Stadion u Tirani (©Rojters)
Stadion u Tirani (©Rojters)

Albanija i Srbija zajedno organizuju Evropsko prvenstvo za mlade

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.05.24. | 15:06

Neočekivano, ali moglo bi da bude lekovito za region

Kosovo i Metohija kao tačka sporenja dva naroda, ali fudbal bi mogao da posluži svrsi pomirenja Srba i Albanaca? Jer kako navodi Fudbalski savez Albanije dve zemlje će zajednički konkurisati za domaćinstvo Evropskog U21 prvenstva 2027. godine.

Albanci su već bili domaćini finala Lige Konferencije 2022. godine, dobili su zatim privilegiju da organizuju završnicu Evropskog kadetskog prvenstva 2025. godine, ali na U21 nivou sami to ne mogu da uradi, jer im je potrebno osam stadiona. Zato će pokušati da domaćinstvo dobiju u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije.

Izabrane vesti

FS Albanije je u zvaničnom saopštenju naveo da je Uefi već poslao i zvaničnu kandidaturu.

Srpski Savez se zvanično nije još oglašavao, ali o mogućnosti saradnje sa Albancima je prilikom nedavnog polaganja kamenja temeljca pred izgradnu Nacionalnog stadiona u Surčinu govorio i predsednik zemlje Aleksandar Vučić.

Nastavićemo da razvijamo infrastrukturu, a planiramo u budućnosti da se mi i Mađarska kandidujemo za Olimpijske igre. Kao što sa Albanijom možemo da se kandidujemo za Evropsko prvenstvo do 21 godine, kod njih otvaranje, kod nas zatvaranje”, rekao je tada Vučić, uz napomenu da bi otvaranje turnira moglo da se održi u Tirani, a finale na Nacionalnom stadionu.

Ostaje naravno da se vidi kakve će biti reakcije javnosti. I u Srbiji i u Albaniji, a možda i ponajviše na Kosovu i Metohiji. Jer tamo su već počeli da kritikuju predsednika albanskog Saveza Armanda Duku zbog spremnosti da sarađuje sa kolegama iz Beograda.

No, ako bude političke volje ovakav vid saradnje vrlo lako bi mogao da naiđe na aplauze iz Niona i cele Evrope. Stadioni bi tada bili najmanji problem, pa i komentari dela Albanaca sa KiM.



tagovi

FSSAlbanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara