(©Reuters)
(©Reuters)

PRELAZZI: Anti-Reksam

Vreme čitanja: 6min | sub. 27.04.24. | 09:19

Mensfild nema evropsku istoriju kao Robinsi, nema holivudske glumce, nema Vels da se iza njega krije. Ima samo direktorku, "samo" sina najčuvenijeg i najozloglašenijeg engleskog trenera svih vremena...

Teško je biti žena u fudbalu, posebno ako vam je data bilo kakva moć, a još posebnije ako ste uz to atraktivna žena u fudbalu.

U najboljem slučaju, to se završi kao vic, kliše uglavnom rezervisan za serije humorističkog i/ili sapunastog tipa – da li je pravo vreme za jednu dobru kafansku debatu ko je privlačnija vlasnica kluba, Linda Blok iz kultnog Harčester junajteda, odnosno "Drim tima" ili Rebeka Velton, vlasnica AFC Ričmonda iz sjajne komedije "Ted Laso"? – ili, u Srbiji, za onih nekoliko neuspelih eksperimenata, sa stanovitom estradnom umetnicom u jednoj od glavnih uloga.

Izabrane vesti

A sad zamislite situaciju u kojoj na čelo jednog kluba, na mesto izvršne direktorke, dolazi lutkasta, krupnooka plavuša (o tome kako su brojne plastične operacije uticale na njen izgled ne moramo, ali na njen imidž svakako jesu, pitajte samo društvene mreže), koja je uz to sasvim otvoreno družbenica, dobro devojka, novog vlasnika kluba, lokalnog bogataša koji je obećao da će ga vratiti tamo gde zaslužuje da bude. Klub, je li.

Naravno da su se navijači osećali uvređeno i postiđeno. Naravno da je dobrih nekoliko godina, pa i nakon što je dotična gospođica postala i zvanično gospođa, udavši se za 17 godina starijeg gazdu kluba (sada imaju i troje dece), ta ekipa bila meta urlika, ponekad duhovitih a ponekad i stvarno neukusnih, rivalskih navijača, posebno što je obećani oporavak trajao jednostavno predugo.

Pa šta su drugo mogli da očekuju nego da ih dižu na sprdnju?

Nije da je to bio jedini ekscentrični potez biznismena po imenu Džon Radford, koji je 2010. za jednu jedinu funtu kupio posrnuli Mensfild taun, klub iz Radfordovog rodnog grada.

Okej, možda nije baš morao prvi potez da mu bude da svoju curu Kerolin postavi na tako važno mesto, ali da ne haje šta mu drugi govore iza leđa, a ponekad i u lice, Radford je nastavio da pokazuje u narednim sezonama.

(©Reuters)(©Reuters)

Popularni "jeleni" bili su tada u Konferenciji – danas se zove Nacionalna liga, svakako je, bez obzira na titulu, reč o petom rangu takmičenja – u koju su ispali 2008. godine, a drugi put kada su i nacionalne novine pisale o malenom Mensfildu i njihovom opičenom vlasniku bilo je u zimu 2013, nedugo nakon susreta sa Liverpulom u FA kupu, koji će "Crveni" dobiti teškom mukom, golom Luisa Suareza.

Nešto drugo je privuklo pažnju tabloida, a nije bilo plavooko ni sedelo prekrštenih nogu u kancelarijskoj fotelji: opklada koju je gazda Džon javno ponudio tadašnjem menadžeru kluba Polu Koksu.

Mensfild je sezonu ranije tukao Barou sa 7:0, a Radford je rekao Koksu da će mu kupiti novi sportski automobil ukoliko u narednom susretu protiv iste ekipe budu još ubedljiviji. Mensfild je slavio 8:1, gazda je ostao pri svojoj reči, i narednog jutra – eto odakle inspiracija scenaristima "Teda Lasoa" – ključevi Aston Martina DB9 našli su se u ruci menadžera kluba. (Odvešće i sebe tim kolima kada naredne sezone dobije otkaz.)

Eto, dakle, prvog od pokera živopisnih razloga zašto bi trebalo obratiti pažnju na Mensfild taun: ta porodična situacija i porodica Radford koja predstavlja, u svakom smislu, nešto posebno u inače zanimljivom ostrvskom fudbalu.

Drugi je čovek na njihovoj klupi, čovek koji je jednako kao Radfordi zaslužan što će Mensfild taun dogodine igrati Ligu jedan. Najdžel Klaf, sin Brajana Klafa, troši već četvrtu sezonu na klupi tima sa Fild Mila, evo još jednog kurioziteta: najstarijeg fudbalskog stadiona na svetu.

Veliki je to korak za Mensfild, još veći za Najdžela, kojem nikada u životu, pisali smo svojevremeno o tome, još onda kada je uveo Burton u polufinale Liga kupa, pravo na megdan Mančester sitiju, nikada u životu ne bi bilo lako, čime god da se bavio, a kamoli što je postao menadžer.

Najdžel Klaf nikada neće izaći iz senke svoga oca; ne bi ni mogao, niti bi trebalo, valjda, i zadovoljiće se tim sitnim uspesima – za nekoga sitni, a nekima znače mnogo – poput promocije u viši rang, u koji se Mensfild vraća posle više od dve decenije.

Treća je liga dugo bila njihova "merka", pošto su se samo jednom u istoriji, pa i to na prekratko, obreli u drugoj; sada će Klaf ponovo biti na nešto većoj sceni, mada je svaka scena mala za čoveka koji je zbog igara u Notingem Forestu i Liverpulu stigao i do dresa reprezentacije.

(Na radost navijača, promocija znači da će ponovo biti za jedan korak ispred najvećeg rivala, Česterfilda, koji je u proteklih desetak meseci trijumfalno prošao kroz Nacionalnu ligu.)

A naredni je razlog, kad smo već kod scene, jedna (mala?) nepravda koja muči i bračni par Radford i njihovog menadžera – hoće li njemu pokloniti makar kakvog džipa kada danas Mensfild odigra poslednji, 46. meč u Ligi dva? – ta diskrepanca između njih i tima sa kojim se takmiče za drugu poziciju uoči ovog kola.

(Sticajem okolnosti, Mensfild će ove subote gostovati upravo u gradiću po imenu Barou-in-Furnes, u Kambriji, istom onom klubu koji je pre jedne decenije dvaput stradao na jelenskim rogovima...)

(©Reuters)(©Reuters)

Da, ceo svet je gledao Reksam čitave sezone, pola Amerike koja nikada nije čula ni za soker ni za Vels sada kupuje dresove ovog kluba i čeka da vidi kako će se Reksam snaći u Ligi jedan i da li će se njihova "bajka" nastaviti; pola Engleske i Velsa u isto vreme škrguće zubima i ostavlja komentare da to nije nikakva bajka, jer su u pitanju milioni – sedam miliona funti izdvojili su samo na plate igrača ove sezone, što je suma o kojoj njihovi rivali mogu samo da maštaju, dok izvrću džepove – i kamere i serija na striming servisima i sve ono što bi trebalo da bude jako daleko od četvrte i pete lige.

Da li će Reksam izboriti ulazak u viši rang direktno, koliko golova će dati Pol Malin, kad će nova garnitura i koji su sve novi sponzori ušli u klub Rajana Rejnoldsa, Dedpula lično, i Roba Mekelhenija, sve su to pitanja koja su zaokupljala najširu javnost, dok su Najdžel Klaf, familija Radford i ceo Mensfild strpljivo sakupljali bodove i stajali, tokom čitave sezone, rame uz rame sa Velšanima.

Plavo-žuti, eto, nemaju evropsku istoriju kao Reksam, nemaju holivudske glumce, nemaju Vels da se iza njega kriju. Imaju samo direktorku, "samo" sina najčuvenijeg i najozloglašenijeg engleskog trenera svih vremena, i rivalstvo sa... Česterfildom.

Nećete od Kerolin i Džona čuti da im je krivo zbog čitavog tog publiciteta – ostaviće to za razgovore na jastuku, valjda – i naglas će saopštavati da su Rob i Rajan baš fini momci, što verovatno i stoji, ali nemoguće da se ovaj milioner koji je ispunio dečački san ne oseća kao epizodista u Holivudu.

I Reksam i Mensfild ispali su iz fudbalske lige 2008. godine, mada će se klub iz Notingemšira u nju vratiti mnogo ranije; i Mensfild i Reksam predstavljaju svoje gradove u kojima se nekada, zbog rudnika, živelo kratko ali makar bogato, a danas grcaju u nemaštini; i Reksam i Mensfild imaju gazde kojima je jako stalo do dobrobiti njihovih klubova; i Mensfild i Reksam imaju gazde koji polarizuju javnost – mada u slučaju sastava sa Fild Mila to čini verovatno samo Karolin.

A opet su toliko različiti, pa bi čitava sezona i modus operandi Mensfilda mogla da se nazove "Anti-Reksam"; a opet to na čijoj ćete strani biti u ovom malom, naizgled nevažnom duelu, govori mnogo o tome kako vidite moderni fudbal, mada je okej podržavati i jedan i drugi pristup.

Značilo bi, zato, mnogima na Fild Milu da Mensfild danas slavi protiv Baroua (njima, za razliku od gostiju, bodovi trebaju za plej-of), pa da ostane ispred holivudskih zvezda i njihovih kamera i dokumentaraca; a dogodine, ko zna, čudna je ta Liga jedan, još čudnija je porodica Klaf, a verovatno najčudnija porodica Radford, dogodine ko zna, možda nije daleko dan kada će Linda Blok i Rebeka Velton postati stvarnost.

Još jedna atraktivna žena u fudbalu, znaće već Holivud šta da uradi sa tim.


tagovi

ReksamMensfild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara