furlani je u intervjuu za Gazetu delo Sport dao par indikacija: Rafa Leao nije na prodaju, Menjan i Teo Ernandez mogu da budu prodati za cifru koju Milan smatra zadovoljavajućom, Pioli je na izlaznim vratima, Zlatan Ibrahimović je uz njega (Furlanija) prvi operativac vlasnika kluba Gerija Kardinalea

Izabrane vesti

Furlani je bio veoma eksplicitan oko Leaa i isključio je bilo koju mogućnost da Portugalac bude prodat u sledećem prelaznom roku. Po rečima generalnog direktora Rosonera Milan želi da kompletira transformaciju započetu prošle godine i da je učini efikasnom i plodonosnom a to podrazumeva, po Furlaniju, zadržavanje stubova tima, odnosno igrača koje nije lako zameniti. 

Pomenuti stav baca svetlo na odgovor vezana za Majka Menjana i Tea Ernandeza. Furlani nije ni izbliza bio izričit o budućnosti dvojice Francuza u Milanu kao za Leaa i ostavio je otvorena vrata da njih dvojica mogu da odu, naravno za sumu novca koju u Milanu smatraju odgovarajućom. 

Kada je u pitanju Menjan, već duže vreme kruže priče da su Rosoneri bacili oko na Giorgija Mamardašvilija, Gruzina na golu Valensije. Njegova cena je oko 40 miliona evra što znači da Milan neće sesti za pregovarački sto oko prodaje Menjana za manje od 50 miliona evra. 

Rukovodilac italijanskog kluba nije rekao ništa novo o poziciji Piolija, ali činjenica da je izbegao da odgovori jasno na pitanje da li će Pioli voditi Milan u sledećoj sezoni, je prilično indikativna. 

Zlatan Ibrahimović nema specifično određenu ulogu u Milanu, precizirao je Furlani, ali se iz njegovog opisa ovlašćenja bivšeg švedskog fudbalera shvata da su on i Ibrahimović na istom nivou ispod vlasnika Gerija Kardinalea: razlika je u tome što se Furlani bavi poslovno-ekonomskim aspektom vođenja kluba, a Ibrahimović sportskim aspektom. 

JUGOVIĆ: BARELA JE TOP FUDBALER

Vladimir Jugović je pred dvostruki duel Juventusa i Lacija u Seriji A i Kupu Italije, kao bivši igrač oba kluba, na pitanje koga bi izabrao između Adrijena Rabioa i Luisa Alberta odgovorio: Nikoloa Barelu. Osvajač dve Lige šampiona (sa Crvenom Zvezdom i Juventusom) je očaran svojim naslednikom u dresu Interu. Da li zato što se prepoznaje u Bareli, Jugović je priznao da je vezista Nerazura njegov omiljeni igrač u celoj Seriji A. 

Inače, pred okršaj Nebeskoplavih i Bjankonera, u prvom planu su dva fubalera koja nisu opravdali očekivanja u ovoj sezoni i koji će u poslednja dva meseca sezone u dobroj meri odlučiti sudbinu Lacija i Juventusa, ali i vlastitu. Reč je o Luis Albertu i Federiku Kjezi

Španac i pored toga što je potpisao novi ugovor pre par meseci je pod velikim znakom pitanja. Dolazak Igora Tudora bi mogao da bude spasonosan za Luisa Alberta jer bi sa hrvatskim stručnjakom mogao da se vrati u svoju omiljenu ulogu ofanzivnog pleja budući da Tudor priprema novu formacijsku postavku 3-4-2-1 i 'desetka' Lacija će igrati bliže protivničkom golu. 

Kjezi ističe ugovor sa Juventusom u leto 2025. godine. Federiku je bukvalno ostalo par nedelja da ubedi rukovodioce Bjankonera da bi mogao da bude jedan od stubova trogodišnjeg plana koji će početi ovog leta i čija su dva cilja: skudeto u 2026. godini i Liga šampiona 2027. gdoine. Nije isključeno i da Kjeza završi svoju avanturu u Torinu kao Paulo Dibala, to jest da stigne do isteka ugovora a da klub ne želi da mu produži ugovor.

Za razliku od Kjeze, Kenan Jildiz je u centru Juventusovog projekta. Mladom Turčinu će biti ponuđen novi ugovor s ciljem da ga blindiraju i konstruišu oko njega novi pobednički Juventus. Statistika, ali i slobodni utisak, je da Dušan Vlahović mnogo bolje igra i postiže više golova kada pored sebe, kao partnera u napadu, ima Jildiza. To objašnjava i zašto u Juveu pokušavaju da pronađu kompromis sa Vlahovićem oko progresivnog povećanja njegove plate (čak do 12 miliona evra po sezoni) jer smatraju da bi Kenan i Dušan mogli da formiraju tandem koji će ispisati nove zlante stranice istorije Stare dame. 

I kad već pričamo o budućnosti i napadačima valja naglasiti da će u protokolu meča Lacio - Juventusa biti Nikola Sekulov. Mladi italijanski fudbaler makedonskog porekla bi mogao čak da dobije i priliku da istrči na teren s obzirom na to da je Vlahović ostao u Torinu zbog kartona, Milik je povređen, a Kjeza nema snage za svih 90 minuta. 

Na drugoj strani, gol Lacija će čuvati Kristos Mandas. Dvadesetdvogodišnji grčki čuvar mreže ima životnu šansu da se u sledećih mesec dana - toliko će odsustvovati Ivan Provedel - lansira svoju karijeru na velikoj fudbalskoj pozorinci. 

Mandas je, dosada,  imao dva puta šansu da stane na gol u Seriji A: u derbiju sa Romom i protiv Frozinonea. Na oba meča Lacio je izašao kao pobednik, ali je Mandas bio mnogo srećniji nego što je bio dobar na tim mečevima budući da Nebeskoplavi nisu platili skupo njegove kikseve na tim utakmicama. 

PREMIJER LIGA ČERUPA SERIJU A 

Najveći italijanski klubovi će ponovo biti na teškom iskušenju u predstojećem prelaznom roku jer su klubovi Premijer lige bacili oko na seriju fudbalera Serije A. 

U vrhu spiska želja engleskih klubova se nalaze Alesandro BastoniLorenco Pelegrini, Niko Gonzales, Manuel Lokateli, Džošua Zirkze. Njima treba dodati i Tea Ernandeza koji je završio na listi Bajerna ili Viktora Osimena na meti PSŽ-a. 

Alesandro Bastoni ne želi da napusti Inter, to je rekao u svakoj prilici i njegova vezanost sa milanski klub se vidi i kroz izbor imena njegovoj deci. Bastoni je kao Dimarko i Barela, okoreli “interista” još od malih nogu i to objašnjava u dobroj meri zašto se formirala tako posebna “hemija” u Apijano Đentileu. 

Podsetimo Inter je platio Bastonija Atalanti 31.000.000 evra. Inter, prema poslednjim informacijama o stanju računa lidera na tabeli Serije A, neće morati da proda svoje top fudbalere da bi zadvoljio parematre finansijskog fer-pleja UEFA. Međutim, ako za Bastonija stigne ponuda od 70 miliona evra ili više Nerazuri će je uzeti u razmatranje. 

Lorenco Pelegrini bi sigurno otišao iz Rome da je u Trigoriji ostao Žoze Murinjo. Sa dolaskom Danielea De Rosija se sve promenilo za kapitena Đalorosih: sedam golova na 12 utakmica Pelegrinija - prethodno je postigao samo dva od početka sezone do smene Murinja - jasno govore o promeni klime.

Roma, kao i Inter, nema nameru da proda Pelegrinija, ali će familija Fridkin sesti za pregovarački sto ako na drugoj strani izađu sa ponudom od 50 ili više miliona evra. Takođe, Evropsko prvenstvo na kome bi Pelegrini mogao da bude jedan od protagonista što bi povećalo njegovu cenu ali i vizibilitet. 

Manuel Lokateli nije u Juventusu napravio kvalitativan skok kakav se očekivao, ali je potvrdio svoju upotrebljivost u gotovo svim ulogama u veznoj liniji zbog čega su brojni klubovi zainteresovani za njega. Lokateli je plaćen 37.500.000 evra što znači da bi Stara dama teško mogla da kaže ne ponudi koja bi bila jednaka ili veća od 50 miliona evra. 

Fjorentina je prošlog leta, po svedočanstvu sportskog direktora Predea, odbila ponudu Brentforda od 45.000.000 evra za Nika Gonzalesa. Ne može se reći da se u Firenci kaju što nisu prodali Argentinca, ali povrede u tekućoj sezoni i pokazane pojedine slabosti, učinile su mnogo manje tvrdim bedem Toskanaca. Ako ovog leta stigne ista ili slična ponuda za Gonzalesa, Fjorentina neće dizati barikade da ga sačuva. 

Džošua Zirkze ima čitav red klubova koji bi želeli da ga angažuju, ne samo u Italiji (pre svih Milan) već i u Engleskoj. Mladi Holanđanin je eksplodirao u ovoj sezoni i u Italiji bi mogle da ga zadrže dve stvari: plasman Bolonje u Ligu šampoiona i činjenica da italijanski klub mora da da pola novca od transfera Holanđanina Bajernu. U prevodu, ako Zirkze bude prodat za 50 miliona evra Bolonji bi ostala samo polovina, 25 miliona a za tu cifru ne možete da nađete centarfora za Ligu šampoiona. 


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara