"Košarkaši Crvene zvezde"
"Košarkaši Crvene zvezde"

Crvena zvezda čeka Neptunas - za istoriju i Marka!

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.11.14. | 11:48

Iako četiri pobede ne garantuju siguran prolaz dalje, crveno-belima bi posle eventualnog uspeha bio potreban još samo jedan trijumf do kraja grupne faze kako bi se našli među 16 najboljih...

Košarkaši Crvene zvezde

Crveno-bela armija u žalosti se sprema za možda i najvažniju borbu u evropskim takmičenjima - na Malom Kalemegdanu košarka je ovih dana apsolutno u drugom planu, jer kome je do igre kada se izgubi život? Smrt tragično nastradalog navijača Marka Ivkovića tema je o kojoj se i dalje polemiše širom košarkaške Evrope, dok u klubu i dalje ne mogu da se oporave od velikog gubitka. Ipak, Luka Mitrović i drugari znaju da je pred njima veliki izazov i šansa koja se ne ukazuje svaki dan. Pobeda nad Neptunasom (19.00, TV Sportklub) ne samo da bi unela radost u ovim teškim i tužnim danima, već bi dovela učenike Dejana Radonjića na korak od ostvarenja sna - onog koji svako ko voli crveno-bele boje sanja već duže vreme!

Izabrane vesti

Pod apelom "Neka samo Markova stolica ostane prazna", navijači Crvene zvezde najavljuju dolazak u Kombank Arenu, ali će u miru i tišini ispratiti susret sa revolverašima iz Litvanije, pošto pesme neće biti...

Crvena zvezda se ovih dana nalazi u paklenom ritmu - posle gostovanja Galatasaraju i Cedeviti, Neptunas je sledeći veliki rival koji je i te kako spreman da se nadmeće. A kako i ne bi, kada ima ogroman razlog za to. Ekipa koja je prva skinula skalp crveno-belima u novoj sezoni se nalazi na jakom dobrom putu da od apsolutnog autsajdera pre početka evroligaškog takmičenja postane siguran učesnik druge faze. Baš kao i beogradski domaćin, Neptunas ima po tri pobede i poraza, a trijumf u najvećoj dvorani na Balkanu dao bi ogroman vetar u leđa. 

Igrači Kazisa Maksvitisa u srpsku prestonicu stigli su na krilima pet vezanih pobeda u svim takmičenjima, od čega su dva najvažnija ona protiv španskih klubova - Valensije (94:87) i Laboral Kuće (80:79). Kao što je nedavno i Boban Marjanović priznao - sa šuterima se nikad ne zna! Kao stari učenik dobro poznate litvanske škole - Neptunas u svojim redovima ima specijaliste za dalekometne šuteve, koji bi Zvezdinoj odbrani mogli da zadaju žestoke probleme. Jer dobro je poznato koliko crveno-beli izuzetno teško čuvaju svoj koš od hitaca ispaljenih sa udaljenosti veće od 6,75 metara. 

Međutim, za takve ekipe važi ono staro pravilo - ako ih krene, spasavaj se ko može. Ali ako to nije slučaj, domaćina čeka lak posao. Gledajući dosadašnja izdanja van Klajpede, na gostovanjima Laboral Kući i Galatasaraju, Neptunas je doživeo dva ubedljiva poraza, a u oba navrata šut sa distance bio je katastrofalno loš (4/26 protiv Kuće i 7/29 u meču sa Galatom). Bez obzira na sve, dve glavne mete defanzivnih majstora biće Deividas Gailijus (13,7 poena u proseku) i Donatas Zavackas (13,2 koša po meču) - dva najbolja šutera u timu, koji su nosili igru Neptunasa u dosadašnjem delu takmičenja. 

Ipak, trener gostujućeg sastava smatra da ključ pobede leži u muškoj odbrani.
Zvezda ima dvojicu igrača koji su među najboljima ove sezone u Evroligi – Marjanovića i Vilijamsa, koji je imao 17 asisistencija u prošlom kolu. Želim da u našoj igri sve počne od odbrane. Meč sa Zvezdom veoma je važan, pobeda bi obe ekipe stavila u dobru poziciju za plasman u Top 16. Naravno, atmosfera u Beogradu uvek je sjajna", kaže Maksvitis.

Jedan od specijalista za odbranu - Nikola Kalinić

U redovima Crvene zvezde okršaj sa litvanskim timom vide kao šansu za osvetom, s obzirom da je rezultat meča odigranog u Klajpedi bio 83:81 u korist domaćina. Zvezda je tada prikazala jedno od najlošijih izdanja, a sada je došlo pravo vreme da se ispravi utisak.
Poraz u Klajpedi sagledan je tako da se stvorilo mišljenje da Neptunas ne može nikog da dobije posle nas. Evidentno je bilo da Neptunas čvrstinom može da igra na visokom nivou. Oni su bili najbliži pobedi nad Olimpijakosom, dobili su tri vrlo teške utakmice. Ekipa je koja ima mnogo dobrih, iskusnih igrača - Zavackas i Gailijus su tu glavni, u odnosu na taj prvi meč jači su sa Bensonom na poziciji centra. Znamo da nas čeka jedan mnogo težak meč protiv ozbiljnog, vrlo motivisanog tima, koji se nalazi u ravnopravnoj poziciji da se bori za TOP 16", rekao je Radonjić

Ohrabrujuća vest za Crvenu zvezdu je to što se kompletan tim, isključujući Stefana Jovića, koji se lagano vraća treninzima, fizički oseća sjajno, uprkos neverovatnim naporima i hiljadama pređenih kilometara poslednjih dana.

Sve oči evropske košarkaške javnosti biće uprte upravo u Bulevar Zorana Đinđića 58 i parket na kojem će istrčati igrači Zvezde i Neptunasa. Kao što je poznato, svi mečevi Evrolige počeće minutom ćutanja u znak sećanja na tragično nastradalog Marka Ivkovića. Momenat nije najbolji, ali nagrada je ogromna! Trijumf nad Neptunasom ne samo da bi Zvezdu stavio u pol-poziciju za plasman u TOP 16 fazu, već bi sigurno ispunio i najveću želju nastradalog sugrađanina. Zato crveno-beli znaju da Neptunas večeras mora pasti...

 

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK Crvena zvezdaEvroligaKK NeptunasMarko Ivković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara