Skandal u Australiji: Zbog nameštanja kartona uhapšena trojica fudbalera Mekartura!

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.05.24. | 11:14

Policija je privela kapitena sidnejskog kluba Ulisesa Davilu i njegove saigrače Klejtona Luisa i Kerina Bakusa, pod optužbom da su po direktivama iz Južne Amerike namerno dobijali žute kartone i za to primali novac

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Fudbal u Australiji ne pamti skandal poput onog koji se odigrao ovog petka. Policija Novog Južnog Velsa uhapsila je jutros trojicu fudbalera sidnejskog Mekartura, jednog od najmlađih klubova u A-ligi, pod optužbom da su navodno učestvovali u manipulacijama u vezi sa klađenjem.

Izabrane vesti

Među uhapšenima je i kapiten tima Ulises Davila, jedan od najboljih igrača australijskog šampionata. Pored 33-godišnjeg Meksikanca privedeni su i Klejton Luis (27) i Kerin Bakus (32), a sva trojica su optužena za niz krivičnih dela, uključujući povezanost sa organizovanim kriminalom.

Policijska jedinica za kontrolu igara na sreću sprovela je istragu o navodnim manipulacijama sa žutim kartonima na utakmicama A-lige, u svrhu ostvarivanja dobiti od klađenja.

Detektivi su otkrili da je

Davila navodno dobijao uputstva od čoveka za kojeg se veruje da je u Južnoj Americi, kako bi organizovao da njegovi saigrači dobijaju žute kartone u određenim delovima utakmica. Navodno, ove manipulacije su se dešavale tokom novembra i decembra prošle godine.

Davila je dobio žuti karton zbog prigovora pred sam kraj prvog poluvremena utakmice Mekartur – Melburn Viktori (1:1), 24. novembra, kao i na meču protiv Sidneja (2:0), 9. decembra, ponovo zbog prigovora i ponovo u prvom poluvremenu.

Takođe, policija navodi da je ovaj vezni fudbaler isplaćivao po 10.000 australijskih dolara Luisu i Bakasu za svaki „naručeni“ žuti karton koji su dobili.

Pomoćnik komesara policije


Majkl Ficdžerald izjavio je da je ovaj novac „beznačajan“ u poređenju s uticajem koji su postupci optuženih fudbalera imali na integritet igre.

„Tih 10.000 dolara možda izgleda kao mnogo novca za mladog sportistu, smatramo vam da je ta suma beznačajna kada se uzme u obzir šteta koja je naneta fudbalskoj igri, kao i iznevereno poverenje navijača“, rekao je Ficdžerald.

Istraga je takođe utvrdila da pokušaji da se utiče na ukupan broj žutih kartona na utakmici nisu uspeli na utakmicama 20. aprila i 4. maja ove godine.

Policija je saopštila i da pored trojice uhapšenih traga za još jednim igračem koji je trenutno van države.

Načelnik Odeljenja za organizovani kriminal u Državnoj komandi Policije Novog Južnog Velsa rekao je da istražitelji nisu identifikovali nijedno klađenje na žute kartone u pomenutim utakmicama u Australiji, već „pretežno u Južnoj Americi“.


„Isplaćeno je više stotina hiljada dolara u vezi s utakmicama na kojima tvrdimo da su se dešavali namerni kartoni“, rekao je načelnik Piter Fok.

On je dodao i da trenutno nema drugih dokaza ili indicija da je bilo koji drugi klub u A-ligi umešan u ove mahinacije.

Davila, Luis i Bakus su posle saslušanja pušteni uz kauciju, uz obavezu da se pojave na suđenju koje će biti zakazano naknadno.

Ulises Davila je postao poznat međunarodnoj fudbalskoj javnosti kada je 2011. godine potpisao za londonski Čelsi, u transferu iz meksičke Gvadalahare. Međutim, talentovani vezni fudbaler nije upisao nijednu zvaničnu utakmicu za bivšeg prvaka Evrope, već se kalio na pozajmicama u holandskom Viteseu i španskim klubovima Sabadelju, Kordobi i Tenerifama.

U australijsku A-ligu je došao 2019. godine iz indijskog Delhi Dajnamosa i prve dve sezone proveo je u Velington Feniksu sa Novog Zelanda. Član Mekartura je postao 2021. godine, odmah nakon pristupanja ovog kluba A-ligi.

Te godine je podelio nagradu za fudbalera godine, Medalju Džonija Vorena, sa srpskim internacionalcem Milošem Ninkovićem, koji je u to vreme branio boje Sidneja.

Pored toga što je publiku širom Australije osvojio sjajnim igrama (postigao je 38 golova na 110 utakmica u A-ligi), stekao je velike simpatije i dobio ogromnu podršku javnosti u maju 2022. godine, kada je posle kraće borbe s rakom preminula njegova supruga Lili Pašeko. Od tada, Ulises Davila je samohrani otac četvorogodišnjeg dečaka

Iz Fudbalskog kluba Mekartur su se povodom skandala sa nameštanjem žutih kartona oglasili kratkim saopštenjem, u kojem su istakli da su „šokirani“ hapšenjem njihovih fudbalera.

„Integritet fudbala je temeljni stub ove igre i blisko ćemo sarađivati sa svim relevantnim državnim agencijama po ovom pitanju“, saopštio je klub sa jugozapadne periferije Sidneja.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

A ligaAustralija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara