Janik Siner (AFP)
Janik Siner (AFP)

Kuvalo u Monte Karlu: Opomene, 'krađa', strašan otpor Runea, ali Siner ide u polufinale

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.04.24. | 16:11

Danski teniser ratovao sa publikom i sudijom Dumusoom, spasao dve meč lopte i dobio taj-brejk drugog seta, ali izgubio koncentraciju u odlučujućem periodu

Nedelje prolaze, a pitanje ostaje - koji je to igrač sposoban da zaustavi Janika Sinera? Holger Rune nije tačan odgovor! Ako izuzmemo onaj jedini poraza Sinera u 2024. od Karlosa Alkarasa, pružio je Danac možda i najjači otpor Sineru od starta sezone, naterao ga na treći odlučujući set i da je bio samo za nijansu koncentrisaniji, mogao je da ga dovede u vrlo neprijatnu situaciju. No, u duelu sa premalo brejk šansi, u meču gde nijanse odlučuju, presudila je mirnoća drugog tenisera sveta - 1:2 (4:6, 7:6, 3:6).

Drugi na svetu će Siner i ostati. Potencijalni poraz bacio bi Sinera sa druge na treću poziciju ATP liste, ali ga momak iz Južnog Tirola nije dozvolio. Tako je Alkaras ostao jedini čovek u 2024. koji mu je uzeo meru, a 25. pobeda u sezoni značila je i zakazivanje meča sa Stefanosom Cicipasom koji je nekoliko sati ranije u dva seta savladao Karena Hačanova.

Izabrane vesti

Dobio je Siner prvi set za 43. minuta, nakon što je spasao brejk loptu u četvrtom gemu, a u petom napravio brejk, da bi u drugom setu počelo da kuva u Monte Karlo Kantri klubu. Ratovao je Rune sa publikom i sudijom Damijenom Dumusoom. Francuz ga je u 11. gemu, pri rezultatu 5:5 i 0:30, opomenuo zbog duge pauze uoči servis, Rune se pobunio, a sudija počela da ga bombarduje zvižducima, samo da bi Danac odgovorio adekvatnom, ali nimalo uvredljivom gestikulacijom. Epilog je bila još jedna opomena, ovoga puta za nesportsko ponašanje. Uz kraću pauzu i ulazak supervizora na teren i razgovor sa akterima, opomena nije povučena, ali je Rune uspeo da se iskobelja iz ćorsokaka u vidu tri brejk lopte. Spasao je sve tri, do kraja seta izborio taj-brejk, a tamo je nepravda prema sedmom teniseru sveta kulminirala.

Vodio je Rune sa 3:2, Siner izbacio loptu u minijaturni aut, ali je Dumusoa ustao, došao na lice mesta i uverio se da je lopta bila dobra. Preinačio je odluku linijskog sudije, a oko sokolovo dostupno samo gledaocima putem TV ekrana pokazalo da je sudija pogrešio.

“Sudiš sve protiv mene", rekao je Rune. "Nemam ništa protiv tebe", odgovorio mu je Dumusoa, da bi Rune poručio: "Ja sam takođe osoba. Molim te da me poštuješ."

Umesto 4:2 i prednosti mini-brejka bilo je 3:3, a Siner je taj talas Runeovog nezadovoljstva iskoristio da povede 6:4 i stigne do dve meč lopte. Ali spektakularnim forhendom nakon duge razmene, te nateravši Sinera na grešku, Rune je ispravio nepravdu i sa četiri vezana poena stigao do izjednačenja i odlučujućeg seta, a Siner je izgubio set posle šest uzastopnih savršenih duela.

Setimo se samo da je juče Rune morao da igra dva meča. Da nastavi onaj odloženi protiv Indijca Nagala, a onda da igra maraton sa Grigorom Dimitrovim od tri i po sata. Sveukupno proveo je blizu pet časova na terenu, da bi današnji sudar sa Sinerom trajao dva sata i 42 minuta. Delovalo je da Danac ima šansu samo u slučaju nekakve brzopotezne pobede u dva seta, ali je on takve prognoze demantovao, iako je izgubio meč.

Imao Rune veliku priliku na 2:2 u trećem setu, došao je do prve brejk lopte još od rane faze prvog seta, ali je neprijatan momenat po Sinera upropastio sa nekoliko grešaka. Baš na brejk loptu hteo je da skrati poen drop šotom i jedva dobacio loptu do mreže. U naredna dva gema serveri su bili sigurni, da bi u osmom, Rune poklekao i dozvolio Italiju brejk koji je nagovestio trijuf. Ali tako je kada čitavog popodneva igrate agresivno i pokušavate da diktirate ritam, da se pitate u svakom poenu. Pogodite dosta vinera, ali bude i prilično grešaka. Na kraju je dupla servis greška bila kobna po Danca. Siner je na taj način poveo sa 5:3 overivši pobedu u narednom gemu.



tagovi

Janik SinerHolger RuneATP Monte Karlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara