"Darko Rajaković"
"Darko Rajaković"

Srpski trener osvaja NBA ligu – Darko Rajaković

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.06.13. | 14:14

Prvi Evropljanin kojem je poverena uloga šefa struke u razvojnoj NBDL ligi za MOZZART Sport govori o iskustvima iz Tulse, filijale Oklahome

Darko RajakovićIme Darka Rajakovića u srpskoj javnosti i nije previše poznato, ali nije nemoguće da u nekoj daljoj budućnosti, po ko zna koji put, zakukamo na državu koja je iz svojih ruku ispustila jedan takav biser. Jer, početak Rajakovićeve karijere najavljuje visoke domete.

Za one koji ne drže košarku u malom prstu – Rajaković je već sa 16 godina uplovio u trenerske vode, prvo je asistirao čuvenom Milanu Peci Petronijeviću u Želu, potom  samostalno predvodio kadete i juniore Borca, jedne sezonu bio je i pomoćnik u prvom timu kluba sa železničke stanice, da bi od 2001. do 2007. godine sarađivao sa Marinom Sedlačekom u Crvenoj zvezdi odakle se otisnuo u inostranstvo. Posle trogodišnje epizode u Španiji, tokom kojih boravio i na univerzitetima u Arizoni, Djuku i Oregonu (odradio i šest letnjih liga sa San Antoniom) izborio se za veliku privilegiju i dobio poziv iz Oklahome. Novembra prošle godine preuzeo je brigu u Tulsi i postao prvi Evropljanin (tačnije neamerikanac) koji je zaslužio mesto šefa struke u nekom od timova razvojne NBA lige!
"Odluka je bila laka, prihvatio sam ponuđeni posao i sad imam jednu odrađenu sezonu u NBA Razvojnoj ligi“, kaže za MOZZART Sport Darko Rajaković. 
"Imali smo najmlađi tim u ligi, sa sedam rukija, uspeli smo da se kvalifikujemo u plej-of u kome smo stigli do polufinala. Svi smatraju da smo postigli zapažen rezultat. Imali smo i treću najbolju odbranu u ligi".

Izabrane vesti

Rajaković ne planira tu da stane, već da, kao što igrači u razvojnoj ligi stasavaju u NBA materijal, i on dalje napreduje.
"Prošao sam kroz njihov trening kamp, naučio sisteme, a ideja je bila da naši mladi igrači, kad dođu u Tulsu, mogu da odigraju ofanzivne i defanzivne sisteme i da nemaju problem rotacije. Sve je dobro funkcionisalo čitave godine, imali smo petoricu igrača Oklahome koji su igrali kod nas, treći plej je stigao do mesta prvog organizatora".

Uostalom, to i jeste svrha NBDL lige, koja je zaživela 2001. godine.
"Mnogi su na početku bili skeptični, ali svake godine raste broj NBA timova koji imaju svoje prateće ekipe u Razvojnoj ligi. Ove sezone liga je imala 16 ekipa od kojih su 11 u vlasništvu NBA sastava. I ostalih pet ekipa imali su konekciju sa profesionalnim timovima koji su slali svoje mlade igrače. Sledeće godine pojaviće se i Filadelfija, dok je Majami kupio jedan sastav iz Razvojne lige pa će ona biti proširena za jedno mesto. Benefiti lige su ogromni i već za pet godina svaki NBA tim će imati svoj sastav tako da se može očekivati 30 timova“.

NBA timovi zatvaraju i finansijsku konstrukciju ekipa iz Razvojne lige.
"Oni plaćaju smeštaj igrača, troškove putovanja, organizaciju utakmice...Budžeti su takvi da bi mnogi evropski timovi poželeli da imaju slična sredstva na raspolaganju. Igrače direktno plaća NBA liga, a ne klub i parafiraju ugovore direktno sa kancelarijom Razvojne lige. Ukoliko košarkaš ode u Evropu obavezan je da plati obeštećenje, ako karijeru nastavlja u NBA ligi tog obeštenja nema".

Interesantno za naše uslove, posebno posle svega što smo videli u finišu domaćeg prvenstva, jeste i američki plan za sudije.
"Liga služi za razvoj mladih igrača, trenera, ali i mladih sudija. Ovo je i za njih fantastično iskustvo i mnogi su na pragu da uđu u elitu. Imali smo situaciju da nam arbitar sudi utakmicu, a sledeće veče je arbitrirao Oklahomi u NBA ligi. Odnos između igrača, tenera i sudija je na visokom nivou, pun uzajamnog poštovanja".

Jasno, nisu se kockice tek tako složile. Timovi, naime, ulažu ogroman trud kako bi od talenata napravili vrhunske atlete.
"Košarkaši su dobijali informacije koja je najbolja hrana za sportiste, kako treba da se hrane, nabavljaju namirnice. Svake godine održavamo seminare, kuvar Oklahome, koji je stalno uz ekipu, govori o raznim stvarima. Takođe, imamo predavanje iz modne agencije o načinu i stilu oblačenja, o ponašanju na gostovanjima, protokolu prilikom davanja autograma... Priprema i razvoj igrača nije samo na terenu već i van njega".

Tako je i Rajaković po završetku Razvojne lige priključen stručnom štabu NBA tima Oklahoma sitija.
"Kad su mi tokom sezone  obaveze dozvoljavale bio sam prisutan na utakmicama Oklahome, bio sam član stručnog štaba. I sad sam prisutan na svim treninzima i sastancima. Ovo je fantastična situacija u kojoj mogu da se razvijam i puno naučim, naročito od prvog trenera Skota Bruksa".

Zato i ne planira skori odlazak iz Tulse.
"Ugovor je parafiran na dve godine, ali želim da nastavim da učim i napredujem. Videćemo kako će se odvijati situacija. Videćemo da li ću i kad dobiti poziv od nekog NBA tima. Bitno je da se razvijam i da budem spreman da iskoristim eventualnu priliku".

U svakom slučaju Amerika je prvi pik Rajakovića. Iako se brojne razlike u odnosu na život u Evropi. Pa i u profesionalnom smislu. Kako to izgleda u slučaju trenera ekipe iz NBDL lige?
"Radni dan počinje u sedam ujutru, obavljam sastanke sa trenerima, analiziramo prethodni dan i pravimo plan rada za sledeći trening. Radimo jednom dnevno, trening počinje u 11 sati, traje od 45 minuta do dva i po sata, a posle njega ponovo imamo sastanak. Ukoliko košarkaš izrazi želju da trenira i uveče na raspolaganju ima određenog trenera. Dan je dug ali smo maksimalno fokusirani na košarku i to mi savršeno godi".

Nažalost, za razliku od igrača, treneri iz Srbije ne dobijaju tako često šansu "preko bare".
"Igor Kokoškov je otvorio vrata i već 13godina je pomoćni trener. Upravo je dobio posao prvog pomoćnog trenera u Klivlendu. Aleksandar Džikić je imao priliku da radi sa Minesotom. Ja sam prvi internacionalni trener koji je dobio posao prvog trenera u Razvojnoj ligi. To je velika čast i obaveza, ali nije samo moj uspeh već uspeh srpske košarke, naših igrača i trenera. Da sam došao iz neke manje poznate košarkaške zemlje sigurno ne bih dobio šansu. Trudiću se da otvorim vrata našim stručnjacima. U Americi se, kao i u Srbiji, pojavila informacija da najuspešniji trener Evrope, Željko Obradović ima kontakte sa Pistonsima. Sigurno je da je Obradović spreman da preuzme jedan NBA tim“, zaključio je Rajaković razgovor za MOZZART Sport.

Piše: Đurđe Mečanin; Foto: screenshoot; Invictus sports grup.


tagovi

Darko RajakovićNBA ligaTulsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara