Linus Hilstrem (Reuters)
Linus Hilstrem (Reuters)

Šveđani zbog Rusije izbacili košarkaša iz reprezentacije, ali neće i hokejaše

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.04.22. | 13:38

Jerebko potpisao ugovor sa CSKA posle invazije Ukrajine, a igrači iz KHL su to učinili daleko pre

Prošle nedelje je Švedski košarkaši savez (SBBF) izbacio Jonasa Jerebeka (35) iz reprezentacije pošto je potpisao ugovor sa moskovskim CSKA. Pre odluke čelnici SBBF-a razgovarali sa prvim Šveđaninom u NBA. Kako on nije želeo da odustane od ugovora, saopšteno mu je da više neće biti deo nacionalnog tima.

Izabrane vesti

"CSKA je isključen iz svih međunarodnih takmičenja i učestvuje samo u ruskom šampionatu. SBBF deli osudu švedske Vlade i Švedske sportske konfederacije prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, nešto što takođe ima široku podršku u celom košarkaškom pokretu", naveli su u Švedskom košarkaškom savezu, olako se oslobađajući Jerebka koji je 28. februara, u poslednjoj utakmici za nacionalni tim, sa 16 poena, pet skokova i tri asistencije, značajno doprineo da Šveđani u kvalifikacijama za Svetski kup namuče Hrvatsku koja je pobedila posle dva produžetka (105:98).

Za razliku od SBBF, Hokejaška asocijacija Švedske (SIF) nema nameru da se odrekne svojih igrača koji imaju ugovore sa ruskim klubovima, iako je menadžer reprezentacije Olaf Estbloms pohvalio odluku košarkaškohg saveza.

"Mi imamo igrače koji su vezani ugovorima sa kluboima iz KHL. Naravno da smo razgovarali o aktuelnim problemima, ali oni su potpisali sporazume u vreme kada je svet bio drugačiji. Imali smo mnogo diskusija", objasnio je Estbloms.

Dodao je da svaki slučaj treba da se tretira zasebno.

"Predstavnici SIF-a su bili jasni. Očigledno je da morate da posmatrate svaku situaciju posebno. Ako bi neko od naših igrača potpisao ugovor sa KHL timom, ne bi bio više u reprezentaciji", kazao je Estbloms.

U vreme početka ruske invazije na Ukrajinu, 24 švedska hokejaša su igrala za timove iz KHL. Neki su kasnije napustili Rusiju kao što su Lukas Valmarks i Joakim Nordstrem koji su jednostrano raskinuli ugovore sa CSKA, pa su morali da plate klubu adekvatnu odštetu, u skladu sa pravilima.

Do polufinala plej-ofa KHL koji je u toku, od Šveđana su dogurali Linus Hulstrem (Metalurg Magnitogorsk), golman Lars Johanson (SKA), Klas Dablek (moskovski CSKA) i Lorens Pilut (Traktor).

Hulstrem i Johanson su igrali na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu, na kojima je Švedska osvojila četvrto mesto, a Dablek i Pilut su zauzeli deveto mesto sa nacionalnim timom na Svetskom prvenstvu 2021. godine.

Selektor Tri krune Johan Garpelev će 8. aprila saopštiti spisak kandidata za planetarni šampionat (13-29. maj u Finskoj).


tagovi

hokej na leduKHL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara